Mødedato: 30.04.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Orientering om genopretningspakke til turisme- og kulturerhverv

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om genopretningspakke til turisme- og kulturerhverv til Overførselssagen 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager nedenstående budgetforslag, som indgår i genopretningspakken for turisme- og kulturerhverv, til efterretning og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager oversigt over indsatser for turisme- og kulturerhverv, som gennemføres via en omprioritering af eksisterende budget, til efterretning.

Problemstilling

Turisme- og kulturerhvervet er særligt hårdt ramt af den globale Coronakrise og nedlukningen af Danmark. Mange af de københavnske turisme- og kulturerhverv består af små lokale aktører, som er hårdt pressede pga. manglende indtægter. En stor del af indtægterne i turisme- og kulturerhvervene kommer fra internationale besøgende, og eftersom der forventes et markant fald i antallet af internationale besøgende, skal indtægterne findes et andet sted.

Løsning

For at hjælpe turisme- og kulturerhvervene igennem krisen er Kultur- og Fritidsforvaltningen gået sammen med Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om en fælles genopretningsplan for turisme- og kulturerhvervet. Genopretningsplanen består af to elementer: 1) budgetforslag, som indgår i en fælles genopretningspakke, som behandles under Overførselssagen 2019/2020 og 2) indsatser, som forvaltningen kan igangsætte via en omprioritering af eksisterende midler i Copenhagen Visitor Service (CVS).

Budgetforslagene til den fælles genopretningspakke skal sikre direkte økonomisk hjælp til turisme- og kulturerhvervet i København. Budgetforslagene i genopretningspakken har derfor fokus på at give turisme- og kulturerhvervet så meget direkte støtte som muligt. Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet følgende forslag for i alt 7,8 mio. kr. til genopretningspakken til Overførselssagen:

  • Tilbagebetaling af midler til CVS’ partnere

CVS har en årlig indtægt på ca. 4 mio. kr. fra eksponeringsaftaler med ca. 100 partnere inden for turisme- og kulturerhvervet. Mange af CVS’ partnere er små erhvervsdrivende, som er med til at formidle en fortælling om København som en grøn og bæredygtig by (eks. cykeludlejere, guider, bæredygtige oplevelser mv.). En bevilling svarende til CVS’ indtægt på eksponeringsaftaler vil betyde, at CVS kan tilbyde partnerne en tilbagebetaling af eksponeringsaftalerne, tilbyde gratis eksponering i hele 2020 samt omprioritere og gennemføre de indsatser, som fremgår nedenfor. Dette vil betyde, at partnerne vil kunne bruge de tilbagebetalte midler og de sparede udgifter til eksponering til overlevelse og udvikling af kulturoplevelser og samtidig få gavn af CVS’ fokus på formidling til de danske besøgende og københavnerne.

  • Adgang til BrugByen.dk for alle turisme- og kulturaktører

    I dag er det kun KK’s institutioner, der kan lægge events eller aktiviteter ind på BrugByen.dk. Med en bevilling på 0,5 mio. kr. kan Brugbyen.dk åbnes op, så alle turisme- og kulturaktører kan lægge relevante aktiviteter op på platformen, som herved bliver endnu mere relevant for københavnere, når de skal finde inspiration til oplevelser.

     

  • Events/pop-up happenings sammen med CVS’ partnere Med en bevilling på 0,35 mio. kr. kan CVS sammen med de ca. 100 partnerne og andre fra turisme- og kulturerhvervet udvikle pop-up events/happenings enten i CVS eller på pladser rundt om i byen. Events/happenings afholdes og finansieres i samarbejde med partnere og kan eksempelvis have fokus på oplevelser inden for mad, natur, kultur eller andet.

     

  • Udvikling af nye digitale guider (Know Your Bro) på dansk til bydelene

    Med en bevilling på 0,5 mio. kr. udvikles der ruter med fokus på det gamle København og historie: Know Your Old Bro med ruter gennem Frederiksstaden og Middelalderbyen. Her lægges vægt på en særlig formidling af Københavns historie, som ikke anses for almindelig kendt (ligestilling, demokrati, rettigheder eller lignende). Der udvikles endvidere ruter med fokus på børne-/familieoplevelser: Know Your Little Bro med ruter i forskellige bydele med eksempelvis fokus på bæredygtighed i børnehøjde, familieoplevelser, interaktive spil i byrummet mv. Hermed inspireres danske besøgende og københavnere til at besøge oplevelser lokalt i bydelene.

     

  • ”Kulturmåned” i Greater Copenhagen 2020

    Med en bevilling på 2 mio. kr.  etableres der med inspiration fra Kulturnatten og Golden Days og i samarbejde med ØKF, Wonderful Copenhagen og regionens turisme- og kulturerhverv en kulturmåned, der skal motivere til at benytte lokale og regionale tilbud, fx i form af et kulturpas eller billetsamarbejde og fælles markedsføring.

