Orientering om budgetaftale 2017
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om budgetaftale 2017 til efterretning.
Problemstilling
Den 12. september 2016 blev der indgået politisk aftale om budget 2017 mellem alle partierne i Borgerrepræsentationen. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres i den forbindelse om konsekvenserne af aftalen på kultur- og fritidsområdet, herunder om afsatte bevillinger, hensigtserklæringer og bevillingsudløb, der ikke er finansieret.
Løsning
De samlede økonomiske konsekvenser for Kultur- og Fritidsudvalget fremgår af bilag 1. Der er i perioden 2017-2020 i alt afsat 87,3 mio. kr. til serviceinitiativer og 88,8 mio. kr. til anlæg med tilhørende 4,4 mio. kr. i afledte driftsudgifter.
Nye faciliteter
Der er afsat bevilling til en række nye faciliteter, der beskrives nedenfor.
Planlægningsbevillinger
I budgetaftalen afsættes bevilling til igangsættelse af følgende initiativer:
-
Grundkøb og planlægning af svømmefacilitet og foreningsfaciliteter på Papirøen (60,1 mio. kr.)
-
Planlægningsbevilling til svømmehal centralt i Ørestad (2,5 mio. kr.)
-
Screening af muligheder for biblioteksfaciliteter på Toftegaards Plads (0,7 mio. kr.)
I forhold til Papirøen er der afsat en planlægningsbevilling til svømmefacilitet med havnebad og foreningernes hus, herunder afholdelse af arkitektkonkurrence og køb af 5.000 m2 byggeretter. Det fremgår i øvrigt af aftalen, at parterne er enige om at arbejde for en option på yderligere 4.000 m2 byggeretter til kulturelle formål på Papirøen.
Parterne er endvidere enige om, at dialogen med interesserede fonde skal fortsætte, og at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen skal gå i dialog med Street Food i forhold til deres fremtidige lokalisering i København. Parterne er enige om, at realiseringen af en svømmefacilitet med et sådant højt ambitionsniveau forudsætter fondsfinansiering. Parterne er enige om, at projektet kan indgå i forhandlingerne om budget 2018.
Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder, med inddragelse af foreninger, lokaludvalg og andre forvaltninger, et funktionsprogram, som skal danne baggrund for en arkitektkonkurrence. Programmet forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse inden udgangen af 2016.
I forbindelse med svømmehallen i Ørestad skal det undersøges, om der er mulighed for samlokalisering med eventuelle nye skolespor i Ørestad.
Kunstgræsbaner
Der er afsat midler til omlægning af den eksisterende 11-mands naturgræsbane ved Svanemølleanlægget og omlægning af stadionbanen i Tingbjerg Idrætspark til kunstgræs. De omprioriterede anlægsmidler fra banen ved FIX indgår som en del af finansieringen. Det bemærkes, at Brønshøj Boldklub af sportslige hensyn ønsker at opretholde græs på stadionbanen. Omlægning af en stadionbane giver imidlertid stærkt forøget kapacitet, og omlægning af stadionbaner er tidligere anbefalet af DBU København.
Skøjtebane
Som led i fornyelsen af Enghaveparken på Vesterbro er der afsat 10,4 mio. kr. i samlet anlæg i 2017-2019 til etablering af en skøjtebane samt midler til afledt drift. Projektet er udviklet i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Brønshøj Vandtårn
Der er afsat en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. i 2017 til Brønshøj Vandtårn til nødvendig brand- og flugtvejsindretning med henblik på at opnå permanent myndighedsgodkendelse, så vandtårnet kan anvendes til kulturelle aktiviteter.
Renoveringer
Budgetaftalen understøtter flere tiltag i forhold til renoveringer af nedslidte bygninger:
-
Planlægningsbevilling til helhedsrenovering af Svanemøllehallen (1 mio. kr.)
-
Planlægningsbevilling til helhedsrenovering af Ryparken Idrætsanlæg (1 mio. kr.)
-
Pulje til svømmehalsrenoveringer (28,1 mio. kr. i samlet anlæg i 2017-2018)
-
Finansiering af driftsunderskud i forbindelse med renovering af Huset KBH (4 mio. kr.)
Parterne er enige om, at helhedsrenovering af Ryparkens Idrætsanlæg og Svanemøllehallen kan indgå i forhandlingerne om budget 2018, og at helhedsrenoveringen med fordel kan udføres i synergi med aktuelle moderniseringsbehov. En sideløbende skybrudssikring af Ryparkens Idrætsanlæg finansieres i budget 2017 i forbindelse med udmøntning af puljen til at undgå yderligere nedslidning af bygninger.
