Mødedato: 29.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning om tilskud til opstart af CPH Food Loft - et kreativt madhus

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Nordic Foodworks om tilskud til opstart af et nye kreativt madhus i Kødbyen.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget meddeler afslag på ansøgningen vedr. opstart af et kreativt madhus i Kødbyen, da der ikke er afsat midler til formålet på budget 2015 og 2016.

Problemstilling

En række aktører ønsker at etablere et kreativt madhus i Kødbyen. Formålet er at skabe et sted, som:
  • kan give opstartere inden for mad et godt afsæt i form at et innovativt miljø inden for mad og oplevelser, hvor der samtidig er direkte adgang til hjælp til at udvikle bæredygtige forretningsmodeller,
  • kan skabe et afsæt for etablering af et stærkt netværk inden for hele Greater Copenhagen, hvor land og by sammen kan udvikle bæredygtige produktionsformer, distributionsmodeller og markedsmuligheder (f.eks. eksport af bæredygtige metoder for madproduktion og madoplevelser m.m.). Kort sagt at bidrage til at skabe en bæredygtig fødevareregion - herunder bæredygtige arbejdspladser,
  • kan fungere som udstillingsvindue for nordisk mad og nordiske madoplevelser - også for et internationalt publikum,
  • kan udvikle og nytænke de nyeste trends inden for madområdet, hvilket også inkluderer mad i en kulturel sammenhæng,
  • kan sikre adgang til delefaciliteter f.eks. i form af køkkenadgang for aktører, der arbejder med mere mobile og midlertidige madoplevelser.

Formålet med det kreative madhus er beskrevet mere detaljeret i selve ansøgningen, der er vedlagt som bilag 1. 

Der er et ledigt lejemål i Slagtehusgade 11 i Kødbyen, som vurderes at stemme godt overens med intentionerne bag et kreativt madhus. Dels er det velegnede faciliteter (den tidligere Hotel- og Restaurantskole), dels vil et kreativt madhus yderligere kunne styrke Kødbyens profil som et kreativt centrum også i international sammenhæng. Udfordringen er, at der ofte er nogle udgifter forbundet med opstart af nye inkubatormiljøer, da det tager lidt tid at få alle lejemål afsat og udbrede kendskabet til sin profil for relevante aktører med henblik på videreudvikling.

Løsning

Husets økonomi skal være selvbærende, men der forventes at være en indkøringsfase med særlige udgifter til indretning af huset, indgåelse af aftaler med lejere/samarbejdspartnere og konceptudvikling på detaljeniveau. Der forventes således at være en periode på 12-18 måneder, inden lejeindtægter og salg af andre ydelser kan finansiere projektledelse, lejeudgifter, personaleomkostninger og investeringer i faciliteter.

Derfor søger Nordic Foodworks på vegne af flere aktører om et tilskud på 0,5 mio. kr. (p/l 2015) i 2015 og 2016 med henvisning til, at det nye hus kan blive et fyrtårn for såvel madkultur som udviklingen af madbranchen som erhverv til glæde for både København og Greater Copenhagen.

I ansøgningen fra Nordic Foodworks nævnes mange forskellige aktører. Derfor er der følgende to mulige modeller for realiseringen af et hus i spil:

1. I den første model arbejdes der direkte sammen med Region Sjælland og Region Hovedstaden, jf. den model som kendes fra Lydens Hus, hvor regionerne vil yde erhvervsydelser til aktørerne i huset. Denne model forudsætter dog, at Region Sjælland også yder tilskud til projektet.

2. Hvis den første model ikke kan realiseret, vil der i samarbejde med Københavns Ejendomme blive udarbejdet en alternativ model. Her vil madaktørerne rykke ind etapevis, og erhvervsydelser o.l. vil ske gennem private netværk o.l. Kontakte til regionerne vil blive opretholdt, da målet fortsat er at skabe et relevant kreativt madhus for hele Greater Copenhagen. 

