Udvikling af services til mobiltelefoner
Udvalget skal tage stilling til, om der skal afsættes midler til udvikling af services til mobiltelefoner på kultur- og fritidsområdet.
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der igangsættes udvikling af mobilapplikationer (apps) på kultur- og fritidsområdet i samarbejde med interesserede borgere og brugere
-
at Kultur- og Fritidsudvalget afsætter 0,5 mio. kr.(p/l 2011) i 2011 til gennemførelsen
-
at der anvises finansiering for 0,5 mio. kr. ved Kultur- og Fritidsudvalgets prioritering af IM 3.35.64.1.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen til mødet den 15. september 2011.
Problemstilling
Markedet for mobiltelefonapplikationer (små programmer til fri download til mobile enheder) er i eksponentiel stigning, og mobiltelefonen vil fremover være en meget væsentlig kanal til kontakten med store borgergrupper.
På kultur- og fritidsområdet kan der allerede på enkeltstående områder tilbydes services og ydelser til borgerne via mobiltelefonen. Der er imidlertid et betydeligt potentiale for yderligere at inddrage borgerne og brugerne i design, prioritering og udvikling af services og apps.
Herudover er der behov for at få erfaring med hvilke effektiviseringsgevinster, det kan give, hvis borgerne selv henter services mv. via mobiltelefonen.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at udvikle en række apps, der gør det nemmere for borgerne at anvende byens kultur- og fritidstilbud.
Der er allerede indsamlet mange gode ideer fra byens forskellige kultur- og fritidsinstitutioner til brugen af apps. F. eks skal det afklares, om der kan udvikles applikationer, som gør det nemt og hurtigt at se aktivitetsprogrammer og koncertkalendere, finde og få adgang til ledige lokaler, få informationer om historiske bygninger, købe billetter m.v. via mobiltelefonen.
Forvaltningen vil fokusere på at udvikle apps, der hurtigt kan give synlige forbedringer og/eller effektiviseringer.
Der lægges op til, at borgerne/brugerne får direkte mulighed for at påvirke udviklingen og indholdet af de konkrete services, dvs.:
- borgerne får stillet apps til rådighed, som andre borgere har udviklet
- borgerne får mulighed for at foreslå, hvilke apps, de ønsker, at kommunen – eller andre - udvikler
- borgerne får mulighed for at videreudvikle de apps, som kommunen - eller andre - har udviklet
- borgerne får aktivt mulighed for - let, enkelt og på stedet – at bidrage med inputs og oplysninger, som automatisk gøres tilgængelige for alle fra app'en, og dermed gør servicen endnu mere værdifuld at anvende.
Det skal sikres, at relevante interne og eksterne parter inviteres til at deltage i initiativet.
Da der vurderes at være et meget stort potentiale for brug af mobiltelefoner, vil forvaltningen i forlængelse af initiativet arbejde videre med udvikling af apps med henblik på at opnå effektiviseringer og/eller serviceforbedringer samt øge brugerinddragelsen i såvel udviklingen som prioriteringen af kultur- og fritidstilbudet.
Økonomi
Kultur- og Fritidsforvaltningen har afsat midler til ledelse, styring og implementering af inititativet.
Til indgåelse af samarbejde med eksterne leverandører er der behov for 0,5 mio. kr. Finansiering anvises ved Kultur- og Fritidsudvalgets prioritering af IM 3.35.64.1.
Udviklingen af apps kan skaleres, således at der med yderligere midler vil kunne udvikles betydeligt flere digitale services/apps.
Videre proces
Med en bevilling på 0,5 mio. kr. kan arbejdet påbegyndes allerede i efteråret 2011.
Hvis indsatsen i 2011 viser de forventede gode resultater, vil der være basis for at fortsætte og intensivere indsatsen yderligere i 2012.
Der er endvidere afgivet budgetønske til budget 2012 til ”Digitale skilte og apps” samt ”Digital brugerdreven kultur,” som dels indebærer opstilling af digitale standere centrale steder i byen til interaktiv markedsføring af byens kultur- og fritidstilbud, dels udviklingen af en digital platform til borgernes medproduktion af digitale kulturtilbud.
Carsten Haurum
/Jens Ingemann
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget præciserede, at borgerne i muligt omfang får stillet data til rådighed (til at arbejde videre med).
Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at der på et kommende møde optages en sag om det videre arbejde med "digitale skilte og apps" samt "digital brugerdreven kultur", idet disse områder jf. budgetaftalen 2012 ikke vil indgå som en del af budget 2012.