B-SAG: Høring af bydelsplan for Nørrebro
Indstilling og beslutning
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som høringssvar til forslaget til bydelsplan for Nørrebro.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 et koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08). Der skal i perioden 2008-2011 udarbejdes en bydelsplan for hver af de 10 bydele.
Arbejdet organiseres i tre bølger. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 første bølge af bydelsplanerne, der omfattede Valby, Vanløse og Østerbro og den 4. november 2010 anden bølge, som var bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge blev igangsat i september 2010 og omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn.
I forbindelse med den tredje bølge er Kultur- og Fritidsudvalget blevet anmodet om at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt at tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde. Herunder om der er forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer, samt om der er forslag, som udvalget kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlingerne.
Løsning
Forslaget til bydelsplan for Nørrebro indeholder en vision om en bydel med fokus på rummelighed, mangfoldighed, kulturliv, gaderum og bæredygtighed (bilag 1).
Forslaget indeholder fire temaer. Det bemærkes, at som udgangspunkt er forslagene til nye kultur- og idrætsfaciliteter, som er nævnt under de fem temaer, ikke finansierede.
Tema 1: Sammenhængskraft og social ansvarlighed
Lokaludvalget ønsker at støtte frivillighedsnetværk på tværs af bydelen (s. 16). Kultur- og Fritidsforvaltningen er postiv overfor dette, men finder, at der bør fokuseres på alle de frivillige i bydelen - herunder også de folkeoplysende foreninger - og ikke kun de studerendes møde med de sociale organisationer. Der kan findes inspiration til det videre arbejde i kommunens frivillighedspolitik, der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 25. august 2011.
Tema 2: Bæredygtigt byliv
Lokaludvalget ønsker at skabe mere aktive og grønne gaderum i bydelen (s.19). Dette stemmer overens med Kultur- og Fritidsforvaltningens ønske om at skabe mere bevægelse og aktivitet i byens rum. Forvaltningen finder specielt forslaget om en "Moving Line" gennem en del af Nørrebro interessant, da det både har et idræts- og et sundhedssigte. Forslaget er ikke med som et ønske i forhandlingerne om budget 2012, da Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at forslaget skal udvikles yderligere. Forvaltningen indgår gerne i en nærmere dialog med lokaludvalget og eventuelt Teknik- og Miljøforvaltningen om en sådan byrumsfacilitet.
Tema 3: Kultur og identitet
Lokaludvalget mener, at 2200Kultur med faciliteterne Nørrebrohallen, Nørrebro Bibliotek og Medborgercenter samt Osram Huset skal være et idræts- og kulturcentrum for borgerne på Nørrebro (s. 25). Kultur- og Fritidsforvaltningen er enig heri. Der er derfor udarbejdet en udviklingsplan for Nørrebrohallen. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2012 er der ønsket midler til en fysisk sammenlægning af Nørrebrohallen med Nørrebro Bibliotek og Medborgercenter.
Tema 4: Det gode børne- og ungeliv
Lokaludvalget ønsker at fremme tiltag, der er netværksskabende, og som sikrer, at også større børn får et inspirerende og aktivt udeliv (s. 29). Kultur- og Fritidsforvaltningen er positive overfor dannelsen af lokale netværk og støtter bl.a. dette gennem ForeningsGuideprojektet. Forvaltningen har samtidig foreslået, at der i forbindelse med forhandlingerne om budget 2012 og frem afsættes midler til at udvikle næridrætsanlæg i byens rum.
Tema 5: Idræt
Nørrebro lokaludvalg vil styrke idrætslivet på Nørrebro (s. 33). Kultur- og Fritidsforvaltningen ser det som et positivt tiltag. Én af mulighederne for at styrke idrætslivet er at omdanne dele af Havremarken Skole til foreningsfaciliteter. Forvaltningen har i forbindelse med forhandlingerne om budget 2012 og frem, ønsket 4 mio. kr. årligt til foreningsfaciliteter og næridrætsanlæg i byrummet. Her kunne omdannelsen af Havremarken Skole være en mulighed.
Kultur- og Fritidsforvaltningen mener også, at udviklingen af en Hal Q - som evt. kan placeres på Nørrebro - er en god idé. Hal Q er med i forvaltningens investeringsplan 2010-2025, som blev drøftet i Kultur- og Fritidsudvalget den 21. juni 2011.
I forhold til eliteidræt på Nørrebro har Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsket midler i forbindelse med budgetforhandlingerne til at forbedre Nørrebrohallen, så én af hallerne kan anvendes som tilskuerfacilitet ved elitekampe. Med forslaget er der lagt op til, at der skal være plads til både elite og bredde på Nørrebro, såvel som i resten af København.
Der skal også være plads til organiserede såvel som selvorganiserede idrætsbrugere. Derfor er forvaltningen positiv overfor lokaludvalgets ønsker om idrætstilbud i byens rum. Dette er i tråd med tankerne om næridrætsanlæg i byrummet (se også ovenfor).
Økonomi
Videre proces
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen behandler det endelige forslag til bydelsplan - inkl. de indkomne høringssvar - henholdsvis den 22. november og den 1. december 2011.
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede punktet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsordenen).
Indstillingen blev godkendt.