Etablering af skoler og fremtidens fritidstilbud
I budgetaftalen finansieres flere initiativer på skoleområdet:
-
Nedrivning af Hyltebjergskole, hvor idrætsfaciliteten renoveres og svømmehallen bevares
-
Planlægningsbevilling til flytning af Gasværksvejens skole til Kødbyen inklusiv idrætshal
-
Vedrørende Nyboder Skole gives planlægningsbevilling til udbygning på den nuværende matrikel, og dermed indgår kultur- eller idrætsfaciliteter ikke i den videre planlægning.
Der er afsat en pulje på 2 mio. kr. til Åben Skole. Kultur- og Fritidsforvaltningen går i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen i forhold til fortsættelse af ”Samarbejdspuljen” mellem skoler og foreningsliv.
Events og festivaler
Der er afsat 5 mio. kr. til en festivalpulje i 2017-2020 til Copenhagen Cooking & Food Festival, Fonden de Københavnske Filmfestivaler, Copenhagen Food Forum og Copenhagen Meeting. Kultur- og Fritidsudvalget prioriterer tilskuddet til hvert projekt.
I 2017 er der afsat 7 mio. kr. til EM i Svømning i 2017 inklusive sideevents.
EM i fodbold i 2020 indgår ikke i forligsteksten. Det forventes, at tilskud til EM i fodbold 2020 indarbejdes i budgetforslag 2018. Der er dermed ikke afsat 250 t. kr. til sideevents i 2017.
VM i Stand Up Paddle skal afholdes i Danmark i 2017, men er endnu ikke finansieret (1 mio. kr). Wonderful Copenhagen tilkendegiver at kunne bidrage med 5-600 t. kr. til eventen af Eventures tilskud.
Tilskud og foreninger
Der er afsat bevilling til følgende initiativer inden for foreninger og øvrige tilskud:
-
Foreningshus Sundholm (0,6 mio. kr. årligt i 2017-2020)
-
Ungdomskulturpuljen Snapslanten (0,8 mio. kr. årligt i 2017-2020)
-
Sjællandsgade Bad (2,0 mio. kr. årligt i 2017-2020)
-
Copenhagen Film Fund (8 mio. kr. i 2017)
-
Sociale partnerskaber (1,2 mio. kr. årligt i 2017-2020)
-
Foreningspakke (2 mio. kr. årligt i 2017-2020)
-
Håndbolden tilbage til København (0,7 mio. kr. årligt i 2017-2019)
-
Afskaffelse af gebyret på idrætsfaciliteter for voksenforeninger (3,3 mio. kr. varigt)
Midlerne i Foreningspakken er afsat til lejeudgifter til nye offentlige lokaler målrettet folkeoplysende foreninger. Kultur- og Fritidsforvaltningen stiller flere offentlige lokaler til rådighed med fokus på nye m2 og aktiviteter for børn og unge.
Vedrørende tilskud til ”Håndbolden tilbage til København” fremlægger Kultur- og Fritidsforvaltningen en evaluering og forslag til ny aftale med Dansk Håndbold Forbund for Kultur- og Fritidsudvalget i 2016. De øvrige tilskudsaftaler forlænges.
I budgetaftalen er der afsat 3 mio. kr. i 2017 og 2018 og 3,3 mio. kr. varigt fra 2019 til afskaffelse af gebyret på idrætsfaciliteter for voksenforeninger, der blev indført i budget 2016. Der er ikke afsat bevilling i 2016. Forvaltningen har indstillet arbejdet med indhentelse af oplysninger og opkrævning af gebyr indtil Folkeoplysningsudvalgets møde den 25. oktober 2016.
Alternative kulturhuse og demokratihus
Der er afsat en støttepulje til alternative kulturhuse. Puljen udmøntes i Kultur- og Fritidsudvalget til videreførelse af støtten til Folkets Hus og Ungdomshuset. Der er afsat 2,9 mio. kr. årligt i drift i 2017-2020. Der er dermed finansiering svarende til model 1 i Folkets Hus (ansættelse af to årsværk) samt modellen med en standardlejeaftale mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og KEID om Ungdomshuset (scenarie 3).
Derudover skal Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen undersøge mulighederne for lokalisering til et ”Ungdommens Demokratihus” med henblik på at understøtte samfundsengagerende ungdomsorganisationer i deres arbejde, eventuelt i eksisterende tilbud. Kultur- og Fritidsforvaltningen skal sikre, at mulig fondsfinansiering er afklaret, inden sagen fremlægges forud for forhandlingerne om budget 2018.
