Mødedato: 30.01.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny anvendelse af Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal som legatbestyrelse tage stilling til, om der i tillæg til de eksisterende uddelingskriterier, skal udarbejdes retningslinjer for en mere aktiv og strategisk anvendelse af legatmidler af Kommunens legat til stadens forskønnelse og almene bedste.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget i tillæg til de eksisterende uddelingskriterier godkender retningslinjer for en mere aktiv og strategisk anvendelse af midler fra Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste 
  2. at der i 2014 afsættes i alt 1,2 mio. kr. af legatets midler fordelt med 1,0 mio. kr. til to konkrete projekter i det offentlige rum, som nævnt i løsningsafsnittet, samt 0,2 mio. kr. til en publikation på dansk og engelsk, som brander København med eksempler på udsmykning og metoder hertil i København.

Problemstilling

Københavns Kommune administrerer en række legater med forskellige formål, hvor Kultur- og Fritidsudvalget er legatbestyrelse. Det administrative ansvar for legaterne ligger i Kultur- og Fritidsforvaltningen (Borgerservice). Et af disse legater er ”Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste”.

Ifølge fundatsen er legatets formål stadens forskønnelse og almene bedste. Uddelinger fra legatet sker i dag i henhold til fundatsen.

Der har i en årrække været meget få uddelinger fra legatet ”Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste”, dette skyldes dels, at legatformålet er meget bredt formuleret og dels, at de ansøgninger der er indkommet ikke har haft tilstrækkelig høj kvalitet.

På denne baggrund nedsatte Københavns Borgerservice, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i 2013 en arbejdsgruppe for at vurdere behovet for at ændre de eksisterende uddelingsprincipper med henblik på at skabe en mere aktiv og strategisk anvendelse af legatmidler til byens forskønnelse og almene bedste.

Der er på nuværende tidspunkt ca. 2 - 2½ mio. kr. i legatet til uddeling. Dette disponible beløb forøges årligt med ca. 220.000 kr.

Løsning

Arbejdsgruppen foreslår at, at der i tillæg til de eksisterende uddelingskriterier, udarbejdes følgende retningslinjer for en aktiv og strategisk anvendelse af Københavns Kommunes legater, hvis formål er stadens forskønnelse og almene bedste. 

Generelle principper for uddeling af legatet
Legatets strategiske fokus bliver at sikre fornyelse og udvikling inden for fremtidige kunstprojekter i det offentlige rum. Dette kan sikres ved, at legatet bidrager til afprøvning og erfaringsopsamling af forskellige metoder med inddragelse af forskellige aktører og samarbejder, herunder med borgerinddragelse som centralt tema. 

For at sikre variation og bredde foreslås det, at legatet uddeles i forhold til fire overordnede principper, hvoraf et eller flere skal være opfyldt ved tildeling af legatmidler:  

  1. Det involverende projekt, hvor der skabes et grønt projekt via inddragende, involverende og frivillige processer
  2. Et højt profileret kunstprojekt, fortrinsvist i samarbejde med kunstfaglige institutioner, organisationer eller myndigheder
  3. Indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af Områdefornyelsessekretariaterne
  4. Udbud og konkurrence, hvor der via en konkurrence skabes en større, mere permanent udsmykning et på forhånd udpeget sted.

Legatet uddeler midler løbende, og det er hensigten, at der skal ske uddeling til projekter, så alle principperne på sigt dækkes.

Ved uddeling primo 2014 foreslås jf. nedenfor to konkrete projekter, der dækker to af de fire overordnede principper: Et højt profileret kunstprojekt” og et ”Indbudt projekt”.

Det skal bemærkes, at Økonomiudvalget på et møde den. 10. december 2013 vedtog en praksisændring for uddeling af midler fra ”legatet til stadens forskønnelse og almene bedste”, således at midler fra legatet i tillæg til ovenstående også kan anvendes til støtte til kommunens egne vedligeholdelsesforpligtelser af kunstværker i byrummet. I det omfang der uddeles legatmidler til støtte til kommunens egne vedligeholdelsesforpligtelser af kunstværker i byrummet, vil det i mindre grad være muligt at realisere de planlagte projekter, som nævnt ovenfor.

Uddeling primo 2014
Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste har på nuværende tidspunkt mulighed for at uddele ca. 2 - 2½ mio. kr.

