Mødedato: 30.03.2006, kl. 16:00

Redegørelse om kommunalreformens effekter

Redegørelse om kommunalreformens effekter

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 30. marts 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Redegørelse om kommunalreformens effekter

(KFU 138/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

 

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at denne indstilling udgør Kultur- og Fritidsudvalgets redegørelse til Økonomiudvalget om kommunalreformens økonomiske konsekvenser.

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller videre, at Kultur og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender,

 

at Kultur- og Fritidsforvaltningen kompenseres for 1,2 mio. kr. (2003-prisniveau) fra 2007, som følge af afgivelse af gymnasierne og derved lokaler, som i dag anvendes vederlagsfrit til folkeoplysning.

 

at Kultur- og Fritidsforvaltningen kompenseres for 0,3 mio. kr. (2006-prisniveau) som følge af en negativ dut-regulering, som ikke medfører en reel ændring for København på folkeoplysningsområdet.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget skal vurdere kommunalreformseffekterne og indmelde til Økonomiudvalget med henblik på, at konsekvenserne af den indarbejdede kommunalreform kan drøftes politisk.

 

Kultur- og Fritidsudvalget rammes på et særligt område, som kræver politisk drøftelse af serviceniveau i relation til udvalgenes budgetter og det anvend te krone til krone princip.

 

Gymnasierne afgives og lokaler, som i dag anvendes vederlagsfrit til folkeoplysningsformål, vil Kultur- og Fritidsudvalget fra 2007 skulle betale for.  Derfor forventes et permanent rammeløft til betaling for gymnasie- og andre tidligere amtskommunale lokaler på 1,2 mio. kr. (2003-prisniveau).

 

Kultur- og Fritidsudvalget afgiver amtsmuseumsråd, tilskud til Glyptoteket og Zoologisk have, tilskud til handicapkonsulent samt beskæres på folkeoplysningsopmrådet. Kultur- og Fritidsudvalget afgiver opgaver for samlet 4,3 mio. kr. (2006-prisniveau), men reduceres med i alt 4,6 mio. kr.

 

I forbindelse med opløsning af Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) får forvaltningen sandsynligvis nye opgaver. Hvilke opgaver og finansiering af de nye opgaver er p.t. ikke klarlagt.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Af Økonomiudvalgets indstilling "Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2007 og budgetoverslag 2008-2010" (mødet den 7. februar 2006, ØU 26/2006), fremgår bl.a. at udvalgene sammen med budgetbidragene den 1. maj afleverer en redegørelse til Økonomiudvalget om evt. forhold som følge af indarbejdelse af kommunalreformen med henblik på at konsekvenserne af den indarbejdede kommunalreform kan drøftes politisk. Økonomiudvalget fremrykkede behandlingen af udvalgenes vurderinger af kommunalreformseffekterne, således at Økonomiudvalgets behandling heraf finder sted den 4.april efter fagudvalgenes indmeldinger.

Det anføres videre, at der formentlig vil blive behov for en politisk drøftelse af særlige områder, hvor princippet om regulering i udvalgenes budgetter krone til krone, ikke vil være foreneligt med det politisk ønskede serviceniveau på området[1]. Den problemstilling er Kultur- og Fritidsudvalget omfattet af i forbindelse med at Børne- og Ungeforvaltningens afgiver gymnasierne. I øvrigt skal udvalget kvalitetssikre kommunalreformseffekterne og indmelde til Økonomiudvalget med henblik på at konsekvenserne af den indarbejdede kommunalreform kan drøftes politisk.

 

Folkeoplysningen i København anvender i vid udstrækning gymnasiernes lokaler til folkeoplysning. Dette sker vederlagsfrit, idet Børne- og Ungeforvaltningen afholder alle udgifter. Med afgivelse af gymnasierne i forbindelse med strukturændringen vil dette ændre sig. I kommunens indrapportering af udgiftsniveauet for gymnasierne er der sket en reduktion af de samlede udgifter med 1,2 mio. kr. (2003-priser) begrundet i de ekstraomkostninger Børne- og Ungeforvaltningen har når folkeoplysningen anvender lokalerne.

 

Af statusnotat af 4. marts 2005 fra Undervisningsministeriet om dut-forhandlinger fremgår, at strukturændringen ikke medfører økonomiske eller administrative konsekvenser for kommunerne, idet kommunerne allerede betaler for nævnte lokaler. Det er i princippet korrekt, men for Kultur- og Fritidsforvaltningen vil der fra 2007 blive krav om betaling for anvendelsen af de pågældende lokaler. Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer derfor, at der fra 2007 sker et permanent rammeløft til at imødegå merudgifter. I modsat fald vil der være tale om en serviceforringelse.

 

På Fritidsområdet er følgende opgaver afgivet:

 

  • Tilskud til handicapkonsulent
  • Folkeoplysning

 

Der er indregnet en negativ dut-regulering på folkeoplysningsområdet på 0,3 mio. kr. begrundet i en kalkulatorisk beregning af Københavns Kommunes tilskudsudgifter til "distriktsforeninger mv.". En ordning, der i det øvrige land overgår fra amter til kommuner. I København sker der reelt ingen ændring på området, og Kultur- og Fritidsforvaltningen finder det derfor ikke rimeligt, at forvaltningens budget skal reduceres på dette punkt.

 

Efter forhandlinger med Kulturministeriet er tilskud til følgende opgaver afgivet:

 

  • Amtsmuseumsråd
  • Andre kulturelle midler (Glyptoteket)
  • Zoologisk have

 

Bidrag til museumsråd er fremover frivilligt, men finansiering er uafklaret. Kommunen skal ikke længere yde tilskud til Glyptotek og Zoologisk Have.

 

Samlet reduceres Kultur- og Fritidsudvalgets ramme med 4,6 mio. kr. (alle beløb i 2006-prisniveau). 

 

Nedlæggelsen af Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) medfører at tilskud til følgende opgaver kan ende med at blive varetaget af Kultur- og Fritidsforvaltningen: Cirkusbygningen, Copenhagen International Film Festival, Den Internationale Børnefilmfestival Buster, Regions of Excellence samt Oresund Film Commission. Spørgsmålet er imidlertid ikke afklaret på nuværende tidspunkt.

 

 

ØKONOMI

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil fra 2007 blive afkrævet betaling for at anvende tidligere amtskommunale lokaler, på fx gymnasier. Det medfører, at Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer et permanent rammeløft på minimum 1,2 mio. kr. (2003- prisniveau).

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen afgiver opgaver til en samlet sum af 4,6 mio. kr. i 2006-prisniveau. De 0,3 mio. kr. vedr. folkeoplysningsområdet, distriktsforeninger, finder Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke er en rimelig reduktion.

 

Hvilken ramme som følger med tilskudsbevillinger til nye kulturelle opgaver er endnu ukendt.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Carsten Haurum

 

/Olga Brüniche-Olsen

 


 



[1] "Det bærende princip er, at når Københavns Kommune afleverer 100. kr. på et givet opgaveområde, skal det udvalg, som opgaven vedrører aflevere 100 kr. Udgangspunktet er med andre ord, at udvalgene reguleres krone-for-krone i forhold til de udgifter, som kommunen reguleres med" (ØU 24.01.06, bilag 2: De overordnede principper bag reguleringen af Københavns Kommunes økonomi som følge af kommunalreformen).

Til top