     

  • Turismefremstød i Kulturkvarteret

    De 19 kulturinstitutioner i Kulturkvarteret har i lys af Corona-situationen valgt at igangsætte et fælles turismefremstød fra maj 2020, der også skal aktivere det lokale næringsliv og turismeprofessionelle i området. Der er både tale om at samle igangværende tiltag og igangsætte nye – både fysisk og digitale tilbud. Formålet er at skabe synlighed om institutionerne og komme med alternative muligheder for at opleve Kulturkvarterets tilbud og udearealer.

    Kulturkvarterets 19 institutioner er blevet enige om at omprioritere deres budget og afsætte betydelige midler til markedsføring. Derudover ansøges om en pulje på 0,5 mio. kr.  til udvikling og afvikling af de nye tiltag, der bliver udarbejdet.

     

  • Kulturkvarteret som forsøgszone

    I samarbejde med TMF udlægges Kulturkvarteret midlertidigt som ”forsøgszone,” hvor man henover sommeren hurtigere vil kunne prøve ting af i det offentlige rum, som ellers normalt tager længere tid at få behandlet. Slotsholmen kunne på den måde blive et slags midlertidigt forsøgslaboratorium for KFF’s strategi om udvikling af byrummene til gavn for Københavnerne. Der ansøges ikke om midler til dette forslag, men alene en beslutning om hurtig sagsbehandling i TMF samt fravigelse fra enkelte krav i forsøgsperioden.

     

    Udover den direkte økonomiske støtte til turisme- og kulturerhvervet, er der også brug for indsatser, som bidrager til at generere besøg og indtægt hos turisme- og kulturerhvervet fra danske besøgende og fra københavnere. Disse indsatser gennemføres via en omprioritering af CVS’ midler, da det lavere antal internationale besøgende, færre kongresser og events betyder, at CVS kan omprioritere midler til at sætte fokus på de danske besøgende og københavnernes kulturforbrug. CVS har iværksat følgende initiativer:

     

  • Samarbejde med Wonderful Copenhagen om en kampagne rettet mod københavnere og danske besøgende med inspiration til kulturoplevelser i byen.

     

  • Inspiration til kulturoplevelser for københavnere via Københavns Kommunes Facebookside (ca. 80.000 følgere) samt inspiration til kulturoplevelser for internationale herboende via International House’s Facebookside (ca. 10.000 følgere).

     

  • Digitale guidede gå- og cykelture på dansk i brokvartererne (Know Your Bro Nørrebro, Vesterbro, Amagerbro og Østerbro). De nuværende ruter på Nørrebro og Vesterbro oversættes til dansk, og der udvikles samtidig to nye ruter på Amagerbro og Østerbro på både dansk og engelsk.

     

  • Cykelkort med tematiserede oplevelser i forskellige bydele (arkitektur, urban natur, familie, mad, bæredygtighed etc.)

     

  • Udvikling af digitalt gæsteserviceværktøj til alle hoteller, så receptionisterne nemt kan tilgå information om københavneroplevelser, events, bæredygtighed mv.

     

  • Fysisk tilstedeværelse af gæsteserviceguider lokalt i byrummet, som kan inspirere både danske besøgende og københavnere til kulturoplevelser i lokalområdet.

     

  • Udvikling af ’københavnerkit’ med forslag til, hvor og hvordan man som københavner kan gå på opdagelse i egen by.

     

  • Udvikling af den nuværende digitale Copenhagen Visitor Guide, så indholdet bliver mere målrettet mod danske besøgende og københavnere. Det kan eksempelvis være take away, eventkalender, henvisning til andre digitale guides.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sammen med Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et fælles budgetnotat med forvaltningernes budgetforslag til en genopretningspakke. Genopretningspakken indgår i Overførselssagen 2020.

Mette Touborg

                                /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2020:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Jens Kjær Christensen, Rikke Lauritzen, Jonas Bjørn Jensen, Henrik Appel Esbensen, Tue Hækkerup, Christopher Røhl Andersen, Flemming Steen Munch, Lars Georg Jensen, Kim Hjerrild og Franciska Rosenkilde) stemte for indstillingen. 

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt.

 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "I Liberal Alliance er vi som udgangspunkt betænkelige ved hjælpepakker fra det offentlige, der ofte ender som en gavebod. De tiltag, der nævnes i forslaget, er nogle som et privat marked bør varetage, ikke kommunen, heller ikke som samarbejdspartner. Vi ser det mest som et forslag, der handler om at realisere forvaltningens egne ideer."

Til top