Region Sjælland og Region Hovedstaden er direkte samarbejdspartnere, og Regionsrådene skal i november/december tage stilling til, om de også vil bevillige midler til projektet gennem de regionale programmer. Et positivt tilsagn over for projektet fra Københavns Kommune vil øge sandsynligheden for, at regionerne også vil afsætte midler til projektet.

De øvrige aktører, som omtales i ansøgningen, kender til projektet og har udvist interesse, men er ikke direkte medansøgere. Den private aktør forventes at leje stueetagen, men med mulighed for at dele faciliteterne her med resten af huset.

Økonomi

Aktørerne søger finansiering til opstart på i alt 1 mio. kr. fordelt med 0,5 mio. kr. i 2015 og 0,5 mio. kr. i 2016. 

Der er dialog med Københavns Ejendomme omkring den helt konkrete udlejningsmodel, hvorfor der kan ske justeringer i driftsbudgettet. De årlige udgifter til drift af et kreativt madhus på Slagtehusgade 11 er 3 mio. kr. inklusiv drift samt personale til ledelse og udvikling. Beløbet kan evt. reduceres, alt efter vurdering af behov for ressourcer til daglig leder. Udgifterne til husleje alene er omkring 1,3 mio. kr. 

Region Sjælland vil senest i januar træffe beslutning om regional støtte til projektet på 0,5 mio. kr. i årene 2016-2019, hvilket vil sige 1,5 mio. kr. i alt. Herudover vil Region Hovedstaden også vurdere mulighederne for støtte, men har endnu ikke angivet, hvilket beløbsstørrelser der indgår i overvejelserne. For begge regioners vedkommende er der tale om regionale programmer, hvor regionsrådene træffer afgørelse om endelig støtte.

Såfremt både Københavns Kommune og Region Sjælland beslutter sig for at støtte projektet, kan det store projekt realiseres (model 1). Hvis Københavns Kommune støtter som den eneste, vil aktørerne gå videre med den alternative model i samarbejde med Københavns Ejendomme.

Huset skal være selvkørende efter to år. Det betyder, at madaktørerne her vil afholde udgifter til drift af huset, ligesom de vil afholde udgifterne, som ikke dækkes af tilskud i de første 2 år. Madaktørerne vil således bidrage med mellem 1 og 2 mio. kr. de første to år og derefter den samlede drift.    

I budget 2015 resterer der 0,5 mio. kr., som oprindeligt er afsat til MAD Symposion, der imidlertid ikke afholdes i 2015. Da et kreativt madhus har til formål at fremme kreativ vækst inden for mad og skabe international opmærksomhed omkring København som madby, er det forvaltningens vurdering, at midlerne i overensstemmelse med det oprindelige formål vil kunne anvendes til et kreativt madhus.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at yde medfinansiering i 2016, vil midlerne skulle findes på de udisponerede midler på konto 3.35.64.1.

Nordic Foodworks søger midler til projektet med at etablere et kreativt madhus. Midlerne går altså ikke som sådan direkte til Nordic Foodworks, men til opstart af projektet i form af konceptudvikling, indretning af hus, udviklingsaktiviteter og andre omkostninger i en opstartsfase. Konceptudvikling og udviklingsaktiviteterne skal senere føre til indtjeningsmuligheder for aktørerne i form af afholdelse af events og andre indtægtsgenerende aktiviteter i huset. Såfremt der ydes tilskud til projektet, vil KFF indgå en konkret aftale for anvendelse af tilskuddet med Nordic Foodworks.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget yder den ønskede finansiering, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen efterfølgende indgå en mere detaljeret kontrakt med Foodworks om betingelserne for tilskuddet. Regionerne træffe på et senere tidspunkt beslutning om, hvorvidt de vil støtte projektet.


Carsten Haurum

                            /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2015:

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 10.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede følgende:

Der ydes et tilskud på 500.000 kr. i 2015; kassemæssig dækning anvises fra de midler, som oprindeligt var afsat til MAD Symposion.

Det ydes et tilskud på 500.000 kr. i 2016; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.
Til top