Mødedato: 30.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Etablering af Aftenskolernes Hus og ændring af business case om flytning af borgerservice til Nørrebrohallen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om ændringer i udmøntningen af business case om etablering af Aftenskolernes Hus på Tomsgårdsvej 35, skal sendes i høring i Nørrebro og Bispebjerg Lokaludvalg.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at forslag til ændringer i business case, jf. sagsfremstilling, sendes i høring i Nørrebro og Bispebjerg Lokaludvalg.

Problemstilling

Det indgår som en del af Budget 2020, at der skal etableres et Aftenskolernes Hus på Tomsgårdsvej 35 i den del af bygningen, som Kultur- og Fritidsforvaltningen hidtil har rådet over. Socialforvaltningen er netop fraflyttet den anden halvdel af bygningen, hvilket giver mulighed for at etablere et kraftcenter for aftenskoleaktiviteter på de nu mere end 1.000 kvadratmeter, der er til rådighed på adressen.

Såfremt et betydeligt større Aftenskolerne Hus skal realiseres, kræver det en ændring af business case fra budget 2020 "Flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej til BIBLIOTEKET samt flytning af Borgerservice fra BIBLIOTEKET til Nørrebrohallen". Casen indeholder flytning af aktiviteter fra Kulturhuset Tomsgårdsvej 35 (bilag 1 og 2) med det formål at anvende den ene halvdel af huset som Aftenskolernes Hus. Med de nye muligheder, er der ikke samme behov for at flytte andre aktiviteter væk fra lokationen.

Folkeoplysningsudvalget har den 17. december 2019 godkendt, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med at etablere et Aftenskolernes Hus på hele Tomsgårdsvej 35 (Bilag 3).

For at etablere et Aftenskolernes Hus, skal der godkendes ændringer i den allerede vedtagne business case.

Løsning

Et Aftenskolernes Hus i størrelsesordenen 1.000 kvadratmeter giver mulighed for at etablere forskellige værkstedstyper, udvide aktiviteterne og samle interesserede aftenskoler under et tag. Et sådant kraftcenter har længe været på tegnebrættet i dialogen med aftenskolerne. Initiativet vil være en markant styrkelse af foreningslivet i København.

Udvidelsen kan samtidig ses i sammenhæng med ambitionen om at flytte foreninger fra private til offentlige lokaler, hvilket der allerede er afsat midler til.

Arbejdet med business casen og Socialforvaltningens fraflytning af lejemålet på Tomsgårdsvej giver anledning til at vurdere, hvordan elementerne i casen udmøntes mest hensigtsmæssigt.

Her er der særligt tre delelementer, der er centrale at se på:

  • Etablering og indretning af lokaler på BIBLIOTEKET på Rentemestervej
  • Flytningen af Borgerservice fra Rentemestervej til Nørrebrohallen
  • Mulighed for opgradering af andre faciliteter på Nørrebro

Etablering og indretning af lokaler på BIBLIOTEKET på Rentemestervej

I business casen skulle en række foreninger flytte fra Tomgårdsvej til Rentemestervej, hvor tre nye aktivitetsrum skulle etableres på 1. salen. Ét af disse rum huser i dag Borgerservice.

Den oprindelige plan var at flytte både danse- og musikforeninger til biblioteket. Arbejdet har imidlertid vist, at det er vanskeligt at lydisolere nye lokaler i et sådant omfang, at danse- og musikaktiviteterne bliver forenelige med bibliotekets øvrige aktiviteter. Såfremt foreningerne, med en ny business case, kan blive på Tomsgårdsvej 35, får de glæden af at være sammen med andre aftenskoler og mulighed for at udnytte de tværgående synergier i et samarbejde.

Det vil tillige betyde, at der alene indrettes et enkelt aktivitetslokale på BIBLIOTEKET.

