Mødedato: 31.01.2002, kl. 16:00

Fægteklubben Trekanten - støtte til køb af Søpavillonen

Fægteklubben Trekanten - støtte til køb af Søpavillonen

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 31. januar 2002

 

8. Fægteklubben Trekanten - støtte til køb af Søpavillonen

(KFU 39/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på Fægteklubben Trekantens ansøgning om 2 mill. kr. i tilskud til køb og istandsættelse af Søpavillonen

at udbygning af Ryparkens Idrætsanlæg, med faciliteter til fægteklubben Trekanten, indgår i prioriteringen i forbindelse med udmøntning af puljen til forbedring af idræts- og kulturfaciliteter i 2002.

 

RESUME

Fægteklubben Trekanten har søgt om 2 mill. kr. i støtte til køb og indretning af Søpavillonen. De samlede udgifter til projektet er beregnet til 13,44 mill. kr. Kultur- og Fritidsudvalget har to gange tidligere behandlet ansøgninger fra klubben om tilskud til samme projekt. Begge gange er der givet afslag.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 30. august 2001 at igangsætte en undersøgelse af mulighederne for at finde en alternativ placering til klubben. På den baggrund har Københavns Idrætsanlæg (KI) udarbejdet et forslag om at opføre en tilbygning til Ryparkens Idrætsanlæg. Udgifterne hertil beløber sig til ca. 4,5 mill. kr. Med et sådant projekt vil klubben få faciliteter, der er tidssvarende og målrettet fægtning.

Fægteklubben Trekanten har besøgt anlægget og stiller sig for så vidt positiv over for forslaget.

En sammenligning mellem driftsudgifterne til de 2 projekter viser, at det alt andet lige vil være dyrere for Københavns Kommune at yde tilskud til aktiviteterne i Søpavillonen end at drive en udbygning af Ryparkens Idrætsanlæg. På den baggrund indstilles, at afslaget til erhvervelse af Søpavillonen fastholdes, samt at udbygningen af Ryparkens Idrætsanlæg, med faciliteter til fægteklubben Trekanten, indgår i prioriteringen i forbindelse med udmøntning af puljen til forbedring af idræts- og kulturfaciliteter i 2002.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Fægteklubben Trekanten har i en årrække været uden permanente trænings- og klublokaler. Klubben købte i 1999 en andelserhvervsbygning i Elmegade, men de planmæssige forhold og lokal beboermodstand betød, at bygningen ikke kunne anvendes til fægtning. Bygningen er nu sat til salg.

Klubbens træningsaktiviteter er på nuværende tidspunkt fordelt mellem DGI-Byen, Østerbrohuset og Den Franske Skole. Ingen af stederne er der klubfaciliteter til rådighed og klubben oplyser, at det er en belastning for klubben ikke at have samlingsmuligheder. Dette påvirker angiveligt særligt ungdomsarbejdet og klubben vurderer selv, at de manglende samlingsmuligheder betyder, at klubbens eksistens på sigt er truet. Samtidig oplyser klubben, at Den Franske Skole har opsagt Trekantens lejemål på skolen.

Tidligere ansøgninger

Fægteklubben har i breve af 8. juli 2001 og 4. oktober 2001 ansøgt om tilskud til erhvervelse af Søpavillonen med henblik på indretning til fægtecenter. Begge ansøgninger blev afslået af Kultur- og Fritidsudvalget på møderne den 30. august og 25. oktober 2001.

Foreliggende ansøgning

Fægteklubben Trekanten har i brev af 2. december 2001 (bilag 1) sendt Kultur- og Fritidsudvalget en revideret ansøgning om 2 mill. kr. i støtte til køb og indretning af Søpavillonen. Det fremgår af ansøgningen, at de forventede samlede udgifter til projektet er 13,44 mill. kr. finansieret som følger:

Københavns Fægtecenter APS 1.000.000

Kreditforeningslån 6.545.000

Rentefrit lån DIF 75.000

Rentefrit lån DGI 200.000

Kommunalt tilskud 2.000.000

Lokale- og Anlægsfonden 2.000.000

Private fonde 1.500.000

Christa og Åge Petersens Fond 20.000

Privat långiver 100.000

I alt 13.440.000

Finansieringsforslaget til køb og istandsættelse af Søpavillonen i ansøgningen af 2. december 2001 adskiller sig ikke fra ansøgningen af 4. oktober 2001. På indholdssiden er projektet imidlertid revideret. I den nye ansøgning er der lagt større vægt på, at Søpavillonen skal fungere som et hus for kampsport, mens der tidligere i højere grad har været lagt vægt på at etablere et multifunktionelt hus, hvor flere forskellige idrætsgrene kunne gøre brug af faciliteterne.

Alternative placeringer?

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 30. august 2001(KFU 297/2001) at igangsætte en undersøgelse af mulighederne for at finde andre lokaler til klubben.

På den baggrund har KI sammen med Idrætssekretariatet set på alternative placeringsmuligheder. I første omgang er mulighederne for at finde plads til klubben på et af de eksisterende anlæg undersøgt. Det har der ikke været mulighed for. I den sammenhæng skal det bemærkes, at klubben lægger stor vægt på at have egne klublokaler blandt andet for at kunne indrette praktisk tilgængelige, men også sikre opbevaringsmuligheder til klubbens våben.

En mulighed er derimod at opføre en tilbygning til Ryparkens Idrætsanlæg. Bygningen kan opføres langs håndboldhallens ene side med en størrelse på 32 x 15 m. Bygningen kan placeres, så der vil blive umiddelbar adgang til eksisterende lokaler, som kan tilbydes klubben som klublokaler.

