Mødedato: 30.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Omdannelse af Østre Kapel på Vestre Kirkegård til teater- og kulturhus (fællesindstilling)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med en omdannelse af Østre Kapel på Vestre Kirkegård til et teater- og kulturhus.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget kan etablere et teater- og kulturhus i Østre Kapel på Vestre Kirkegård, som er foreneligt med den almene brug af den aktive kirkegård.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender,

2. at en planlægningsbevilling på 1,6 mio. kr. til etablering af et teater- og kulturhus i Østre Kapel i samarbejde med Sydhavn Teater, med plads til kulturelle aktiviteter, som er forenelige med den almene brug af den aktive kirkegård, henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020,

3. at en hensigtserklæring om, at dersom det lykkes at få fondsfinansiering til halvdelen af istandsættelsen af Østre Kapel, vil Borgerrepræsentationen afsætte den resterende halvdel i forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021, henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020.    

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget afsatte den 27. september 2018 0,2 mio. kr. med henblik på at afsøge mulighed for fondsstøtte til en istandsættelse og modernisering af Østre Kapel. Kapellet har de seneste tre år har været anvendt af Sydhavn Teater til forestillinger og forskellige lokalt forankrede kulturelle aktiviteter. Kapellet er stærkt nedslidt og skal renoveres. På den baggrund har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sydhavn Teater afsøgt muligheden for at opnå fondsstøtte til en omdannelse af Østre Kapel.

Drift og udvikling af de københavnske kirkegårde, herunder de tilhørende bygninger, hører under Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om Østre Kapel på Vestre Kirkegård kan omdannes til teater- og kulturhus. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med planerne for etablering af et teater- og kulturhus i kapellet.

Løsning

Siden sommeren 2016 har Sydhavn Teater, der til dagligt har til huse i Karens Minde Kulturhus, i sommerhalvåret brugt Østre Kapel til teaterforestillinger. Sydhavn Teater har samtidig inviteret andre teatre og lokale kulturtilbud til at bruge kapellet. Siden Sydhavn Teater er begyndt at anvende Østre Kapel, har omkring 4.700 gæster besøgt kapellet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har, i samarbejde med Sydhavn Teater, udarbejdet et skitseprojekt for en omdannelse af Østre Kapel til et teater- og kulturhus (bilag 2). Skitseforslaget anvendes i arbejdet for at afsøge muligheder for fondsstøtte til gennemførelse af projektet.  

Skitseforslag

Skitseforslaget (bilag 2) har afsæt i Sydhavn Teaters erfaringer fra den hidtidige brug af kapellet. I forslaget er kapellet således bygget om, så det indeholder en teatersal, caféområde, entré med garderobe, backstageområde og en første sal med kontorer og balkon med udsigt over teatersalen. Forslaget tager samtidig udgangspunkt i at indrette kapellet, så det kan benyttes til andre kultur- og fritidsaktiviteter, hvis Sydhavn Teater ikke længere kan eller ønsker at bruge kapellet.

Ideen om at sætte Østre Kapel i spil som scene for kulturaktiviteter bakkes op af Karens Minde Kulturhus, Kgs. Enghave Lokaludvalg og Børnekulturstedet Karens Minde.

Foreløbig dialog med fonde

Kultur- og Fritidsforvaltningen har drøftet skitseforslaget med en række danske fonde. Kultur- og Fritidsforvaltningen har efter aftale med Sydhavn Teater været afsender på fondsansøgningerne. De kvaliteter som fondene i deres svar har lagt vægt på, og som derfor skal udfoldes yderligere i en eventuel videre planlægningsfase, er:

  • At projektet har en stærk lokal forankring hos både teater, kulturinstitutioner og lokaludvalg.

  • At der fastholdes et fokus på, at teateret skal fungere i en hensigtsmæssig sameksistens med, og respekt for, kirkegårdens øvrige brugere.

  • At der i en planlægningsfase arbejdes videre indenfor rammerne af den oprindelige arkitektur og materialevalg.

  • At der i en opdateret ansøgning skal være en detaljeret driftsplan og -budget, der sikrer et forankret samarbejde både ind i det lokale kulturliv, lokaludvalget og driften af kirkegården.

  • At det omdannede kapel kan tjene som inspiration for andre kommuner, der har tomme kapeller stående på deres kirkegårde.