Det indstilles, at der afsættes i alt 1,2 mio. kr. af de nuværende midler, fordelt med 1,0 mio. kr. til de to nedenfor nævnte konkrete projekter i det offentlige rum samt 0,2 mio. kr. til en publikation på dansk og engelsk, som brander København ved at illustrere de mest interessante eksempler på udsmykning og metoder hertil i København. Publikationen kan både indeholde de to foreslåede projekter samt andre gennemførte eksempler på projekter i byrummet. Målgruppen for publikationen er Københavns Kommunes nationale og internationale samarbejdspartnere.

De to foreslåede projekter til forskønnelse af byens rum er:

Ad B: Et højt profileret kunstprojekt
Københavns Kommune ønsker i samarbejde med Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det offentlige rum at skabe et kunstværk i Istedgade. Baggrunden for projektet er omdannelsen af Istedgade til strøggade med fokus på gadens handelsliv, busser, fodgængere og cyklister. Kunstprojektet skal sikre, at gadens historie og mangfoldighed ikke glemmes i en omdannelsesproces.

Den kunstneriske kvalitet sikres ved etablering af en styregruppe bestående af Statens kunstfonds Udvalg for Kunst i det offentlige rum, Københavns stadsarkitekt samt to repræsentanter fra Københavns Kommune.

Styregruppen har inviteret to kunstnere, henholdsvis Elsebeth Jørgensen og Kenneth Balfeldt, til at give deres kunstneriske fortolkning af Istedgade. Deres forslag udarbejdes på baggrund af beboernes egne fortællinger om gaden. Der vælges en løsning, som efterfølgende implementeres på hele eller dele af Istedgade.

Ad C: Indbudt projekt
Områdefornyelsen i Skt. Kjelds kvarter ønsker i samarbejde med Kultur Østerbro og kunstnergruppen Wooloo at udsmykke en eller flere pladser i Skt. Kjelds Kvarter med klimakunst via projektet ”Klimatilpasning + Gæstfrihed + Sharing Copenhagen = Klimakunst”.  Kvarteret er Københavns første klimakvarter og derfor skal temaet inddrages i projektet til at understøtte områdets identitet. Der afsættes 0,5 mio. kr. til projektet, jf. bilag 1 + 2.

Projektet skal foregå i 2014 under Sharing Copenhagen, hvor 18 finalebyer fra European Green Capital inviteres til hver at udpege en klimatilpasningsekspert og en kunstner, som skal bo i Skt. Kjelds Kvarter. Sammen med en lokal familie skal eksperten og kunstneren udarbejde et konkret byrumsprojekt. I november udpeges en vinder blandt de deltagende byer, og vinderprojektet realiseres i Skt. Kjelds Kvarter i 2015. Alle projekter udstilles og dokumenters, og deltagerne deltager i aktiviteter om at udnytte regnvand som positiv ressource i forhold til at skabe byliv. 

Økonomi

Legatets disponible midler på 2-2,5 mio. kr. nedskrives ved uddelingen af legatmidlerne med i alt 1,2 mio. kr.

Videre proces

På baggrund af det videre arbejde i arbejdsgruppen bestående af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Borgerservice og Teknik- og Miljøforvaltningen, vil Kultur og Fritidsforvaltningen forelægge en indstilling i 2014/2015 med forslag til uddeling af yderligere midler fra legatet.

Arbejdsgruppen vil arbejde videre med projekter, der dækker de to andre overordnede principper ”Det involverende projekt” og ”Udbud og konkurrence”.

Et forslag til ”Det involverende projekt” kan være udvikling af et Land art projekt ved Kraftværksparken ved Enghave Brygge og et forslag til et ”indbudt projekt” kan være et projekt i udbud med inspiration fra Danmarks længste Street art kunstværk på hegnet til Bella Centret, som Borgerrepræsentationen bevilgede 0,5 mio. kr. til i budget 2012.

Carsten Haurum

                            /Thomas Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2014:

Der blev begæret afstemning om indstillingen med følgende tilføjelser/bemærkninger:

Til princip B tilføjes, at dette også kan omfatte privatinitierede projekter.
Til princip C tilføjes boligselskaber mv. og andre offentlige selskaber mv.
Billedkunstudvalget skal fremadrettet høres/inddrages.
Der ønskes en oversigt over hvilke interessenter, der har været inddraget i de konkrete projekter.

Endvidere ønsker udvalget en strategi for borgerinddragelse på legatområdet.

Et flertal (Simon Strange, Yildiz Akdogan, Rune Dybvad, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for indstillingen med tilføjelserne.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Den således ændrede indstilling blev dermed godkendt.

Forvaltningen blev anmodet om en oversigt over de forskellige legater med en beskrivelse af deres fundats og disponible midler.
Til top