Mødedato: 31.03.2005, kl. 16:00

Europas Sportshovedstad 2006

Europas Sportshovedstad 2006

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 31. marts 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Europas Sportshovedstad 2006

(KFU 111/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tager nærværende indstilling til efterretning

at finansiering af særlige aktiviteter i forbindelse med Europas Sportshovedstad 2006 indgår i forhandlingerne om budget 2006.

 

 

RESUME

København har fået prisen som Europas Sportshovedstad 2006, blandt andet på grund af sine nye idrætsfaciliteter som Havnebadet og Copenhagen Skatepark.

Prisåret markeres gennem branding af prisens logo både i tilknytning til allerede planlagte kommunale arrangementer som Kulturhavn og Sommerdans og f.eks. ved aktiviteter igangsat af de københavnske idrætsforeninger.

Disse udgifter kan afholdes inden for rammen af Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2006.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at igangsætte særlige aktiviteter i anledning af prisåret, skal der afsættes midler hertil på budget 2006.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med en række interessenter peget på forslag, der kan arbejdes videre med. Heri indgår en international konference, et skaterarrangement og et streetarrangement. De samlede udgifter til at realisere disse projekter er ca. 2 mio. kr.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at disse projekter indgår i forhandlingerne om budget 2006.  

 

 

SAGSBESKRIVELSE

København har fået prisen som Europas Sportshovedstad 2006. Prisen er givet efter nominering fra først Glasgow og senere også Alicante. I forbindelse med prisåret er målet at sætte fokus på idrætsområdet ved at promovere prisen gennem forskellige arrangementer.

 

Baggrund

Valget af København som Europas Sportshovedstad 2006 blev foretaget af dommerkomitéen bag prisen. Komiteen er sammensat af repræsentanter fra de tidligere vinderbyer: Madrid, Stockholm, Glasgow, Alicante og Rotterdam. Sidstnævnte modtog prisen i 2005.

Herudover tæller dommerkomitéen repræsentanter fra organisationen bag prisen - Asociación Capital Europea del Deporte (ACES) – og en repræsentant fra de lokale organisationer, som sponsorerer prisen (MSP Europe, MSP Italy, MDP Spain, Region of Sicily og MDP International). 

Organisationen for Europas Sportshovedstad blev stiftet i 1999, og den er anerkendt af blandt andet EU-Kommissionen.

Prisen som Europas Sportshovedstad gives årligt til en by, som i de sidste 5 år har gjort en særlig indsats inden for området idræt og fritid.

Baggrunden for valget af København:

·        byens gode infrastruktur i forhold til brugen af idrætsfaciliteter

·        muligheden for, at alle indbyggere kan deltage i idrætsaktiviteter - hvad enten det sker for at motionere, af helbredsmæssige grunde eller for at deltage i konkurrencer

·        nye innovative idrætsfaciliteter som Havnebadet ved Islands Brygge og Copenhagen Skatepark.

 

Krav til prisvinderen

Der er krav til den by, som vinder prisen. For det første skal borgmesteren udpege en repræsentant til dommerkomitéen. Denne repræsentant skal være med til at beslutte, hvilken by der skal vælges som Europas Sportshovedstad i årene fremover. Borgmesteren skal også vælge en politisk repræsentant, som kan agere som hans stedfortræder.

Derudover skal København nominere 2 byer til prisen i 2008. Disse byer må ikke være danske, og de skal minimum have 500.000 indbyggere.

Endelig skal byen anvende prisen aktivt (jf. tidligere notat af 20. december 2004).

Ovenstående kan ske inden for rammen af budget 2006, mens det vil kræve ekstra midler, hvis der skal afholdes andre arrangementer i anledning af prisåret.

Forslag til nye arrangementer er drøftet med WOCO/Copenhagen Eventures, Team Copenhagen, Idrætsfonden Danmark, DIF og DGI. Ideerne fra disse interessenter ligger til grund for nedenstående forslag til arrangementer.

 

Forslag til arrangementer

Der lægges vægt på to hovedområder. Prisens logo anvendes i forbindelse med alle nationale og internationale begivenheder i København i 2006, og der afholdes arrangementer med afsæt i aktiviteter i byrummet.

 

Branding

Alle nationale og internationale begivenheder brandes med logoet, så København promoveres som Europas Sportshovedstad 2006 både lokalt og internationalt.

Allerede vedtagne arrangementer som Sommerdans og Kulturhavn brandes. Branding af begivenheder iværksat af idrætsforeninger m.m. kræver velvilje fra arrangørernes side i form af en tilladelse til denne ekstra promovering/markering.

Det er hensigten at samle alle begivenheder i København i en rapport, som vil redegøre for, hvad København ønsker at lægge vægt på i 2006.

 

Nye arrangementer

Forslag til arrangementer, der kan fremhæve Københavns idrætsprofil:

En international konference over temaet "Idræt i byens rum". Her kan der lægges vægt på både idrætsaktiviteter i byen og arkitektur i idrætsbyggeri. Konferencen skal afvikles på engelsk og strække sig over tre dage. Den kan f.eks. placeres i tilknytning til en anden aktivitet som Kulturhavn.

Et større udendørs skater arrangement eksempelvis i Fælledparken samtidig med afholdelse af World Cup i Skateboarding. Arrangementet kan afvikles over en uge og understøttes af koncerter m.v. Et initiativ af denne karakter forventes at få omkring 250 deltagere fra 20 lande, og der vil være international/national bevågenhed omkring konkurrencen (tv-dækning m.m.).

En uge med forskellige street aktiviteter, hvor byens borgere kan prøve forskellige idrætsgrene. Aktiviteterne kan f.eks. foregå på Rådhuspladsen for at give arrangementet størst mulig fokus. Arrangementet kan placeres i tilknytning til allerede planlagte aktiviteter som f.eks. DGI's street soccer turnering. 

 

Økonomi

De oplistede aktiviteter vil koste ca. 2 mio. kr. fordelt, som følger:

 

Aktiviteter

Beløb i 1.000 kr.

 

 

International konference

250

Skaterarrangement

900

Streetarrangement

850

I alt

2.000

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at midler til aktiviteterne indgår i budgetforhandlingerne for 2006.

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

Ingen

 

Carsten Haurum

/Mads Kamp Hansen

 


 


Til top