Mødedato: 30.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

World Capital of Architecture 2023 (Megaeventpuljen)

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar til Økonomiudvalget om udmøntning af midler fra Megaeventpuljen til World Capital of Architecture 2023.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget i forbindelse med udmøntning af midler fra Megaeventpuljen til World Capital of Architecture 2023.

Problemstilling

Københavns Kommune er blevet tilbudt værtsskab for UIA (det internationale arkitektforbund) og UNESCO-titlen "World Capital of Architecture" i 2023, som forløber hen over hele året, med højdepunkt i UIAs verdenskongres i København i juli 2023.

Teknik- og Miljøforvaltningen varetager, efter aftale med Økonomiforvaltningen, det potentielle værtskab for World Capital of Architecture, og søger i den forbindelse 6,5 mio. kr. fra Megaeventpuljen til at markere året gennem events, brandinginitiativer og borgerrettede aktiviteter (bilag 1).

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 13. januar 2020, at Teknik- og Miljøforvaltningen søger Megaeventpuljen til afvikling af World Capital of Architecture 2023 (bilag 2).

Løsning

World Capital of Architecture er en ny titel, som UIA og UNESCO har besluttet at tilbyde den by, der er vært for verdensarkitekturkongressen UIA World Congress of Architects. Kongressen afholdes i København den 2.-7. juli 2023. Her forventes 10-15.000 deltagere fra hele verden. Under titlen ’Sustainable Futures – Leave No One Behind’ fokuserer kongressen på FNs 17 bæredygtighedsmål og på, hvordan arkitekturen kan bidrage til at nå målene.

Ambitionen for World Capital of Architecture er, gennem hele året 2023, at skabe global og lokal opmærksomhed om Københavns arkitektur i bred forstand. København skal vise sine evner til at tænke langsigtet i forhold til byggeri, design, klimatilpasning, innovation, borgerinddragelse og bæredygtig byudvikling, socialt såvel som miljømæssigt. Værtskabet for et københavnsk arkitekturår har fire hovedformål:

  • At styrke faglig viden og dialog om arkitekturens rolle for at nå bæredygtighedsmålene
  • At styrke borgerinvolvering og dialog om Københavns udvikling
  • At brande København som en af verdens bedste byer at leve i, og dermed sikre eksponering til kommende turister og besøgende
  • At positionere og fejre Københavns arkitektur, både internationalt og lokalt
Desuden skal der skabes synergi mellem UIAs faglige programmer og den digitale partnerskabsplatform, der skal sikre sideevents, eksperimenter og forskning, hvor danske rådgivere, virksomheder, kreative talentmiljøer og uddannelser er medskabere af et bredt borgerspor.

Organisering

Sekretariatsbetjeningen for verdenskongressen UIA 2023 CPH er placeret hos Arkitektforeningen, der sammen med Wonderful Copenhagen og Realdania har arbejdet for at hente kongressen til Danmark. UIA 2023 CPH har økonomisk opbakning fra en række organisationer og fonde til at gennemføre en ambitiøs verdenskongres, herunder fra Realdania der støtter kongressen med 18 mio. kroner. Teknik- og Miljøforvaltningen vil understøtte synergi mellem UIA 2023 CPH-sekretariatet og World Capital of Architecture gennem fælles sekretariatsarbejde og koordinering af indsatser for presse, partnerskaber og events. World Capital of Architecture vil blive koblet til de arkitekturevents, der i forvejen finder sted hvert år i København, ikke mindst den årlige arkitekturfestival CAFx.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer derudover inddragelse og koordinering på tværs af kommunens forvaltninger, herunder primært Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Økonomi og budget