Styrket turistindsats
Der er afsat midler til at styrke gæsteservice til alle Københavns gæster, herunder krydstogt- og kongresturister. Der er afsat 2 mio. kr. i anlæg i 2017 til indkøb af udstyr og målrettet informationsmateriale samt 0,6 mio. kr. i drift i 2017-2020 til drift af mobil løsning til modtagelse af krydstogtsgæster, større kongresser og lignende. Midlerne skal udmøntes i samarbejde med Økonomiforvaltningen.
Kommunal- og regionsrådsvalg
Der er afsat en ekstrabevilling til afholdelse af kommunal- og regionsrådsvalg den 21. november 2017 på 7,2 mio. kr. Bevillingen dækker øgede udgifter til porto, ændrede åbningstider, lokaleleje, øget bemanding og digitale valglister. Der er ikke afsat bevilling til flere brevstemmesteder. Der er ikke taget varig stilling til bevillingen til afholdelse af valg, hvorfor Europaparlamentsvalget i 2018 forsat ikke er fuldt finansieret.
Bevillingsudløb, der ikke er finansieret
Følgende bevillinger, der udløber ultimo 2016, blev ikke finansieret i aftalen om budget 2017, jf. tabel 1.
Tabel 1 - Bevillinger der udløber ultimo 2016, som ikke er finansieret | |
Initiativ (2017 p/l, mio. kr.) | Ultimo 2016 |
Festivaler | -3.500 |
MAD Symposium | -500 |
Fortsættelse af FritidsGuiderne |
-1.000 |
AFUK - artistuddannelse |
-2.600 |
”Os Imellem” på Bremen Teater (KFU 02-06-2016) | -50 |
Københavns Projekthus (Projektværkstedet Bavnehøj) | -2.500 |
Jazzhus Montmartre |
-700 |
Klubhuspuljen | -500 |
I alt service | -11.350 |
Der blev ikke afsat midler til Børne- og Ungekulturpiloterne. Bevillingen fra Borgerrepræsentationen på 500 t. kr. udløb ved udgangen af 2015. Børne- og Ungekulturpiloterne overgik til en kommunal ordning i 2016, hvor Kultur- og Fritidsudvalget har prioriteret 300 t. kr. som en fast bevilling til projektet, og udvalget har derudover afsat en ekstraordinær bevilling på 415 t. kr., der kun er givet i 2016. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at projektet ikke kan videreføres i den nuværende form for 300 t. kr.
Der blev ikke afsat midler til business casen ’Tidligere opdagelse og stop af udbetaling af uberettigede ydelser på tværs’, som indbefatter implementeringsomkostninger på 1,2 mio. kr. i 2017 og 0,5 mio. kr. i 2018.
Investeringsstrategi
Med Indkaldelsescirkulæret 2017 blev der afsat investeringspuljer på 450 mio. kr. Med de vedtagne investeringscases, der fremgår af budgetaftalen for 2017, resterer der 290,9 mio. kr. i investeringspuljerne for 2017. Puljerne kan søges til nye Smarte Investeringer, som udmøntes med Overførselssagen 2016-2017.
Det fremgår også af budgetaftalen, at der afsættes investeringspuljer med budget 2018 svarende til niveauet for budget 2017. Midlerne afsættes med Indkaldelsescirkulæret 2018. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil arbejde videre med initiativer, der fører til nye investeringscases, som vil blive fremlagt for Kultur- og Fritidsudvalget.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger - under forudsætning af Borgerrepræsentationens samlede vedtagelse af budget 2017 den 6. oktober 2016 – at udmønte konkrete tilskud, bemyndiges forvaltningen til i dialog med tilskudsmodtagerne at udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier.
Borgerrepræsentationen andenbehandler budgetforslag 2017 den 6. oktober 2016.
Anders Bager Jensen
/Susanne Hovgaard Heunicke
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2016:
Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:
Repræsentanter fra Red Barnet:
- Inger Neufeld
- Majbritt Borgmann
Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Med forbehold for at Borgerrepræsentationen godkender kommunens budget på mødet den 6. oktober 2016 udmøntede Kultur- og Fritidsudvalget følgende konkrete tilskud:
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at der på mødet den 3. november 2016 optages en sag om ønsker til overførselssagen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage med forslag til placering af kunstgræsbane med lys.