Mødedato: 29.10.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Folkets Hus: ansøgning om tilskud fra Økonomiudvalgets Akut-puljer

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om Økonomiudvalgets Akut-puljer skal ansøges om tilskud til drift af Folkets Hus i 2016.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at søge Økonomiudvalgets Akut-puljer om 1.775.000 kr. til drift af Folkets Hus i 2016.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget henviste den 25. juni 2015 en ansøgning fra Fonden De Åbne Rum om tilskud til drift af Folkets Hus i 2016 til forhandlingerne om Budget 2016. I Budget 2016 er der afsat midler til Akut-puljer under Økonomiforvaltningen, og tilskud til Folkets Hus kan søges gennem disse puljer.

Løsning

Driftstilskud til Folkets Hus 2016 (bilag 1)
Fonden De Åbne Rum (Fonden) søger om et driftstilskud i 2016, da fonden vurderer, at det stadig er nødvendigt med ansatte medarbejdere, som kan sikre den positive udvikling i Folkets Hus. Selvom man siden 2014 har arbejdet på at etablere en frivilliggruppe, som i dag omfatter omkring 60 personer, er antallet af frivillige ikke stort nok til at løfte alle husets opgaver. Hvis huset skal drives af frivillige fra 2016, vil det påføre den nuværende gruppe et for højt arbejdspres, og konsekvensen heraf vil være, at de frivillige igen vil trække sig fra huset, hvilket kan medføre, at huset vender tilbage til den samme situation som i 2013.

I 2016 planlægger Folkets Hus at fortsætte aktiviteter, som omfatter debatter, koncerter, filmvisning og andre kulturelle aktiviteter i husets café. Husets 1. sal vil stadig være ramme for en række offentlige folkekøkkener, og 2. sal er hen over sommeren blevet renoveret med det formål at kunne anvendes til flere aktiviteter, herunder rådgivningsaktiviteter. Folkets Hus har ikke søgt midler til anlæg, men har selv stået for renoveringen. Husets 3. sal er ramme for forskellige bevægelsesaktiviteter.

De tre ansattes væsentligste opgave er at tage initiativ til og facilitere mange af de aktiviteter, der integrerer husets brugere med hinanden, ligesom de medvirker til at løfte driftsopgaverne. 

Fonden har sat to overordnede mål for arbejdet i 2016:

1. husets forskellige brugergrupper skal tage ansvar for driften af huset.
For at nå dette mål vil Folkets Hus fortsætte sine rådgivningsaktiviteter, som er rettet mod husets udsatte brugere. For at involvere disse brugere i husets drift planlægges forskellige initiativer, der vil udvikle deres kompetencer. Der afholdes rådgivningsaktiviteter om madlavning for at få flere til at tage del i en af husets kerneaktiviteter, som er folkekøkken. Derudover iværksættes fælles istandsættelsesforløb, hvor brugerne får mulighed for at udvikle færdigheder inden for byggeri. Endelig inddrages brugerne også i planlægning og afvikling af kulturelle aktiviteter for derigennem at udvikle kompetencer inden for projektledelse.

2. huset skal være brugerdrevet i et større omfang end i dag.
Flere af husets driftsopgaver skal i et større omfang løftes af frivillige i løbet af 2016 . Det drejer sig om opgaver som booking, planlægning og afvikling af arrangementer, vagtplanlægning for og bemanding af café, rengøring, afholdelse af møder og gennemførelse af beslutninger om udviklingen af huset samt istandsættelsesarbejde.  

Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 20. oktober 2015 modtaget en udtalelse fra Københavns Politi, hvor de noterer sig den positive udvikling i Folkets Hus, efter Københavns Kommune og fonden har engageret sig i huset (bilag 2).

Fonden søger et driftstilskud i 2016 på 2.015.000 kr. Budget er sammensat således:

Forbrugsudgifter: 250.000 kr
Aktivitetstilbud: 190.000 kr.
Løn til tre ansatte: 1.425.000 kr.
Administration: 150.000 kr.

Administrations- og forbrugsudgifter er forøget i forhold til tilskuddet i 2015, hvis budget er sammensat således:

Forbrugsudgifter: 110.000 kr
Aktivitetstilbud: 185.000 kr.
Løn til tre ansatte: 1.395.000 kr.
Administration: 85.000 kr.

Forvaltningen anbefaler, at aftalen videreføres på samme niveau som i 2015. Som et led i normalisering har husets brugere i 2015 selv afholdt halvdelen af udgifterne til forbrug, og denne egenbetaling anbefales videreført i 2016. Derudover anbefaler forvaltningen også, at tilskuddet til aktivitetsmidler nedskrives, og at Folkets Hus også på dette område selv dækker en større indtægt. 
Tilskud på kr. 1.775.000 kr. vil i denne anbefaling blive sammensat således:

Forbrugsudgifter: 125.000 kr.     
Aktivitetstilbud: 140.000 kr.     
Løn til tre ansatte: 1.425.000 kr.     
Administration: 85.000 kr.     


Driftstilskud til Folkets Hus 2014 og 2015
Borgerrepræsentationen har i 2014 og 2015 bevilget et tilskud til fonden til ansættelse af personale i Folkets Hus. Tilskuddet var i 2014 på 1,9 mio. kr. inklusiv 0,2 mio. kr. til ombygning., mens det i 2015 er på 1,775 mio. kr. Tilskuddene er begge år bevilget fra Akut-puljer under Sikker By, Økonomiforvaltningen.

Baggrunden for bevillingerne har været at genoprette og stabilisere driften af Folkets Hus. Folkets Hus, som har været et selvstyrende kulturhus, drevet af frivillige kræfter i mere end 40 år, måtte ved udgangen af 2013 erkende, at der ikke længere var den nødvendige opbakning blandt husets brugere til at respektere grundlæggende retningslinjer for husorden. Derfor faldt de frivillige, der hidtil havde drevet stedet, fra. Siden ansættelsen af medarbejdere er der ifølge fonden skabt tiltagende ro omkring huset og en frivilligegruppe er blevet genetableret. 

På Kultur- og Fritidsudvalgets møder den 23. april og 25. juni 2015 er Kultur- og Fritidsudvalget blevet forelagt en statusrapport om Folkets Hus udarbejdet af fonden i samarbejde med husets ansatte. Statusrapporten beskriver husets aktiviteter, de brugerdrevne forhold i huset samt brugen af husets 2. sal. På begge møder er udvalget desuden blevet forelagt en udtalelse fra Københavns Politi om situationen i Folkets Hus. Københavns Politi har i begge udtalelser noteret den positive udvikling i Folkets Hus efter Københavns Kommune og fonden har engageret sig i huset (bilag 3 og 4).

Økonomi

Indstillingen har ikke konsekvenser for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

Videre proces

Såfremt indstillingen tiltrædes i Økonomiudvalget, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen indgå en driftsaftale med Folkets Hus for 2016.

Carsten Haurum

                                                        /Mads Kamp Madsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2015:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen og Andreas Pourkamali) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Heidi Wang) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om i løbet af foråret 2016 at fremlægge en indstilling om det fremadrettede perspektiv for Folkets Hus, herunder et forslag til en ny driftsmodel.

Til top