Mødedato: 31.03.2005, kl. 16:00

Brugerundersøgelse på bibliotekerne - Bilag eftersendes

Brugerundersøgelse på bibliotekerne - Bilag eftersendes

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 31. marts 2005

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Brugerundersøgelse på bibliotekerne - Bilag eftersendes

(KFU 108/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om brugerundersøgelse på bibliotekerne til efterretning.

 

 

RESUME

I november 2004 gennemførtes en omfattende brugerundersøgelse målrettet brugere over 15 år i alle biblioteksafdelinger. Bearbejdningen af resultaterne er nu så langt, at der kan udledes en række klare konklusioner med hensyn til de områder, bibliotekerne særligt skal fokusere på for at øge brugertilfredsheden yderligere i de kommende år.

Undersøgelsen viser, at bibliotekerne er særdeles populære og biblioteksbrugerne er helt overvejende tilfredse eller meget tilfredse med bibliotekernes tilbud, både på bibliotekerne og på Internettet.

 

I forhold til befolkningssammensætningen er der en overvægt af yngre brugere. Mange brugere har et relativt højt uddannelsesniveau, og hovedparten af brugerne kommer en gang om måneden eller oftere.

 

Flertallet anvender bibliotekets hjemmeside – bibliotek.kk.dk - til søgning og reservering, mens det trods stor vækst på området i de seneste år fortsat kun er relativt få, der anvender bibliotekernes øvrige netbaserede tilbud.

 

Der er et meget stort ønske om flere boglige materialer og et udpræget ønske om udvidelse af åbningstiden på bibliotekerne.

 

Mange bruger flere biblioteker, og hovedbibliotekets position som landets største uddannelsesbibliotek understreges i undersøgelsens resultater.

 

Bibliotekerne gennemfører en ny brugerundersøgelse i 2005, - denne gang med fokus på børnebrugergruppen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Bibliotekerne arbejder løbende med at tilpasse serviceydelserne til borgernes behov. Det sker ud fra de fælles strategiske temaer i forvaltningen, hvorefter der dels skal arbejdes med at styrke bruger- og kunderelationerne ved at udvikle og synliggøre tilbud og dels skal arbejdes med en bedre, tidssvarende og effektiv løsning af opgaver.

 

På den baggrund gennemførtes i et samarbejde mellem Økonomi & IT og Bibliotekerne en omfattende brugerundersøgelse i alle biblioteksafdelinger i november 2004. Bearbejdningen af resultaterne er nu så langt, at der kan udledes en række klare konklusioner med hensyn til de områder, bibliotekerne særligt skal fokusere på for at øge brugertilfredsheden yderligere i de kommende år.

 

Undersøgelsen foregik i en uge i november, hvor der blev udleveret spørgeskemaer til brugere over 15 år efter en fastlagt tids- og fordelingsplan i alle biblioteker.

 

3131 brugere deltog. Det svarer til en svarprocent på ca. 92. Brugerne fik udleveret information om undersøgelsen, og en pjece med hovedresultaterne vil blive fremlagt på alle biblioteker i løbet af april.

                              

Bibliotekerne er gået i gang med at anvende undersøgelsens resultater. Dels i forbindelse med forslag til prioriteringer og nye initiativer i forbindelse med budgetforslaget for 2006, men også lokalt i det enkelte bibliotek.

 

Undersøgelsen har generelt givet mange vigtige informationer om brugernes behov og ønsker. Det er på baggrund af de positive resultater af undersøgelsen besluttet, at der i 2006 vil blive gennemført en brugerundersøgelse på børneområdet.

 

Hovedresultater

Bibliotekerne er særdeles populære og biblioteksbrugerne er helt overvejende tilfredse eller meget tilfredse med bibliotekernes tilbud, både på bibliotekerne og på Internettet. Mange brugere har et højt uddannelsesniveau, og hovedparten af brugerne kommer en gang om måneden eller oftere. Flertallet anvender bibliotekets hjemmeside til søgning og reservering, men der er ikke så mange, der anvender bibliotekernes øvrige netbaserede tilbud. Der er meget stort behov for flere boglige materialer og ønske om udvidelse af åbningstiden.