Wonderful Copenhagen og Arkitektforeningen har i sommeren 2019 finansieret en rapport udarbejdet af Rambøll Management, der beskriver mulige scenarier for at afholde et arkitekturår i København 2023 ud fra forskellige budget- og ambitionsniveauer. På baggrund af rapporten anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen en skalerbar model, hvor aktiviteter og ambitioner kan opskaleres, hvis der opnås yderligere funding, men at udgangspunktet er et minimumsbudget på 6,5 mio. kr. til at afvikle World Capital of Architecture. Med dette budget muliggøres 1) Kommunikation lokalt og internationalt om titelåret. 2) Afholdelse af minimum tre borgerrettede signaturevents. 3) En partnerskabsplatform for eksternt drevne aktiviteter. 4) Sekretariatsbetjening og koordinering med UIA-sekretariatet. Disse fire hovedopgaver fordrer tilførsel af midler.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i samarbejde med UIAs sekretariat forsøge at fundraise yderligere 6 mio. kr. til at øge aktivitetsniveauet.

Midlerne fra Megaeventpuljen skal fordeles på fire overordnede budgetposter jf. nedenstående tabel. Alle beløb er i 1.000 kr. (2020 p/l):

Aktiviteter

2020

2021

2022

2023

Samlet

Kommunikation og presse

300

200

200

700

1.400

Signatur- og borgerevents

0

0

0

2.000

2.000

Partnerskabsplatform

200

200

300

700

1.400

Sekretariatsbetjening

200

300

500

700

1.700

Samlede udgifter

700

700

1.000

4.100

6.500

Udover midler fra Megaeventpuljen vil Teknik- og Miljøforvaltningen lægge egenfinansiering på 1,7 mio. kroner over fire år, svarende til sekretariatsbetjening, der kan understøtte de forskellige budgetposter.

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer overordnet, at værtskabet for World Capital of Architecture 2023 er interessant for København, da det understøtter kultur- og fritidspolitikken og en række tværgående dagsordner.

Projektets primære styrker i et kultur- og fritidsperspektiv vurderes at være:

  • Videns- og oplevelsestilbud til borgerne med arkitektur som omdrejningspunkt

  • Stærkt fokus på bæredygtighed og nye løsninger 

  • Borgerrettede events med fokus på sociale fællesskaber og innovative koblinger mellem arkitektur og fx mad, musik og bevægelse
  • Partnerskabsplatform med inddragelse af Københavns kulturliv og eventaktører 
  • Branding af København på områder som bæredygtighed, innovation, byudvikling og mangfoldighed
  • Potentiale for aktivering og udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter

  • Potentiale for at skabe interesse for arkitektur blandt nye målgrupper

Der udestår en nærmere definition af arkitekturårets potentialer for forankring og blivende værdi for København.

Københavns Eventråd er blevet bedt om at give sin faglige vurdering af World Capital of Architecture per mail, da processen ikke har muliggjort behandling på et rådsmøde. Eventrådets input eftersendes særskilt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Der er til Megaeventpuljen afsat 12,5 mio. kr. i 2019 og 15,0 mio. kr. årligt i 2020-2022. Der er tidligere bevilget midler fra Megaeventpuljen til VM i Kano og Kajak (2,3 mio. kr.), VM i Idrætsgymnastik (6 mio. kr.) C40 borgmestertopmøde (8,6 mio. kr.) og VM Banecykling (2 mio. kr.). Derudover er der bevilget 7 mio. kr. til Tour de France - værtsbyaktiviteter.

Kriterier for Megaeventpuljen fremgår af bilag 3.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar indgår som bilag til indstilling til Økonomiudvalget med henblik på beslutning om udmøntning af midlerne til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Såfremt Økonomiudvalget giver tilsagn, udmøntes midlerne til Teknik- og Miljøforvaltningen. Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætter dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, med henblik på at sikre og beskrive indsatser og konkrete målsætninger for projektet.

 

Mette Touborg

 

                                                                /Thomas Bach

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2020:

Der blev begæret afstemning om indstillingen:

Et flertal (Marcus Vesterager, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Neil Stenbæk Bloem, Flemming Steen Munch og Lartey Lawson) stemte for indstillingen.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt. 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Liberal Alliance ønsker megaeventpuljen nedlagt."

Til top