Mødedato: 30.04.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Overgangsperiode for ophør af aftaler med private svømmeskoler

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en eventuel overgangsperiode samt anvendelse af frigjort tid i forbindelse med ophøret af forvaltningens aftaler med private svømmeskoler.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at svømmeskolerne, under forudsætning af at skolerne arbejder på at etablere sig som godkendte folkeoplysende foreninger, kan fortsætte deres aktiviteter på hidtidige vilkår, dog maksimalt indtil 31. december 2020.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at den tid, der frigøres ved aftalernes ophør, overgår til foreningstid fra sæson 2021-2022
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at de nyetablerede folkeoplysende svømmeskole-foreninger sidestilles med foreninger, som genansøger tid, såfremt de ansøger de tider, svømmeskolerne tidligere har anvendt.

Problemstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 26. februar 2020 anmodede Kultur- og Fritidsudvalget Kultur- og Fritidsforvaltningen om, med udgangspunkt i udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at tage en dialog med svømmeskolerne, herunder om mulighederne for, at svømmeskolerne etablerer sig som folkeoplysende foreninger, og derefter vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget i sagen. Kultur- og Fritidsforvaltningen blev desuden anmodet om at indhente en skriftlig juridisk vurdering af sagen.

Som følge af den igangværende Covid-19 krise kunne et planlagt møde mellem forvaltningen og svømmeskolerne ikke finde sted. I stedet er dialogen med svømmeskolerne foregået pr. mail.

Svømmelæreren Aps og Svømmeskolen Aps har oplyst, at de vil se nærmere på muligheden for at etablere sig som folkeoplysende foreninger. Bente Bernths Svømmeskole har oplyst, at der er afholdt stiftende generalforsamling i foreningen "Svømning for alle på Amager og i København". Foreningen forventes at overtage svømmeskolens aktiviteter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage i sagen, da de tre svømmeskoler har udtrykt ønske om en overgangsperiode, hvor svømmeskolerne kan fortsætte deres aktiviteter, mens der arbejdes på at omlægge driften. Kultur- og Fritidsudvalget skal desuden tage stilling til anvendelse af den tid, der frigøres ved aftalernes ophør.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har anmodet Horten om en skriftlig juridisk vurdering af den nuværende praksis med udlejning af svømmebaner i kommunale svømmehaller til private svømmeskoler. Horten vurderer, at praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne (bilag 1). Hortens notat er forelagt svømmeskolerne, som ikke har haft kommentarer til notatets indhold.

Overgangsperiode i sæson 2020-2021

Tre af svømmeskolerne har oplyst, at de ser nærmere på muligheden for at organisere sig som folkeoplysende foreninger. I den forbindelse har svømmeskolerne udtrykt ønske om at fortsætte brugen af svømmehallerne i sæsonen 2020-2021 på de hidtidige vilkår for dermed at have tilstrækkelig tid til at omorganisere svømmeskolernes virke på bæredygtig vis. Skolerne oplyser, at den aktuelle corona-krise har sat dem under yderligere pres.

Kultur- og Fritidsforvaltningen anerkender, at svømmeskolerne har haft meget kort tid til at forberede sig på den nye situation, og at situationen er blevet yderligere presset på grund af den aktuelle corona-krise. Det er derfor vurderingen, at det i forbindelse med en lovliggørelse af forholdene, under henvisning til de helt særlige forhold i denne sag, kan forsvares at imødekomme svømmeskolernes ønske om en kort overgangsfase, hvor skolerne kan fortsætte under de hidtidige vilkår, mens skolerne etablerer sig som folkeoplysende foreninger. Derfor indstiller forvaltningen, at svømmeskolerne kan fortsætte på de eksisterende vilkår, mens skolerne arbejder på at omdanne sig til folkeoplysende foreninger, dog maksimalt indtil 31. december 2020. Forvaltningen vil bistå svømmeskolerne, således at skolernes omdannelse til folkeoplysende foreninger sker hurtigst muligt.

Muligheden for at fortsætte på de eksisterende vilkår er betinget af, at svømmeskolerne arbejder på at etablere sig som folkeoplysende foreninger. Hvis en svømmeskole i overgangsperioden beslutter, at de ikke længere ønsker at etablere sig som en folkeoplysende forening, ophører skolens mulighed for drive svømmeskole i de kommunale svømmehaller umiddelbart herefter.

