Mødedato: 30.04.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Etablering af medarbejderkantine og café med socialøkonomisk profil i Korsgadehallen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om udvalget tilslutter sig, at forvaltningen i samarbejde med Socialforvaltningen, arbejder videre med et forslag om etablering af en medarbejderkantine og cafe med en socialøkonomisk profil i Korsgadehallen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen sammen med Socialforvaltningen arbejder videre med et forslag om at etablere en medarbejderkantine og café med en socialøkonomisk profil i Korsgadehallen.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om, at Socialforvaltningen udarbejder et budgetnotat med henblik på en forundersøgelse henvises til overførselssagen 2019/2020, til efterretning.

Problemstilling

Caféen i Korsgadehallen står i dag uden forpagter. Caféen har været forsøgt udbudt ad flere omgange, uden at det har været muligt at finde en holdbar løsning. Socialforvaltningen har, efter ønske fra socialborgmesteren, kontaktet Kultur- og Fritidsforvaltningen med et forslag om at etablere en personalekantine og café med en socialøkonomisk profil i Korsgadehallen. Forslaget bygger på erfaringer med lignende personalekantiner i Socialforvaltningen under navnet ”Social Cantina”.

Realiseringen af projektet kræver ombygning i køkken- og caféområdet i Korsgadehallen.

Socialforvaltningen har udarbejdet et budgetnotat med et forslag om en forundersøgelse på 0,35 mio. kr. til projektering og prissætning af anlægsudgifter, inklusiv en afklaring af henholdsvis driftsansvaret og organiseringen af personalekantinen i dagtimerne og rammerne for forenings- og borgerrettede caféaktiviteter i eftermiddags- og aftentimerne. Udkast til budgetnotat fremgår af bilag 1.

Løsning

Etableringen af en personalekantine og café i Korsgadehallen giver mulighed for at arbejde i to spor:

Kantinedrift i dagtimerne for Københavns Kommunes medarbejdere

Om dagen (hverdage kl. 08.00-14.00) vil kantinens uddannede kokke stå for kantinedriften sammen med foranstaltede unge i regi af Socialforvaltningen og borgere i særlige jobordninger i regi af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Kantinen vil i dette tidsrum servicere cirka 100 medarbejdere med morgenmad og frokost.

Kokkene vil fungere som mentorer for de unge. Ved at være en del af kantinedriften, bliver de unge en del af et positivt arbejdsfællesskab og kan dagligt se et tydeligt resultat af deres indsats, ligesom serveringen af måltider til kantinens gæster afføder positiv feedback, der også styrker de unges livssituation. Kokkenes løn vil kunne indgå som foranstaltninger, som dækkes af rammen for foranstaltning af unge i regi af Socialforvaltningen.

Etableringen af en kantine i Korsgadehallen betyder, at Socialforvaltningen får en anden type træningsbane for unge i et alment arbejdsfællesskab med tilknytning til de positive fællesskaber, der er i kultur- og fritidslivet. Samtidig vil kantinen sikre liv og aktivitet i hallen i dagtimerne, og understøtte stærkere relationer mellem medarbejdere fra Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og andre forvaltninger, der anvender kantinen.

Caféaktiviteter i weekender og aftentimer

Køkkenet kan i weekender, eftermiddags- og aftentimerne (kl. 14- luk) fungere som en café for hallens brugere, hvor der tilbydes fritidsjobs på almindelige vilkår til unge, som har haft succes med deres forløb i medarbejderkantinen. Caféen skaber desuden et åbent salgssted til gavn for hallens brugere og har, med afsæt i den daglige kantinedrift, et større forretningsmæssigt grundlag for at drive et attraktivt cafétilbud i overensstemmelse med økologi- og klimamålsætninger formuleret i Mad- og Måltidsstrategien.

En aktiv café med involvering af lokale unge vil samtidig forventes at kunne understøtte den lokale tryghedsdagsorden, danne grundlag for flere positive fællesskaber i hallen og understøtte et styrket samarbejde mellem forvaltningerne i området.

Perspektiver for kultur- og fritidsområdet

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at projektforslaget rummer en række potentialer for at styrke det lokale kultur- og fritidsliv omkring Korsgadehallen og styrke koblingen mellem kulturliv og indsatser målrettet udsatte børn og unge i området:

  • Projektet vil give et styrket økonomisk grundlag for cafédrift gennem garanteret indtægt via visitering af unge og personalebespisning.
  • En aktiv café kan bidrage til flere positive fællesskaber og aktiviteter i hallen, understøtte trygheden, øge besøgstal og understøtte nye idrætsprojekter/-aktiviteter, herunder aktiviteter målrettet udsatte børn og unge som en del af f.eks. Idrætsprojektet.
  • Ombygning af køkken-/caféområdet gør hallen mere attraktiv for brugere og fremtidige eksterne samarbejdspartnere.
  • Forslaget og samarbejdet med Socialforvaltningen kan trække nye kompetencer ind i Korsgadehallen, herunder socialpædagogiske kompetencer, som også understøtter en del af tryghedsdagsordenen
  • Forslaget kan understøtte forvaltningens egne og tværgående indsatser, som Tryghedsdagsordenen, Værtskaber, Idrætsplanen og indsatser på mad- og måltidsområdet.
  • Forslaget muliggør flere fremtidige samarbejder med Blågården omkring andre kultur- og fritidsaktiviteter for udsatte børn og unge på Nørrebro.

Da projektforslaget har et udpræget socialt fokus med afsæt i foranstaltede unge, bemærker Kultur- og Fritidsforvaltningen dog også, at forslaget kan risikere at medføre en øget belastning af miljøet i hallen. 

Som en del af forundersøgelsen, vil forvaltningen inddrage Nørrebro Lokaludvalg og centrale kultur- og idrætsaktører i området.

Ombygning

Forvaltningen har haft en indledende dialog med Socialforvaltningen om krav og ønsker til ombygning og indretning af caféområdet. Tegning af ombygningen fremgår af bilag 2. Et foreløbigt skøn peger i retning af, at et køkken med tilhørende cafeområde på mellem 300 og 400 kvadratmeter, kan realiseres for et sted mellem 3 og 5 mio. kr. De endelige drifts- og anlægsudgifter skal kvalificeres i samarbejde med KEID, og vil indgå i et samlet budgetnotat, der kan henvises til forhandlingerne om Budget 2021.

Forundersøgelsens fokus

Foruden projektering og prisfastsættelse af anlægs- og driftsudgifter, skal forundersøgelsen afdække henholdsvis driftsansvaret og organiseringen af personalekantinen i dagtimerne samt rammerne for forenings- og borgerrettede caféaktiviteter i eftermiddags- og aftentimerne, herunder, men ikke afgrænset til:

  • Antallet af medarbejdere, som forventes tilmeldt kantineordningen fra henholdsvis Socialforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen
  • Socialforvaltningens fortsatte behov for denne type af foranstaltninger til unge samt mulighederne for praktikforløb, med andet fokus end madlavning
  • Muligheden for samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen med henblik på tilbud til borgere i særlige jobordninger
  • Kantinens budget
  • Placering af driftsansvar
  • Afklaring af juridiske rammer, herunder hvorvidt opgaven skal i udbud

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen orienterer Socialforvaltningen om Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning. Såfremt udvalget godkender indtillingen forventes budgetforslaget henvist til overførselssagen 2019/2020.

Mette Touborg

                             / Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Til top