Mødedato: 30.09.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Fremtidig organisering af eliteidrætten

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en indstilling om den fremtidige organisering af eliteidrætten i København med henblik på en drøftelse. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter den fremtidige organisering af arbejdet med eliteidræt i Københavns Kommune.

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 18. august 2021 blev Kultur- og Fritidsforvaltningen bedt om at fremlægge forskellige modeller for en fremtidig organisering af eliteidrætsarbejdet i Københavns Kommune, herunder varetagelse af samarbejdsaftalen med Team Danmark.

Løsning

Københavns Kommune etablerede i 2004 Fonden Team Copenhagen, som har til formål at skabe de bedst mulige rammer for eliteidrætten i København. Det er i dag Team Copenhagen og dennes bestyrelse, som står for den overordnede planlægning i forhold til talentudvikling og eliteidrætten i Københavns Kommune. Kommunens tilskud til Team Copenhagen udgør ca. 6,4 mio. kr. årligt. Dertil kommer kommercielle tilskud i størrelsesordenen 0,2 mio. kr. Der benyttes ca. 3,4 mio. kr. til personaleomkostninger samt ca. 3 mio. kr. til støtte af sportslig udvikling og uddannelse i lokale talent- og elitemiljøer. 

Team Copenhagen er for nuværende organiseret som en fond med et kommunalt tilskud, hvor der er fuld selvbestemmelse og uafhængighed af eksisterende kommunalt politisk udvalg (se bilag 1 - Team Copenhagens organisation og vedtægter). Team Copenhagen består i dag af en direktør og fire medarbejdere, hvor hovedaktiviteterne består i:

  • Rådgivning og konsulentydelser til eliteklubber (kommerciel- og kommunikationsfaglig, idrætsfaglig og procesfaglig rådgivning)
  • Kompetenceudvikling i form af klubuddannelse, trænerudvikling, sponsorkurser og eliteidrætsnetværk
  • Økonomisk støtte til eliteklubber
  • Team Copenhagen Eliteidrætsakademi i samarbejde med københavnske uddannelsesinstitutioner og eliteklubber
  • Vidensnetværket TALENT-DK
  • Kommunikation – (ekstern kommunikation om Team Copenhagens aktiviteter og eksponering af københavnsk eliteidræt som sådan)

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 22. oktober 2020 en fornyet samarbejdsaftale med Team Danmark, gældende for 2020-2023 (bilag 2). Aftalens formål er at fremme vilkårene for eliteidræt og i særdeleshed talentudvikling i København – en opgave som varetages af Fonden Team Copenhagen.

Team Danmark-aftalen indebærer en fælles indsats rettet mod særligt prioriterede sportsgrene. Derudover prioriterer Team Copenhagen en række idrætsgrene, som ikke nødvendigvis er støttet af Team Danmark, men som afspejler københavnsk eliteidræt.

Udover prioritering af støtte til en række idrætsgrene indeholder samarbejdsaftalen (2020-2023) fokus på:

  • Sammenhængende uddannelsesstruktur fra folkeskole til videregående uddannelse
  • Tværkommunalt samarbejde
  • Styrket adgang til faciliteter for talent- og elitearbejdet
  • Videreudvikling af Team Danmarks Innovationscenter København

Som en del af aftalen mellem Team Danmark og kommunen stiller Team Danmark krav til den lokale organisering i elitekommunerne. Et krav er blandt andet, at der skal ansættes en elitekoordinator og etableres et besluttende og/eller rådgivende organ, der kan understøtte den lokale satsning på talent- eller elitearbejdet f.eks. en bestyrelse eller et talent-/eliteidrætsråd. Det anbefales, at bestyrelsen eller eliteidrætsrådet besidder kompetencer inden for talentudvikling, foreningsliv, uddannelsesområdet, kommunalpolitik og eventuelt erhvervsliv (Bilag 3 - Elitekommunekoncept Team Danmark)

På baggrund af aftalen med Team Danmark samt dialog med bestyrelsen, medarbejderne i Team Copenhagen, Team Danmark og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som dels har bidraget med erfaringer fra øvrige områder i forvaltningen, dels har undersøgt andre kommuners modeller, kan følgende tre modeller for fremtidig organisering af eliteidrætten overvejes:

Fondsmodel

Fortsættelse af den nuværende konstruktion med fonden Team Copenhagen. Såfremt Københavns Kommune fortsat ønsker en fondsmodel, men gerne vil sætte tydeligere retning for arbejdet i Team Copenhagen, kan dette gøres gennem kommunens repræsentanter i bestyrelsen (kultur- og fritidsborgmesteren er formand, og der er to bestyrelsesmedlemmer udpeget af Borgerrepræsentationen), gennem samarbejdsaftalen med Team Danmark samt gennem tilskudsaftalen, som er indgået mellem Team Copenhagen og Københavns Kommune. Ligeledes kan Københavns Kommune initiere en revision af fondens vedtægter.