Da fordelingen af tider for indendørs faciliteter i sæson 2020-2021 allerede er foretaget, indstiller forvaltningen, at skolernes nystiftede foreninger overtager den tid, svømmeskolerne aktuelt anvender i resten af sæson 2020-2021. Fra sæson 2021-2022 vil foreningerne skulle søge tid på lige vilkår med øvrige folkeoplysende foreninger i Københavns Kommune.

Anvendelse af frigjort tid

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at den tid, der frigøres ved aftalernes ophør, overgår til foreningstid fra sæson 2021-2022. Dermed vil tiden indgå i fordelingen af tider i indendørs faciliteter fra sæson 2021-2022.

Ved at lade den frigjorte tid overgå til foreningstid, vil tiden fortsat blive anvendt til svømmeundervisning af børn og unge. Der vil fortsat være offentlig adgang til de baner og bassiner, som ikke på nuværende tidspunkt benyttes til de private svømmeskoler.

Da foreninger får anvist tid i svømmehallerne vederlagsfrit, vil forvaltningen have et økonomisk tab som følge af tabt leje- og entréindtægt, når den frigjorte tid overgår til foreningstid. Tabet forbundet med lejeindtægt er ca. 0,24 mio. kr. Entréindtægten i forbindelse med svømmeskolernes undervisning estimeres til ca. 1,44 mio. kr.

Folkeoplysende foreninger opkræves pr. 1. juli 2019 et gebyr for brug af faciliteter stillet til rådighed af Københavns Kommune. Gebyrindtægten ved at lade tiden overgå til foreningstid svarer til ca. 0,042 mio. kr. Indtægten ved gebyret anvendes til medlemstilskud til foreninger med børn og unge, og kan således ikke indgå i driften af svømmehallerne.

Sidestillelse af svømmeskolerne

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at svømmeskolernes nystiftede foreninger sidestilles med foreninger, der genansøger tid, såfremt de ansøger de tider, de tidligere har anvendt som private svømmeskoler. 

Det er et kriterium for fordeling af tider i Retningslinjer for Folkeoplysning, at hvis alt andet er lige mellem to ansøgere i forhold til prioritering og kriterier, prioriterer Kultur- og Fritidsforvaltningen brugere med samme tid i foregående sæson først. Ved at sidestille de nystiftede svømmeskole-foreninger med foreninger, der genansøger tid, øges sandsynligheden således for, at svømmeskolerne kan fortsætte deres nuværende aktiviteter inden for rammerne af en folkeoplysende forening. Tildelingen af tider vil ske i henhold til Retningslinjer for Folkeoplysning, og der er derfor ikke garanti for, at svømmeskolernes nystiftede foreninger vil få tildelt de tider, de private svømmeskoler aktuelt benytter.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser medtages i den samlede opgørelse af økonomiske konsekvenser som følge af indtægtsprojektet, som samlet forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i efteråret 2020.

De økonomiske konsekvenser ved at lade den tid, der frigøres ved aftalernes ophør overgå til foreningstid fra sæson 2021-2022 fremgår af tabel 1:

Tabel 1 – Oversigt over økonomiske konsekvenser ved overgang til foreningstid

Aktiviteter

(1.000 kr. – 2020 p/l)

Styrings-område

2021

2022

2023

2024

Varig? Ja/nej

Tabt lejeindtægt

Service

240

240

240

240

Ja

Tabt entréindtægt

Service

1.440

1.440

1.440

1.440

Ja

Gebyr fra folkeoplysende foreninger

Service

-42

-42

-42

-42

Ja

Udgifter i alt

 

1.638

1.638

1.638

1.638

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætte dialogen med svømmeskolerne og vejlede om processen for at etablere sig som godkendte folkeoplysende foreninger.

Mette Touborg

  / Mads Kamp Hansen 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om at blive orienteret om det videre forløb i sagen. 

 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "I Liberal Alliance mener vi, at selvorganiseret og privat idræt bør have bedre vilkår, så alle ikke tvinges til at etablere sig som folkeoplysende foreninger. Vi mener, det er godt med konkurrence og valgfrihed. Derfor er vi kede af, at aftalen med de private svømmeskoler ophører, da de som skatteborgere jo også er med til at finansiere de kommunale svømmehaller." 

Til top