Mødedato: 29.09.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny aftale for Kulturtårnet Knippelsbro

Se alle bilag

Foreningen Kulturtårnet får i dag stillet Knippelsbro 2 til rådighed sammen med et driftstilskud i en driftsaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Da en del af Kulturtårnets aktiviteter ikke vurderes at være udelukkende lovlige kommunale formål, og da aktiviteterne ikke kan adskilles, skal Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til fremtidig aftaleform for Kulturtårnet Knippelsbro.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, hvilken af de tre modeller foreningen Kulturtårnet Knippelsbro skal have for at anvende ejendommen Knippelsbro 2.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen har gennemgået en lang række aftaler, med henblik på at ændre disse, så de lever op til de gældende regler for tildeling af brugsret til faciliteter og ydelse af tilskud.

Foreningen Kulturtårnet modtager et tilskud på 200.000 kr. i 2020-2023, hvoraf 67.000 kr. går til at stille Knippelsbro 2 vederlagsfrit til rådighed for foreningen, og 133.000 kr. (ekskl. momskompensation) går til drift, herunder forbrugsudgifter.

Da nogle af Kulturtårnets aktiviteter ikke har lovligt kommunalt formål, herunder café- og restaurantvirksomhed, som ikke kan adskilles fra de samlede aktiviteter, skal udvalget beslutte en anden model for tilskuddet til Kulturtårnet.

Løsning

Kulturtårnet Knippelsbro har til huse i det ene af brotårnene på Knippelsbro, hvor det åbnede i 2017 som kulturhus med støtte fra Kultur- og Fritidsudvalget. Kulturtårnet har flere årlige udstillinger og afholder bl.a. såkaldte towertalks, radiobiografer, intimkoncerter og andre kulturelle events. Tårnet har desuden en café og pop-up-restaurant-events, og tårnet udlejes til mødelokale og private arrangementer.

Forvaltningen har i dialog med foreningen gennemgået de forskellige løsningsmuligheder, jf. bilag 3.

Model 1

Ejendommen videregives i en brugsaftale til foreningen Kulturtårnet med et driftstilskud som nu. Foreningen skal anvende ejendommen til aktiviteter med lovligt kommunalt formål. Der kan drives café, i det omfang det kan betragtes som accessorisk virksomhed.

Modellen vil indebære, at den del af foreningens aktiviteter, der er kommercielle, skal ophøre.

Model 2

Ejendommen videregives i delvis vederlagsfri brugsaftale og delvis lejekontrakt til foreningen Kulturtårnet. Lejemålet opdeles i en del til erhverv og en del til lovlige kommunale aktiviteter.

Modellen fordrer, at bruger fører opdelte regnskaber for henholdsvis de lovlige kommunale aktiviteter og de kommercielle aktiviteter, samt at forvaltningen fører løbende tilsyn med den faktiske anvendelse af ejendommen.

På grund af bygningens indretning (se bilag 2) kan den ikke opdeles arealmæssigt mellem de forskellige formål. Opdelingen vil derfor skulle være i tid, hvilket medfører et væsentligt administrativt merarbejde med registrering og afregning af alle aktiviteter.

Model 3

Foreningen Kulturtårnet indgår lejekontrakt på markedsvilkår med Københavns Ejendomme og Indkøb med mulighed for øremærket tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget til lovlige kommunale aktiviteter. Erhvervslejen fremgår af det fortrolige bilag 4.

Foreningen Kulturtårnets ønske til løsning

Foreningen Kulturtårnet ønsker model 3 med et tilskud til foreningens lovlige kommunale aktiviteter. Model 3 giver foreningen Kulturtårnet mulighed for at drive de erhvervsmæssige aktiviteter, der dels er med til at understøtte husets kulturelle aktiviteter og dels i flere tilfælde er en integreret del af aktiviteterne og husets profil.

Foreningen Kulturtårnet har oplyst, at de ønsker at bevare og udvide de nuværende kulturelle aktiviteter for offentligheden under model 3. Det vil blive indarbejdet i en erhvervslejeaftale, at ejendommen skal anvendes til kulturhus med offentlig adgang.

Modellerne

Af fortroligt bilag 4 fremgår oversigt over økonomi i de forskellige modeller.

Set i et overordnet kommunalt perspektiv er modellerne nogenlunde ens afhængig af et eventuelt tilskuds størrelse.

Set fra foreningens perspektiv vil model 1 forhindre en del af foreningens nuværende aktivitet, som er med til at understøtte de lovlige kommunale formål i Kulturtårnet.

Tilskud

Foreningen Kulturtårnet har sendt en ansøgning om et øremærket tilskud til aktiviteter på 243.000 kr. årligt i 2023-2025, jf. bilag 1. Ansøgningen relaterer sig til foreningens ønske om model 3.

Ifølge ansøgningen skal tilskuddet anvendes til følgende aktiviteter:

  • Udstillinger
  • Radiobiografer
  • Lys på Kulturtårnet
  • Søndagssang
  • Væk Julemanden
  • Intimteater
  • Musikkens time for babyer og forældre

Ifølge Kulturtårnet er det en forudsætning for den videre drift af aktiviteter, at der afsættes midler til formålet. Kulturtårnet oplyser, at de også vil arrangere øvrige kulturelle arrangementer, som de selv finansierer.

Da det ansøgte beløb er inkl. momskompensation, og da Kultur- og Fritidsudvalget allerede har afsat 200.000 kr. til Kulturtårnet i 2023, medfører ansøgningen merudgifter på budgettet på 23.560 kr. i 2023 og 223.560 kr. i 2024 og 2025.

Hvis udvalget vælger model 3, vil ansøgning om tilskud til Foreningen Kulturtårnets lovlige kommunale aktiviteter (bilag 1) for 2023-2025 blive behandlet sammen med de øvrige ansøgninger til udvalgets disponible midler på mødet den 8. december 2022.

Økonomi

Indstillingens økonomiske konsekvenser afhænger af den valgte model.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder aftale med Foreningen Kulturtårnet på baggrund af den valgte model og udvalgets ønsker og drøftelser.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                      /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget valgte model 3 med en lejekontrakt på markedsvilkår for udlejning af ejendommen Knippelsbro 2.

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef for tilskud, Marianne Kruckow, deltog under punktets behandling.

Til top