FÆLLESINDSTILLING: Model for Partnerskab i nattelivet
Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til principper for model for partnerskab i nattelivet.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at den videre behandling af høringssvarene foregår i partnerskabet, som beskrevet i opgaver for partnerskabsudvalget.
- at det foregår på baggrund af ”principper for model for partnerskab i nattelivet” (bilag 1).
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget behandlede på deres møder henholdsvis den 18. august og 30. august 2021 Restaurations- og Nattelivsplan 2021. Udvalgene besluttede, at der skal arbejdes videre med en partnerskabsmodel som særligt udvalg (jf. § 17, stk. 4, i lov om kommunernes styrelse).
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede endvidere om, at forvaltningerne på udvalgets møde den 30. september 2021 forelægger en indstilling for udvalget, der konkretiserer partnerskabsmodellen samt den videre behandling af høringssvarene.
Kultur- og Fritidsudvalget lagde vægt på, at der foreligger en afklaring af den overordnede ramme for partnerskabsudvalget i forhold til mandat og sammensætning inden endelig godkendelse af Nattelivsplanen i Borgerrepræsentationen.
Teknik- og Miljøudvalget ønskede ved deres behandling også nærmere svar på sammensætning og kompetencer til partnerskabsmodellen, herunder at det sikres, at kompetencen/beføjelserne indenfor respektive ressort fortsat er placeret i de stående udvalg.
Med denne indstilling forelægges ”principper for model for partnerskab i nattelivet” (bilag 1).
På borgermøde den 25. august 2021 blev drøftet rammer og forventninger til partnerskab for natteliv (bilag 2). Tilbagemeldingen fra dialogen er indarbejdet i forslaget til ”principper for partnerskab i nattelivet”.
Indstilling om kommissorium og udpegning til det særlige udvalg vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget i december 2021, således at Borgerrepræsentationen i starten af 2022 kan nedsætte udvalget.
Løsning
På borgermødet den 25. august 2021 fremkom følgende hovedbudskaber vedrørende partnerskabet:
- Partnerskabet skal være bredt forankret og sammensat med deltagelse fra både Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, politiet, branchen, beboere, kulturliv, unge og detailhandel.
- Partnerskabet skal have en rolle i konkrete bydele, gader eller kvarterer, der oplever udfordringer i forbindelse med nattelivet.
- Partnerskabet skal have fastlagt tydelige mål og opgaver.
- Partnerskabet skal være en direkte og samlet indgang til kommunen.
- Der skal være opfølgning og evaluering af partnerskabets arbejde
Rammerne for partnerskabet som et særligt udvalg
Et særligt udvalg fungerer som rådgivende udvalg for de stående udvalg og Borgerrepræsentationen. Borgerrepræsentationen kan tillægge udvalget en begrænset kompetence inden for et tydeligt afgrænset område. Eksempelvis i form af beslutningsret i forhold til uddeling af puljemidler.
Sammensætning af partnerskabet
Borgerrepræsentationen beslutter sammensætningen af et særligt udvalg. Forvaltningen foreslår, at repræsentanter fra følgende parter indgår i udvalget:
- Restaurationsbranchen
- Brancheorganisationerne for nattelivserhvervet
- Detailhandlen
- Beboere/beboerforeninger
- Lokaludvalgene i København
- Ungeorganisationer
- Kulturlivet og kulturlivets brancheorganisationer
- Københavns Politi
- Teknik- og Miljøudvalget
- Kultur- og Fritidsudvalget
For at sikre en ligelig fordeling mellem kvinder og mænd i udvalget, skal de indstillingsberettigede organisationer indstille to kandidater af hvert sit køn. Kandidaterne kan prioriteres. Borgerrepræsentationen vil herefter sammensætte det endelige udvalg.
Af hensyn til partnerskabsudvalgets arbejdsdygtighed anbefales det, at udvalgets medlemstal ikke overstiger 15. Udvalget vil i forbindelse med løsningen af konkrete opgaver kunne afholde workshops og nedsætte arbejdsgrupper med udefrakommende deltagere.
I lighed med proceduren ved udpegning til eksempelvis de kunstfaglige udvalg foreslås det, at relevante organisationer og faggrupper tilsammen forestår indstilling af et eller flere af de faglige medlemmer.
Kultur- og fritidsborgmesteren er født formand for udvalget.