Det indgår i projektet, at klubben i lighed med de øvrige brugere, anvender hallens eksisterende omklædnings- og badefaciliteter. Der vil i bygningen kunne indplaceres 8 træningsfægtepiste.

Klubben er orienteret om projektet, og at det alene er et skitseforslag, der ikke har været forelagt politisk. Klubbens formand og næstformand har besøgt stedet og drøftet muligheder og begrænsninger ved eventuelt at indpasse fægteklubben på anlægget. Klubben har efterfølgende drøftet forslaget på et bestyrelsesmøde den 16. januar 2002. Her stillede man sig positiv over for forslaget (bilag 2)

Det er KI´s vurdering, at en tilbygning til Ryparkens Idrætsanlæg på 480 kvadratmeter kan opføres for 4,5 mill. kr. KI's bestyrelse drøftede den 22. januar 2002, hvilke projekter man ville prioritere i forbindelse med udmøntningen af Kultur- og idrætspuljen i 2002. Her blev udbygningen af Ryparkens Idrætsanlæg med faciliteter til Fægteklubben Trekanten optaget med en 4 prioritet på listen over nye faciliteter.

Projektet har kort været drøftet med Lokale- og Anlægsfonden, der vurderer, at udbygningsforslaget umiddelbart ligger uden for fondens støtteområde.

Søpavillonen ctr. Ryparkens Idrætsanlæg

Anlægsudgifterne

Fægteklubben Trekanten har søgt om 2 mill. kr. til køb og istandsættelse af Søpavillonen. Vælger man alternativt at opføre en tilbygning til Ryparkens Idrætsanlæg vil anlægsudgifterne beløbe sig til 4,5 mill. kr.

Driftsudgifterne

Folkeoplysningssekretariatet har beregnet, at Fægteklubben Trekanten vil være berettiget til knap 400.000 kr. årligt i lokaletilskud, hvis klubben køber Søpavillonen.

KI skønner, at de årlige udgifter til drift og vedligeholdelse af en tilbygning til Ryparkens Idrætsanlæg på 480 kvadratmeter vil beløbe sig til knap 85.000 kr. Heri indgår, at klubben betaler 20.000 kr. i leje for 100 m2. Til finansiering heraf kan klubben få knap 12.000 kr. i lokaletilskud fra FOS. Det betyder, at de samlede kommunale driftsudgifter til tilbygningen bliver i størrelsesordenen 97.000 kr.

Det betyder, at Københavns Kommunes årlige ydelse vil være omkring 303.000 kr. større ved et eventuelt tilskud til køb af Søpavillonen end ved en udbygning af Ryparkens Idrætsanlæg. Hvis denne ydelse kapitaliseres over en 30 årig periode med kommunens interne rente på 7,5 pct., svarer det til en investering i størrelsesordenen 3,5 mill. kr.

Forvaltningens samlede vurdering

Kultur- og Fritidsudvalget har to gange tidligere givet afslag på ansøgning om støtte til køb og istandsættelse af Søpavillonen. Argumenterne herfor var blandt andet, at ansøgningen fra Fægteklubben rummer en række uafklarede problemstillinger, herunder om projektet kan realiseres i forhold til fredningen af bygningen og de tinglyste servitutter, der er på ejendommen. Hertil kommer, at de faktiske udgifter til indretning og istandsættelse af bygningen er omfattet af betydelig usikkerhed.

I en samlet vurdering indgik det også, at medfinansiering af projektet fordrer en sammenhængende finansieringsplan, herunder en afklaring af om Lokale- og Anlægsfonden vil støtte projektet.

Når Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at man i stedet drøfter mulighederne for at opføre en tilbygning til Fægteklubben Trekanten i forbindelse med Ryparkens Idrætsanlæg skyldes det:

  • At de årlige driftsudgifter for Københavns Kommune ved at opføre en tilbygning på Ryparkens Idrætsanlæg er omkring 303.000 kr. mindre end ved køb af Søpavillonen. Hvis man indregner kapitaliseringen af dette beløb i anlægsbudgettet, er det billigst for kommunen at opføre en tilbygning på Ryparkens Idrætsanlæg.
  • At Københavns Kommune ikke går ind i et projekt med en mere end 100 år gammel træbygning, hvor der løbende vil være særdeles stor usikkerhed om vedligeholdelsesudgifterne.
  • At det betyder, at Københavns Kommune tilføres nye idrætsfaciliteter i en tidssvarende standard med et på forhånd kendt vedligeholdelsesbehov.
  • At udbygningen opføres i tilknytning til et eksisterende anlæg, med mulighed for at klubben kan dele faciliteter som omklædning og møderum med anlæggets øvrige brugere.
  • At faciliteten kan anvendes til andet formål, hvis eksempelvis interessen for fægtesport på sigt måtte vise sig at være dalende.
  • At klubben her vil have mulighed for at benytte anlæggets håndboldhal med tilhørende tilskuerfaciliteter til stævner m.m.

På den baggrund indstilles det, at projektet indgår i prioriteringen af Kultur- og Idrætspuljen i 2002.

MILJØVURDERING

Forslaget har ikke umiddelbart miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

BILAG

1. Ansøgning af 2. december 2001 fra Fægteklubben Trekanten

2. Brev af 17. januar 2002 fra Fægteklubben Trekanten.

3. Beregning af driftsudgifter til en tilbygning på Ryparkens Idrætsanlæg – KI 23. januar 2002.

Ida Munk

/ Pernille Vange

 

 

Til top