Mange bruger flere biblioteker, og hovedbibliotekets position som landets største uddannelsesbibliotek understreges i undersøgelsens resultater.

 

 

 

Uddybning af resultaterne

 

Hvem bruger de københavnske biblioteker?

Køn: Mænd 44 % Kvinder 56 %. Til sammenligning er befolkningssammensætningen i København: mænd 49, kvinder 51

Alder: En vis overrepræsentation af yngre brugere og en vis underrepræsentation af ældre i forhold til befolkningssammensætningen.

Uddannelse/Beskæftigelse: 30 % og dermed den største enkeltgruppe udgøres af personer i arbejde, der har en videregående uddannelse.  Næststørste gruppe – godt 20 % - er personer under videregående uddannelse.  Tredjestørste enkeltgruppe udgøres af gymnasieelever.

Ca. 25 % af brugerne har hjemmeboende børn.

 

Hvor ofte bruges biblioteket

Knap en fjerdedel kommer flere gange om ugen. Ligeså mange en gang om ugen. 20 % mindst hver 14. dag eller mindst 1 gang pr. måned. Det vil sige, at omkring 50 % kommer mindst en gang hver uge, og 70 % mindst en gang hver måned. Mændene kommer oftere end kvinder.

 

Den gruppe, hvor størst andel hyppigst kommer på biblioteket, er de arbejdsløse, derefter pensionister/efterlønsmodtagere.

 

Brug af bibliotekets tilbud

Mere end 9 ud af 10 bruger biblioteket til at låne.

Godt en fjerdedel benytter muligheden for Internetadgang. Ca. 20 % læser aviser, og ligeså mange henter pjecer. Kun 4 % bruger databaser.

 

Større andel af kvinder end mænd låner bøger og afhenter bestilt materiale samt afhenter pjecer og foldere. Mændene derimod er flittigere læsere af aviser og tidsskrifter. Næsten lige mange kvinder og mænd benytter IT.

 

Brugere, der er i gang med eller har afsluttet en videregående uddannelse, låner mest. Mens arbejdsløse og pensionister i højere grad bruger tilbudene i biblioteket.

 

 

Vurdering af biblioteket

Tilfredsheden er meget stor, samlet udtrykker kun 1 % direkte utilfredshed, men der er forskel på de forskellige alders- og uddannelsesgrupper. De ældste er mest tilfredse, mens den laveste andel meget tilfredse findes blandt brugere under videregående uddannelse.

 

Den samme tendens er der for tilfredshed med hensyn til service og ventetider. Lidt lavere score er der med hensyn til indretning og steder, hvor der findes ro. 6 ud af 10 finder ventetiden på reserveret materiale tilfredsstillende. Den gennemførte omlægning til høj grad af selvbetjening ved udlån og aflevering har betydet, at langt de fleste finder ventetiden ved udlån og aflevering tilfredsstillende. Tre fjerdedele finder ventetiden ved bibliotekarbordene tilfredsstillende.

 

Brug af IT

Ca. 60 % bruger bibliotekernes hjemmeside bibliotek.kk.dk til søgning og reservering, mens brugen af andre hjemmesider og databaser er relativt lille.

 

Brugernes prioriteringer og ønsker

Brugerne blev også spurgt om, hvad de ville prioritere, hvis der var mulighed for at udvide tilbudet på det enkelte bibliotek.

Med hensyn til materialetyper er der størst interesse for, at der er flere faglitterære bøger til rådighed, og generelt ønskes længere åbningstider.

 

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

 

BILAG

1.       Pjece med resultater fra brugerundersøgelsen (eftersendes).

 

 

Carsten Haurum

 

/ Jens Ingemann Larsen

 

 


 


Til top