Mødedato: 30.04.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Biblioteksinitiativer under coronakrisen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om biblioteksinitiativer under coronakrisen og skal tage stilling til, om lånekvoten på eReolen skal forhøjes yderligere i maj 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender en af de to foreslåede modeller a eller b for eReolens lånekvote i maj 2020. 

Problemstilling

Mens de fysiske biblioteker er lukkede, har Københavns Biblioteker sat fokus på indsatserne i det digitale bibliotek ved blandt andet at forhøje lånekvoten på eReolen.

Flere borgere ønsker at bruge de digitale tilbud og at bruge dem mere. Samtidig har borgerne brug for afklaring på spørgsmål vedrørende lån og aflevering af fysiske bøger, mens bibliotekerne er lukkede.

Løsning

I en tid hvor det ikke er muligt for borgerne at besøge de fysiske biblioteker, er det glædeligt, at de digitale bibliotekstilbud benyttes flittigt. For at imødekomme den ekstra interesse for de digitale tilbud besluttede Kultur- og Fritidsforvaltningen fra 12. marts 2020 ekstraordinært at forhøje lånekvoten på eReolen, så københavnerne kan låne fem e-bøger og fem lydbøger om måneden i stedet for tre af hver.

På eReolen blev der i marts 2020 udlånt 60.500 e-bøger og netlydbøger i København, hvilket er 64 % flere udlån end i marts 2019. Den øgede brug af eReolen skyldes ikke alene den forhøjede lånekvote, men i høj grad også nedlukningen af de fysiske biblioteker og herunder muligheden for at låne fysiske bøger.

Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at fastholde borgernes øgede interesse i at låne digitale bøger ved enten af bibeholde den forhøjede lånekvote på eReolen eller forhøje den yderligere i maj 2020.

Forvaltningen indstiller derfor, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender et af følgende forslag til forhøjelse af lånekvoten på eReolen:

Model a
Forhøjelsen af den månedlige lånekvote på eReolen fra tre e-bøger og tre lydbøger pr. borger til fem e-bøger og fem lydbøger fastholdes i maj 2020.

Model b
Den månedlige lånekvote forhøjes yderligere til 10 e-bøger og 10 lydbøger pr. borger i maj 2020.

En yderligere forhøjelse af lånekvoten vil forbedre det digitale tilbud endnu mere og desuden give bibliotekerne erfaring med, hvordan lånekvotens størrelse påvirker benyttelsen.

Digital formidling under coronakrisen

Mens de fysiske biblioteker er lukkede, har bibliotekerne øget den digitale formidlingsindsats markant (se bilag 1).

De digitale tilbud (eReolen, tidsskrifter, Infomedia, mv.) promoveres på alle digitale platforme, og på sociale medier skaber opslag med #hjemmehosbibliotekaren og #læssammenhverforsig stor interaktion med borgerne. Begge hashtags er startet i København, men bruges nu af biblioteker i hele landet. Den omfattende digitale formidlingsindsats fortsætter, så længe de fysiske biblioteker er lukkede.

Desuden arbejder bibliotekerne på højtryk for at besvare borgernes mange spørgsmål bedst muligt:

  • Hvordan afleverer jeg bøger?
  • Hvad sker der med mine reserveringer?
  • Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får en bøde, mens I har lukket?

Københavns Biblioteker har lavet en hjælpeside på hjemmesiden, der besvarer ofte stillede spørgsmål ved lukningen, og Biblioteket Online besvarer stadig mailhenvendelser, selvom telefonsupporten er lukket.

Mulige kommende biblioteksinitiativer

Såfremt lukningen af de fysiske biblioteker fastholdes efter 10. maj, vil bibliotekerne arbejde på en delvis genåbning af den telefoniske biblioteksbetjening i Biblioteket Online med begrænset åbningstid (som supplement til mailsupporten, som pt. betjener borgerne).

Derudover vil bibliotekerne undersøge muligheden for, at borgerne kan afhente bestilte bøger, selvom de fysiske biblioteker er lukkede. Det skal undersøges, om det eksempelvis er muligt at åbne et afgrænset område på udvalgte biblioteker, hvor reserverede bøger kan afhentes.

Økonomi

I 2020 er der på materialekontoen budgetteret med 22 mio. kr. til fysiske materialer samt 14 mio. kr. til digitale materialer – heraf ca. 8 mio. kr. til eReolen. De 8 mio. kr. til eReolen er sammensat af henholdsvis 2 mio. kr., der forudbetales for de såkaldte abonnementstitler - dvs. titler, til hvilke der købes adgang med ét årligt beløb og herefter ikke afregnes efter forbrug - og 6 mio. kr. til forbruget af de resterende titler, der afregnes pr. udlån.

Da borgerne ikke har adgang til bibliotekernes samling, mens de fysiske biblioteker er lukkede, omprioriteres materialekontoen til e-bøger og lydbøger via den forhøjede lånekvote på eReolen.

Den øgede brug af eReolen i marts 2020 har betydet en merudgift i det månedlige forbrug på 271.000 kr. i forhold til marts 2019. Den månedlige udgift til eReolen i marts 2020 var for Københavns Biblioteker 657.000 kr. De øgede udgifter til eReolen afholdes inden for det eksisterende materialebudget via omprioritering.

Uanset om den månedlige lånekvote på eReolen er tre, fem eller ti e-bøger og lydbøger pr. borger, må det forventes, at udgifterne til digitale udlån vil være højere end normalt, så længe de fysiske biblioteker er lukkede.

Det er ikke muligt at adskille den økonomiske betydning af forhøjede lånekvoter fra det generelle merforbrug på eReolen, der skyldes lukningen af de fysiske biblioteker og muligheden for at låne fysiske bøger.

Materialekontoen påvirkes yderligere af coronakrisen, fordi den er bundet op på bibliotekernes indtægtskrav for gebyrer. Da bibliotekerne ikke har haft gebyrindtægter siden lukningen af de fysiske biblioteker, forventes de ikke at nå indtægtskravet på 9,1 mio. kr. for gebyrer i 2020. Det betyder, at bibliotekernes reelle materialebudget i 2020 bliver lavere end forventet.

Videre proces

Bibliotekerne tilpasser den månedlige lånekvote på e-bøger og netlydbøger pr. borger i maj 2020 efter Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning.

Mette Touborg

  /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte model a (5 e-bøger og 5 lydbøger) for eReolens lånekvote i maj 2020. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde en uddybende indstilling, der også omfatter digitale tilbud som Filmstriben og en oversigt over økonomiske konsekvenser af øget digital benyttelse, til udvalgsmødet den 19. maj 2020. 

Til top