Mødedato: 29.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Opfølgning på Borgerrådgiverens beretning 2014 (Kultur- og Fritidsudvalget)

Se alle bilag
I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning skal de stående udvalg drøfte Borgerrådgiverens beretning i efteråret 2015.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager nærværende indstilling om Borgerrådgiverens beretning 2014 til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 17. juni 2015 i forbindelse med behandlingen af Borgerrådgiverens beretning 2014 bl.a., at de stående udvalg i efteråret 2015 skal drøfte beretningen.

I forbindelse med sagens behandling besluttede Borgerrepræsentationen endvidere - som led i afbureaukratiseringen af selve afrapporteringen af forvaltningernes fokuspunkter - at afskaffe den årlige afrapportering af forvaltningernes fokuspunkter for forbedret sagsbehandling og borgerbetjening.

Endelig besluttede Borgerrepræsentationen at pålægge Borgerrådgiveren i samarbejde med forvaltningerne at undersøge mulighederne for en omlægning af processen for behandlingen af Borgerrådgiverens beretning og at fremlægge forslag for Borgerrådgiverudvalget herom senest med henblik på behandlingen af Borgerrådgiverens beretning 2016.  

Løsning

Ifølge Borgerrådgiverens beretning vedrørte 103 klagepunkter Kultur- og Fritidsforvaltningen. Da der for hele kommunen var tale om 1.570 klagepunkter, svarer dette til at ca. 6,5 % af samtlige klagepunkter vedrørte Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Da Københavns Borgerservice for en meget stor del af københavnerne er indgangen til Københavns Kommune, er det Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at Kultur- og Fritidsforvaltningens andel på 6,5 % af samtlige klagepunkter (samme niveau som 2013) ikke virker som en stor andel, ligesom 103 klagepunkter set i forhold til det store antal borgere, der årligt kommer i kontakt med Kultur- og Fritidsforvaltningen, ikke virker alarmerende. Dette må også ses i sammenhæng med, at de klagepunkter, der tæller med i Borgerrådgiverens statistik, spænder over en bred vifte af forskellige "hændelsestyper". Eksempelvis betyder en borgers utilfredshed med forvaltningen ikke automatisk, at forvaltningen har begået en fejl. Tilsvarende udfører Borgerrådgiveren for en del af henvendelsernes vedkommende en slags vejledningsfunktion. Dette kan være udtryk for at kommunens organisering kan virke uigennemskuelig, men betyder ikke nødvendigvis at forvaltningen har handlet forkert.

Det fremgår på s. 17 i beretningen, at 159 sager er løst ved hurtig og uformel kontakt til forvaltningen, og at det for disse sagers vedkommende i 85,3 % af tilfældene var muligt, uden omfattende sagsbehandling, at finde en acceptabel løsning for borgerne. Endvidere fremgår, at sagsbehandlingstiden i disse sager faldt fra 18,7 dage til 6,5 dage. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder at dette er en meget positiv udvikling, som er i fin tråd med princippet om Styrket Borgerkontakt, som Kultur- og Fritidsforvaltningen selv bruger.

Herudover fremgår der på beretningens s. 22 et eksempel på Borgerrådgiverens konsultative bistand i forbindelse med tilgængelighed i Digital Post, konkret dialogen omkring kk.dk. og handicaptilgængeligheden ved breve i doc2mail. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder at dette er et konkret eksempel på det gennemgående meget konstruktive samarbejde mellem Borgerrådgiveren og forvaltningen.

Endelig bemærkes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bifalder Borgerrepræsentationens beslutning om dels at afbureaukratisere afrapporteringen af forvaltningernes fokuspunkter, dels at undersøge en mulig omlægning af processen for behandlingen af Borgerrådgiverens beretning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ingen bemærkninger.



Carsten Haurum

                            /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2015:

Punktet blev behandlet efter dagsordenens punkt 21.
Indstillingen blev godkendt.
Til top