Udvalg og sekretariatsbetjening
Udvalget sekretariatsbetjenes af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Udvalget refererer til Kultur- og Fritidsudvalget, og der nedsættes en styregruppe for nattelivet på embedsmandsniveau på tværs af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Opgaver, herunder det videre arbejde med høringssvarene
Med udgangspunkt i de mange høringssvar, som er indkommet i forbindelse med nattelivsplanen, skal partnerskabsudvalget arbejde videre med:
Forslag til tiltag til begrænsning af gener fra nattelivet, herunder rådgive Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget i sager, der vedrører nattelivet.
Udvalget skal arbejde med forslag til begrænsning af gener fra nattelivet og i den funktion have en rådgivende og forberedende funktion i forbindelse med sager, der vedrører nattelivet i de stående udvalg. Således vil Teknik- og Miljøudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget kunne indhente relevante indlæg og sparring til emner vedrørende nattelivet, med henblik på at kvalificere udvalgenes beslutninger på området.
Undersøgelser og dokumentation af nattelivet i København
Partnerskabsudvalget skal undersøge og dokumentere udviklingen i restaurations- og nattelivet i København.
Partnerskabsudvalget vil herudover have ansvar for den årlige afrapportering til Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, der skal beskrive og dokumentere kommunes arbejde på restaurations- og nattelivsområdet.
Iværksætte lokale indsatsgrupper
Partnerskabet kan igangsætte lokale indsatsgrupper på strækninger i Københavns gader, som er hårdt belastet af nattelivet.
De lokale indsatsgrupper vil deltage i stjernemøder mellem de involverede restauratører, beboere samt lokale myndigheder. Stjernemøderne skal have fokus på handling og arbejde løsningsorienteret i forhold til at overkomme lokale udfordringer med f.eks. urin og affald på gaden og i opgange, støj fra restauratører osv.
Igangsætte initiativer med minimum 50% medfinansiering fra nattelivets aktører
Partnerskabsudvalget vil have til opgave at bevilge støtte til forsøg og særlige indsatser i nattelivet. I den forbindelse afsættes midler, som partnerskabet kan anvende til øvrige indsatser i nattelivet. Initiativerne skal medfinansieres med mindst 50% fra aktørerne i nattelivet
Finansiering
Der er i budgetaftalen for 2022 afsat 2,2 mio. kr. årligt i 2022-2025 til partnerskabet. Midlerne skal anvendes til initiativer under partnerskabet, herunder borgermøder, indsatsgrupper, dokumentation, statistik samt ikke mindst konkrete initiativer, der iværksættes af partnerskabet i samarbejde med nattelivets aktører.
Initiativerne kan omfatte igangsættelse af mindre forsøg, herunder særlige indsatser i forbindelse med støjdæmpning, konflikthåndtering, affald mv. Det er en forudsætning, at initiativerne har en medfinansiering på mindst 50% fra aktørerne.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Borgerrepræsentationen skal ved start af hver ny samling godkende nedsættelse af et særligt udvalg for den kommende valgperiode, herunder udpegning af medlemmer. Forvaltningerne vil derfor på baggrund af udvalgenes principbeslutning på møder i december 2021 forelægge endelig indstilling om udpegning og kommissorium for nyt særligt udvalg, som kan forelægges Borgerrepræsentationen i starten af 2022.
Mette Touborg Søren Wille
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2021:
Der blev begæret afstemning om indstillingen.
Et flertal (Jonas Bjørn Jensen, Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Birgitte Kehler Holst, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.
Indstillingen blev dermed godkendt.
Forvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets tilkendegivelser, med henblik på at disse kan indgå i den kommende indstilling til Borgerrepræsentationen om nedsættelse af det særlige udvalg (Partnerskabsudvalget).
Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det skal understreges at høringssvarene først og fremmest behandles i udvalgets løbende arbejde med at finde løsninger på udfordringer i nattelivet, dernæst i partnerskabet.
Det Konservative Folkeparti mener at dialogen og arbejdet med at finde løsninger på udfordringer i nattelivet bør ligge i Kultur- og Fritidsudvalget, ikke i et partnerskab. Vi mener at partnerskabet blot er en ekstra skat på erhvervslivet. Vi er også imod at partnerskabet potentielt kan disponere over puljemidler.”