Mødedato: 29.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på Selvbetjent Åbningstid

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om det videre arbejde med Selvbetjent Åbningstid

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på projekt Selvbetjent Åbningstid til efterretning.

 

Problemstilling

På sit møde den 19. december 2013 fik Kultur- og Fritidsudvalget forelagt notatet ” Status og fremadrettede perspektiver for selvbetjent åbningstid i Kultur- og Fritidsforvaltningen”. Det fremgår af notatet, at det vil koste ca. 18,6 mio kr. at etablere Selvbetjent Åbningstid på 8 kulturinstitutioner/biblioteker i 2015 samt 20 idrætsanlæg i 2016. Midlerne til selvbetjent åbningstid blev bevilget i forbindelse med overførselssagen 2013-2014 (Borgerrepræsentationen den 8. maj 2014).

Nærværende indstilling giver en status på implementeringen. Projektet Selvbetjent Åbningstid har sensommeren 2015 idriftsat samlet 44 institutioner på Selvbetjent Åbningstid og Kulturhuset Islands Brygge og Idrætshuset, Østerbro stadion følger i primo 2016. Som følge heraf er status nu, at alle biblioteker (Tingbjerg undtaget) og alle kulturhuse har fået implementeret Selvbetjent Åbningstid. Nu er turen kommet til idrætsanlæggene.

Løsning

Implementeringsprojektet omhandler både markedsføringen af den nye service, integration til Halbooking og en udvidelse til svømmefaciliteter.

Nemmere at bruge byen med Selvbetjent Åbningstid

Det primære formål med at implementere Selvbetjent Åbningstid på kulturhuse og biblioteker er at øge åbningstiderne, så faciliteterne kan udnyttes i endnu højere grad end tidligere. På idrætsanlæggene er der i forvejen lang åbningstid og der er tradition for at de står åbne uden lås, så derfor skal konceptet tilpasses.

Selvbetjent Åbningstid på idrætsanlæggene betyder derfor i højere grad, at borgerne fremover skal betjene sig selv mere, mens personalets ressourcer vil målrettes til at vejlede om selvbetjening, stå til rådighed hvis der opstår akut behov herfor og ellers omfordeles til andre driftsopgaver på tværs af hele byen. 

Teknikken suppleres af kampagner
For at gøre borgerne opmærksomme på de muligheder der skabes med Selvbetjent Åbningstid, kører der i efteråret 2015 en kampagne, der skal inspirere til at bruge de mange spændende faciliteter der er i biblioteker og kulturhuse også efter lukketid.

Det centrale budskab ”Brug Byen – også når vi er gået hjem” bliver sammen med #jegharnøglen spredt via Facebook og Instagram. Trafikken fra de sociale medier kan aflæses i en markant stigning på www.kk.dk/selvbetjent. I perioden august til september er der sket en stigning på 854 % på siden. De enkelte opslag på Facebook, som promoverer Selvbetjent Åbningstid, er nået ud til 17.500 personer for det opslag med mindst rækkevidde og 35.500 personer for det mest succesfulde.

Den 1. oktober 2015 er der registret 54.158 unikke borgere tilknyttet Selvbetjent Åbningstid. Der er besluttet et måltal på 90.000 unikke borgere med udgangen af 2016, hvilket svarer til en tilgang på 2000 borgere pr. måned.

Analyser af bibliotekernes brug af selvbetjent åbningstid viser, at de lokale brugere benytter faciliteterne når de har tid og behov og ikke nødvendigvis når institutionerne er bemandede. Der er også et ønske om bedre kapacitetsudnyttelse på idrætsanlæggene. I dag forventes det, at banerne en del af tiden ikke bliver benyttet. Med indførelse af Selvbetjent Åbningstid gives bedre mulighed for udnyttelse af denne kapacitet da anlægget vil kunne benyttes på lukkedage herunder søndage og helligdage mv.

I samarbejde med Fritid KBH iværksættes primo november 2015 endnu en oplysningskampagne til borgerne omhandlende bedre udnyttelse af den ledige tid på idrætsanlæggene. Med budskaber som: ”Vi har en masse anlæg som står tomme fra kl. 21.00 – kom og brug dem”  

Brug lokalerne til mere end de er beregnet til

Der er allerede i dag flere eksempler på, at institutioners lokaler bliver brugt til andet end hvad de reelt er tiltænkt. F.eks. øver et kor på Ørestads Bibliotek, og en strikkeklub benytter Biblioteket Rentemestervejs lokaler, ligesom mange unge studerende benytter biblioteker og kulturhuse til studiepladser. Med implementering af Selvbetjent Åbningstid skabes der merværdi for det lokale kultur- og fritidsliv gennem anderledes anvendelse af institutionerne samt forøgede muligheder for borgerne til at udøve kultur og fritidsaktiviteter.  

Svømmehaller, havnebade og Helgoland Søbadeanstalt

Selvbetjent Åbningstid bliver med dette projekt udrullet på alle relevante biblioteker, kulturhuse og idrætsanlæg. Badeanlæggene var ikke en del af det oprindelige budgetnotat men i samarbejde med Team Bade vurderes pt. hvordan ”selvbetjent åbningstid” kan bruges på anlæggene.   

Når klubberne bruger anlæggene er de ofte selvbetjente, men der er visse krav til at der skal være personale tilstede når svømmehallerne er åbne for offentligheden. I forbindelse med indførelse af ”smart betaling” vil selve betalingen i svømmehallerne blive selvbetjent indenfor de kommende år. Desuden vil brugen af havnebade også ændre karakter når der åbnes op for nye badezoner.

På Helgoland Søbadeanstalt er det muligt at indføre selvbetjent åbningstid, derfor arbejdes pt. helt konkret med dette.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.


Carsten Haurum

                            /Thomas Vinther

Videre proces

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2015:

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender snarest tilbage med en uddybende indstilling om selvbetjent åbningstid.
Til top