Mødedato: 30.10.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kultur- og Fritidsudvalgets investerings- og effektiviseringsstrategi for 2021-2022

Det foreslås, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter forslag til temaer og proces for udvalgets investerings- og effektiviseringsstrategi for 2021-2022.

Indstilling

Kultur og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter temaer og proces for udvalgets investerings- og effektiviseringsstrategi 2021-2022

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalgets effektiviseringsmåltal for 2021 besluttes af Økonomiudvalget (ØU) i forbindelse med indkaldelsescirkulæret til budget 2021.

Såfremt ØU beslutter et måltal for 2021 på niveau med sidste års måltal, udgør Kultur- og Fritidsudvalgets måltal i 2021 ca. 23 mio. kr. og i alt 46 mio. kr. i 2022. Heraf har udvalget allerede besluttet forslag med stigende profiler ud i årene. Kultur- og Fritidsudvalget foreslås at drøfte forslag til håndtering af udvalgets måltal.

Løsning

I 2021 mangler Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) at beslutte forslag for 5 mio. kr. og yderligere 14 mio. kr. (i alt 19 mio. kr.) i 2022.

 

2021

2022

Estimeret måltal baseret på 2020

23

46

Besluttede forslag med stigende profiler

18

27

KFU skal beslutte forslag for yderligere

5

19

Tabel 1. Estimerede effektiviseringsmåltal 2021-2022 (mio. kr., 2021 p/l)

Det endelige måltal kan dog ændre sig som følge af finansielle forpligtelser til staten, som det har været tilfældet med regeringens moderniserings- og effektiviseringsprogram (MEP). I effektiviseringsmåltallet for 2020 på 399 mio. kr. indgik finansiering af MEP med 50 mio. kr.

I aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2021 indgik MEP ikke. Det er uvist, om dette indebærer, at ØU som følge heraf beslutter et lavere måltal.

Måltallet afhænger desuden af lovforslag om reform af udligningssystemet, som regeringen fremlægger primo 2020 med effekt fra 2021. Såfremt reformen medfører, at Københavns Kommune fremover modtager mindre i tilskud og udligning, kan ØU finde finansiering ved at lade det indgå i kommunens effektiviseringsstrategi i form af et forhøjet effektiviseringsmåltal.

Foreløbige temaer i investering- og effektiviseringsstrategi 2021-2022

Kultur- og Fritidsforvaltningen præsenterer de foreløbige temaer og konkrete forslag på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 30. oktober 2019.

For at opfylde effektiviseringsmåltallet i 2021 og sikre rettidig håndtering af måltallet i 2022 lægges der op til, at forvaltningen ved udarbejdelsen af investerings- og effektiviseringsforslag tager udgangspunkt i nedenstående temaer.

1. Optimeret administration

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder løbende med at optimere administrationen og reducere de administrative udgifter. Forvaltningen er i gang med at afdække yderligere potentialer for optimering gennem bedre organisering og systemudnyttelse.

Eksempelvis undersøges det pt., om et nyt it-system til håndtering af tilskudsområdet kan finansieres indenfor rammerne af investeringspuljen. De tilknyttede effektiviseringer kan derved indgå i opfyldelse af effektiviseringsmåltallet.

2. Kapacitetsudnyttelse

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder løbende med at udnytte kapaciteten på forvaltningens idrætsanlæg, kulturinstitutioner og biblioteker bedst muligt. Forvaltningen undersøger, om der kan være tværgående potentialer for optimering af udnyttelsen af de nuværende kvadratmeter. Det primære fokus er herved på administrationen.

3. Borgerservice og digitalisering

Ved overførselssagen 2018/19 fik Kultur- og Fritidsforvaltningen midler fra innovationspuljen til at gennemføre pilottest som led i forbedring af kommunens telefoniske borgerbetjening samt til udvikling af en ny digital løsning, der mindsker fejludbetalinger og snyd med sociale ydelser og adresseregistreringer. Såfremt de to innovationsforslag i løbet af 2020 påviser et potentiale, udarbejdes der efterfølgende investeringsforslag med henblik på permanent drift af forslagene.