Flytningen af Borgerservice fra Rentemestervej til Nørrebrohallen

Hvis de foreninger, der var tiltænkt at skulle flytte til BIBLIOTEKET, kan blive på Tomsgårdsvej, bør det overvejes, om det fortsat er hensigtsmæssigt at flytte Borgerservice til Nørrebrohallen.

Borgerservice vil alt andet lige få mindre plads i Nørrebrohallen, hvor forhallen benyttes til en lang række formål, herunder til opvarmning før sport, til samlinger og som færdselsvej på tværs af biblioteks- og idrætsaktiviteter.

På den baggrund lægges der op til, at business casen udmøntes således, at Borgerservice forbliver på Rentemestervej. Dette skal ses i sammenhæng med, at borgerne kender lokaliteten og generelt er tilfredse med den. Den er enkel og genkendelig, og der er generelt bedre plads til både borgere og medarbejdere.

Med i det samlede billede hører, at Ældrerådet har udtrykt bekymring for uroen og de mange mennesker i Nørrebrohallen i forbindelse med den påtænkte flytning af borgerservice.

Mulighed for opgradering af andre faciliteter på Nørrebro

Med afsæt i, at foreningerne bliver på Tomsgårdsvej, og at Borgerservice ikke flyttes, kan de 3,6 mio. kr. der er afsat til investeringer, allokeres til andre investeringer på Nørrebro/i Bispebjerg med henblik på at realisere business casens indtægtskrav. Forslag til alternativ investering af midlerne fremgår af bilag 4.

Business casen

I business casen, vedtaget med Budget 2020, er det forudsat, at der opnås en samlet varig økonomisk ændring på -716.000 kr. fra og med 2021.

Dette skyldes primært huslejebesparelse på Kulturhuset Tomsgårdsvej på 756.000 kr., når Aftenskolerne overtager både leje og drift af bygningen.

Sekundært skulle udlejning af nye mødefaciliteter på BIBLIOTEKET indtjene 350.000 kr. fra og med 2021.

Det indgår i business casen, at keramikværkstedet forsat vil kunne leje sig ind i de lokaler på Tomsgårdsvej, som de anvender i dag. Den del af casen fastholdes uændret. Keramikværkstedet vil derfor fortsat betale en husleje på 90.000 kr. om året, og danseforeningerne købe tider for ca. 120.000 kr. årligt.  Herudover vil Områdefornyelsen NV betale ca. 100.000 kr. i leje om året frem til sommeren 2021.

Vælger Kultur- og Fritidsudvalget at arbejde videre med en anden udmøntning af business casen, vil udvalget få forelagt en revideret case den 23. februar 2020, efter høring af lokaludvalgene

Der er udarbejdet en økonomioversigt og tidsplan for realisering af Aftenskolernes Hus på Tomsgårdsvej 35 (bilag 5 og 6).

Udmøntningen af business casen

Business casen forudsætter, at der tilvejebringes indtægter for 350.000 årligt. Beløbet realiseres ved indtægter på 150.000 kr. fra de danse- og musikaktiviteter, der kan forblive på Tomsgårdsvej.

De resterende 200.000 kr. finansieres gennem øgede indtægter fra udlejning på Rentemestervej og Lygten Station samt øgede aktivitetsindtægter ved eksempelvis 2 mod 2 boldspil i Nørrebrohallen.

Der sker dermed ingen ændringer i den samlede, varige økonomiske udmøntning af business casen. Den er således fastholdt på 616.000 kr. i 2020 og på 716.000 kr. fra 2021 og frem.

Økonomi

Indstillingen har ikke nogen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, sendes den i høring i Nørrebro og Bispebjerg Lokaludvalg med henblik på fornyet politisk behandling i Kultur- og Fritidsudvalget den 26. februar 2020.

Ifølge Københavns Kommunes bevillingsregler skal Borgerrepræsentationen godkende væsentlige ændringer af investeringscases. Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen frem mod en ny behandling i udvalget gå i dialog med Økonomiforvaltningen om, hvorvidt ændringerne kræver en behandling i Borgerrepræsentationen.

Mette Touborg

                                                                          / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Til top