Konstruktionen vægter faglighed og størst mulig uafhængighed, og den politiske retning for arbejdet skal sikres via klare og entydige målsætninger og prioriteter. Konstruktionen muliggør indtægtsgivende og kommercielt samarbejde - en mulighed, som forvaltningen dog ikke vurderer, at Team Copenhagen har evnet at udnytte til fulde hidtil.

Ønskes fondskonstruktionen fortsat, anbefaler forvaltningen, at der stilles krav om fortsættelse af uddannelsesaktiviteter, at støttekonceptet revideres, samt at ambitionen om kommercielt samarbejde nedjusteres. Inden for rammerne af en fondsmodel er der yderligere potentiale i et styrket samarbejde mellem Team Copenhagen og forvaltningen.

Fondskonstruktionen benyttes også i Århus (Eliteidræt Århus). Her er idrætten dog repræsenteret ved tre personer udpeget direkte af specialforbundene under DIF samt en repræsentant fra Idrætssamvirket i Århus.

Som alternativ til fondskonstruktionen kan Københavns Kommune vælge at opløse fonden og i stedet oprette en selvejende institution som Elitesport Aalborg. Særligt for Aalborg gælder det, at den lokale idræt (Samvirkende Idrætsforeninger i Aalborg) medfinansierer elitearbejdet, og at AaB A/S, som største eliteklub, er fast repræsenteret i eliterådet.

Særligt udvalg, jf. § 17, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse

Nedsættelse af et særligt udvalg til varetagelse af talent- og eliteidrætten i Københavns Kommune, herunder uddeling af støtte efter et revideret støttekoncept og fortsættelse af Team Copenhagens uddannelsesaktiviteter. I Kultur- og Fritidsforvaltningen kendes dette i forvejen fra musik-, scenekunst og billedkunstområdet.

Udvalget kan bestå af både politikere, repræsentanter fra (elite)idrætten og udpegede medlemmer med kompetencer indenfor de prioriterede områder i Team Danmarks elitekommunekoncept. Borgerrepræsentationen træffer beslutning om sammensætningen.

Fonden Team Copenhagen opløses, og medarbejderne vil blive overdraget til Københavns Kommune efter reglerne i Virksomhedsoverdragelsesloven.

Konstruktionen vægter en kombination af faglig uafhængighed med muligheden for at sætte en klar og tydelig overordnet politisk ramme for, hvad udvalget skal arbejde med og træffe beslutninger om. Medarbejderne på talent- og eliteområdet bliver en del af Kultur- og Fritidsforvaltningen, som vil stå for betjeningen af udvalget. Der kan således skabes en tættere kobling til forvaltningen i hverdagen og et øget samspil med andre kommunale aktiviteter og politiske prioriteringer. Der vil fortsat være mulighed for armslængde i forhold til den konkrete udmøntning af støtte til idrætsforeningerne.

Mulighederne for kommerciel virksomhed, der kan støtte Team Copenhagen / Københavns Kommunes eliteidrætsaktiviteter, mindskes, men opgaven med at styrke klubbernes sponsorarbejde og kommercielle indsatser kan bibeholdes.

Kommunal organisation

Oprettelse af et talent/eliteidrætsråd, som rådgiver Kultur- og Fritidsudvalget, som træffer endelig beslutning om eksempelvis støttekoncept og tildelinger, talent- og eliteidrætsindsatser, uddannelsesaktiviteter mv.

Eliteidrætsrådet kan bestå af både politikere, repræsentanter fra (elite)idrætten og udpegede medlemmer med kompetencer indenfor de prioriterede områder i Team Danmarks elitekommunekoncept. Borgerrepræsentationen træffer beslutning om sammensætningen.

Fonden Team Copenhagen opløses, og medarbejderne vil blive overdraget til Københavns Kommune efter reglerne i Virksomhedsoverdragelsesloven.

Konstruktionen muliggør en stærk politisk involvering og retningssætning på eliteidrætsområdet. Beslutningsgangene kan dog blive længere, armslængden kortere og med risiko for, at den eliteidrætslige faglighed gives mindre vægt. Omvendt vil konstruktionen kunne styrke samspillet mellem Team Copenhagen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, bl.a. i forhold til foreningsudvikling og samarbejde med skoler og uddannelsesinstitutioner, så helhederne i foreningerne styrkes.

Denne konstruktion kendes blandt andet fra Odense Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre i henhold til udvalgets drøftelser. Såfremt konstruktionen for organiseringen af arbejdet med eliteidrætten i Københavns Kommune ønskes ændret, vil Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt en konkret indstilling om de nødvendige ændringer.

 

Mette Touborg

 

                                  /Thomas Bach

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om til udvalgsmødet den 14. oktober 2021 at vende tilbage med en indstilling, som belyser modellerne med henholdsvis en selvejende institution og et særligt udvalg nærmere.

Til top