Den generelle tilbagemelding fra fondene er, at der er mange positive perspektiver i projektet, der for en stor dels vedkommende taler ind i kriterierne for medfinansiering fra fondene. En egentlig stillingtagen til projektet fra fondenes side kræver imidlertid kommunal medfinansiering og detaljering af byggeprojektet, herunder også en efterfølgende driftsmodel og -økonomi. Lokale og Anlægsfonden har oprettet moderniseringen af Østre Kapel som en rådgivningssag, hvilket betyder, at fonden vil bistå med idegenerering, sparring og udvikling af projektet.

Ingen fonde har givet hverken afslag eller endeligt tilsagn, hvilket dels skyldes, at afslag/tilsagn normalt forudsætter, dels at ansøger selv har afsat midler til formålet, dels at der sker en yderligere detaljering af økonomi, samarbejdspartnere og driftsmodel.

Bevillingsplanlægning og hensigtserklæring

Skitseforslaget er foreløbigt prissat til 26,5 mio. kr. inklusiv fondsmoms. Før projektet kan realiseres, er der dog behov for, at der afsættes en planlægningsbevilling på 1,6 mio. kr. til kvalificering af projektet. Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller derfor, at en planlægningsbevilling til formålet indgår i forhandlingerne om Overførselssagen 2019/2020.

For at understøtte en videre dialog med fondene, kan en eventuel planlægningsbevilling suppleres med en hensigtserklæring i Overførselssagen om, at dersom det lykkes at få fondsfinansiering til halvdelen af istandsættelsen af Østre Kapel, vil Borgerrepræsentationen søge at afsætte den resterende halvdel i forhandlingerne om overførselssagen 2020/2021. Dette skal ses i sammenhæng med, at fondene generelt er tilbageholdende i forhold til finansiering af kommunale projekter, hvis kommunen ikke selv har afsat midler til formålet.

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefalinger

Teknik- og Miljøforvaltningen ser positivt på at modernisere og omdanne Østre Kapel og vurderer, at bygningen fortsat vil kunne indgå i et harmonisk samspil med sine omgivelser på kirkegården ved at lægge plads til fx teateraktiviteter, foredrag, akustiske koncerter eller aktiviteter for små børn.

Et af hovedformålene med Københavns Kommunes ’Politik for udvikling af Københavns Kommunes fem kirkegårde frem mod 2065’ (BR den 10. december 2015) er at sikre, at kirkegårdene fremover skal udgøre en mere aktiv del af københavnernes rekreative liv. Ligeledes åbnes der i Udviklingsplan for Vestre Kirkegård 2015-2065 op for, at kapellet kan anvendes til ”for eksempel teater, kunstudstillinger og café”. Det er dog en præmis for et sådant projekt, at det sker med udgangspunkt i politikken for udvikling af de københavnske kirkegårde, hvoraf det blandt andet fremgår, at ”kirkegårdens vigtigste funktion og værdi er, at den er begravelsesplads”.

Kirkegårdens mest benyttede gravsted – fællesgraven – ligger få meter fra kapellet, og også på den nærliggende grønlandske afdeling er der begravelsesaktivitet. Det er derfor afgørende, at de aktiviteter, der fremover skal foregå i Østre Kapel, ikke påvirker omgivelserne negativt. Tidspunkterne for aktiviteter i kapellet skal derfor afstemmes i forhold til gravstedsejeres og gravstedsbesøgendes brug af kirkegården. Desuden skal følgende forhold afklares 1) Tilkørsel- og parkeringsforhold for biler såvel som cykler, så kørevejen rundt om kapellet er fri i forhold til den daglige drift af kirkegården. 2) Lokalplanforhold, ejerforhold af bygningen, standarder for bygningens vedligehold samt administration af bygningen. 3) Brugsforhold; hvilke konkrete aktiviteter kan gennemføres, sanktionsmulighederne, eventuel mulighed for tilbageførsel til kapel, og samspillet med den daglige drift af kirkegården mv.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt muligheden for, at Kultur- og Fritidsforvaltningen kan omdanne Østre Kapel til teater- og Kulturhus, behandles sagen af Kultur- og Fritidsudvalget. På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalget godkendelse, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen budgetnotat om sagen til Overførselssagen 2019/2020.

Såfremt der her afsættes en planlægningsbevilling samt indskrives en hensigtserklæring om delvis kommunal egenfinansiering af byggeriet, vurderes det, at der kan opnås svar fra fondene i løbet af 2021.

 

Søren Wille                                                              Mette Touborg

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 2. og 3. at-punkt. 

Til top