4. Biblioteker og kulturhuse

Biblioteker og kulturhuse udgør et selvstændigt spor, fordi det stigende befolkningstal i København nødvendiggør et samlet blik på byens kulturinstitutioner. For at dække borgernes fremtidige behov for dannelse, et frit sted at mødes samt introduktion til kultur, litteratur og uformel læring, er der potentialer i at udnytte kapacitet og kompetencer på tværs af fagområderne. Et øget samarbejde mellem biblioteker og kulturhuse åbner samtidig muligheder for mere inddragelse af borgerne, så det stigende antal københavnere også bliver en ressource. Der arbejdes i dette spor både på bydækkende forslag samt forslag, der udelukkende vedrører enkelte bydele.

På udvalgsmødet den 30. oktober 2019 forelægges Kultur- og Fritidsudvalget en oversigt over kommende sager under dette tema samt en model for biblioteker og kulturhuse. Se særskilt sag på dagsordenen.

5. Prioriteringsforslag

Der arbejdes desuden med forslag, som i højere grad har karakter af prioriteringer eller besparelser. Det kan fx være ved at se på mulighederne for differentieret service og indsatser med henblik på at prioritere ressourcer dér, hvor behovet er størst.

Derudover lægges der op til, at der udarbejdes en liste med forslag til indsatser og faciliteter, som forvaltningen ikke længere skal drive, samt forslag til konkrete prioriteringer i tilbud og services.

Der kan også på forskellig vis arbejdes med tilskud til eksterne parter. Tilskud udgør omkring 330 mio. kr. af Kultur- og Fritidsudvalgets samlede serviceramme.

Behandling i Kultur- og Fritidsudvalget og mulige høringsperioder

Af nedenstående tabel fremgår et forslag til tidsplan for behandling i Kultur- og Fritidsudvalget og høring. Det bemærkes, at processen indeholder mulighed for, at Kultur- og Fritidsudvalget kan gøre brug af en tidlig høringsperiode ind over årsskiftet, som giver udvalget mulighed for at sende forslag i høring, inden forslag til overførselssagen 2019/20 godkendes endeligt af Kultur- og Fritidsudvalget.

Dato

KFU-behandling og mulige høringsperioder

30. oktober

KFU drøfter investerings- og effektiviseringsstrategien

5. december

KFU forelægges udkast til investeringsforslag til overførselssagen 2019/20, der evt. skal sendes høring

6. december - 31. januar

Mulighed for høring af investeringsforslag til overførselssagen i Hoved-MED, lokaludvalg m.fl.

26. februar

KFU forelægges høringssvar og godkender de endelige investeringsforslag til overførselssagen 2019/20

10. marts

Førstebehandling af budgetbidrag 2021

KFU behandler udkast til investerings- og effektiviseringsforslag, der skal indgå i budgetbidrag 2021 og beslutter, hvilke forslag der skal sendes i høring

11. marts - 22. april

Høring af resterende investerings- og effektiviseringsforslag til budgetbidrag 2021

30. april

Andenbehandling af budgetbidrag 2021

KFU forelægges høringssvar og godkender investerings- og effektiviseringsforslag, der skal indgå i udvalgets budgetbidrag 2021

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, arbejde videre med investerings- og effektiviseringsstrategien frem mod udvalgets budgetseminar i februar 2020.

Kultur- og Fritidsudvalget præsenteres den 5. december 2019 for investeringsforslag, som evt. skal sendes i høring forud for forhandlingerne om overførselssagen. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges høringssvar og behandler de endelige investeringsforslag, der skal indgå i overførselssagen, i forbindelse med udvalgets budgetseminar i februar.

 

 

 

Mette Touborg

/Thomas Christensen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. oktober 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen, og forvaltningen arbejder videre med udvalgets tilkendegivelser.

 

Til top