Mødedato: 29.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Det fremtidige kommunale samarbejde mellem kommuner på kultur- og fritidsområdet

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges indstilling om kommunens samarbejde med andre kommuner om kultur til drøftelse.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter hvorledes Københavns Kommune skal samarbejde med andre kommuner på kultur- og fritidsområdet.

Problemstilling

Københavns Kommune har i perioden 2012-15 deltaget i den regionale kulturaftale Kulturmetropol Øresund sammen med 25 andre kommuner, Kulturministeriet og Region Hovedstaden.

Kulturministeren har meddelt, at tilskuddet til aftalen fra ministeriets side reduceres væsentligt, og Region Hovedstaden har oplyst, at regionen ikke ønsker at deltage som aftalepart i en kommende aftale.

Et budgetønske om 0,3 mio. kr. årligt i årene 2016-2019 indgik i forhandlingerne om budget 2016, men blev ikke prioriteret. Der skal derfor tages stilling til en fortsat deltagelse i en reduceret aftale, som i givet fald skal finansieres.

Løsning

Københavns Kommune har deltaget i den regionale kulturaftale Kulturmetropol Øresund (KMØ) i 2012-2015. Aftalen dækker et samarbejde mellem 26 kommuner i hovedstadsregionen og finansieres gennem tilskud fra Kulturministeriet, Region Hovedstaden og de deltagende kommuner. Aftalen er sammensat med 10 indsatsområder, som kommunerne deltager i på kryds og på tværs. Københavns Kommune deltager i 5 indsatsområder.

Kulturministeren har den 28. september 2015 meddelt, at Kulturministeriets bidrag, som i den nuværende regionale kulturaftale er 6 mio. årligt, i en  kommende aftale vil blive reduceret til 3 mio. kr. i 2016 og herefter 1,5 mio. kr. årligt. Region Hovedstaden bidrager ikke til den kommende aftale. En del af aftalen er det statslige tilskud til Golden Days (1,024 mio. kr.), Copenhagen Filmfestival (1,2 mio. kr.) og Copenhagen Jazzfestival (0,8 mio. kr.)  De tre festivaler har alle været væsentlige omdrejningspunkter i samarbejdet i regionen.

Der er i 2015 blevet arbejdet på en ny kulturaftale. De økonomiske forudsætninger herfor var et samlet kommunalt bidrag på godt 3 mio. kr., heraf 0,3 mio. kr. fra Københavns Kommune. Omkring halvdelen af kommunerne har tilkendegivet, at de ønsker en fortsættelse og at beløbet er afsat på deres budgetter, mens tre har meldt fra og de øvrige afventer politisk stillingtagen.

Den kommende aftale vil under alle omstændigheder komme til at hvile på et mindre politisk og økonomisk fundament.

En fortsat deltagelse fra Københavns Kommunes side fordrer, at Kultur- og Fritidsudvalget vil afsætte midler til hele deltagelsesperioden - i alt 1,2 mio. kr. ud fra de nuværende forudsætninger. Midlerne, der afsættes, vil gå til drift af et sekretariat samt tilskud til de kommende indsatsområder. En fortsat deltagelse vil endvidere også fordre, at København deltager i den politiske styregruppe, den administrative følgegruppe, samt varetager udvikling og afvikling af et-to indsatsområder. Det planlægges aktuelt at Roskilde vil stå for et samarbejde om musik, at ungearbejdet i Projekt Space vil blive tilknyttet Køge kommune, og at Københavns Kommune skal være projektejer for indsatsområdet festivaler.

Forvaltningens vurdering
Et fortsat samarbejde mellem kommunerne i hovedstadsregionen er fortsat attraktivt for Københavns Kommune. Borgere og turister er interesserede i gode kultur- og fritidstilbud på tværs af kommunegrænser. Et samarbejde vil kunne realiseres på flere måder:

1. Gennem en yderligere og konkret kultursatsning som led i Greater Copenhagen samarbejdet
2. Gennem frivilligt samarbejde om konkrete indsatsområder som f.eks. festivaler og idrætsevents, hvor de dertil fornødne midler afsættes af de konkret deltagende kommuner.
3. Gennem en regional kulturaftale.

Det er forvaltningens vurdering, at det konkrete samarbejde på udvalgte områder vil fortsætte, hvor det giver mening for de enkelte kommuner at deltage. Der er dog brug for en politisk overbygning til at løfte strategiske indsatser. Det begrænsede volumen, som en kommende kulturaftale har, taler for at søge det integreret i Greater Copenhagen samarbejde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.




Carsten Haurum


                                / Mads Kamp Hansen 

Videre proces

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2015:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og anmodede forvaltningen om at vende tilbage i sagen med evt. forslag til samarbejder med andre kommuner omkring kultur- og fritidsområdet.

Til top