Mødedato: 29.09.2011, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-SAG: Høring af bydelsplan for Indre By-Christianshavn

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende forvaltningens udkast til høringssvar til forslaget til bydelsplan for Indre By-Christianshavn.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,


at
Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som høringssvar til forslaget til Bydelsplanen for Indre By-Christianshavn.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 et koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08). Der skal i perioden 2008-2011 udarbejdes en bydelsplan for hver af de 10 bydele.

Arbejdet organiseres i tre bølger. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 første bølge af bydelsplanerne, der var Valby, Vanløse og Østerbro og den 4. november 2010 anden bølge, som omfattede bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge blev igangsat i september 2010 og omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn.

I forbindelse hermed er Kultur- og Fritidsudvalget blevet anmodet om at bidrage med faktuelle kommentarer til bydelsplanen samt at tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde. Herunder om der er forslag, der kan gennemføres indenfor de eksisterende økonomiske rammer, samt om der er forslag, som udvalget kan have interesse i at fremme ved budgetforhandlingerne.

Løsning

Forslaget til bydelsplan for Indre By-Christianshavn indeholder en række temaer for hver af bydelene, samt en række fælles temaer (bilag 1). Det bemærkes, at som udgangspunkt er forslagene til nye kultur- og idrætsfaciliteter  under de enkelte temaer ikke finansierede.


Indre By
Forslaget til bydelsplan rummer en vision om Indre By som den grønne, mangfoldige og integrerende bydel, der er sit miljø- og sociale ansvar bevidst og handler derefter. Forslaget indeholder syv temaer.

Tema 1: Beboelse og erhverv
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette tema.

Tema 2: Kultur og fritid, børn og unge
Borgerdrevet kulturhus (s. 21)
I Indre By er der to kulturhuse, henholdsvis Kulturhuset Indre By og Huset i Magstrædet. Lokaludvalget foreslår et borgerdrevet kulturhus. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at i det omfang, der skal ændres på organiseringen, skal det være fordi kulturhusene derefter kan andet og mere end det de tilbyder i dag. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at lokaludvalget går i dialog med kulturinstitutionerne herom. 

Skøjtebane i Indre By og Mobilitet (s. 22)
Lokaludvalget har tidligere fremsendt forslag til placering af en skøjtebane. Placering ved Vor Frue Plads har i den forbindelse været undersøgt, og det har ikke været muligt at placere en bane her. Ligeledes er andre placeringsmuligheder undersøgt, men vurderet som enten ikke mulige eller mindre hensigtsmæssige på grund af størrelse, økonomi eller eksisterende udviklingsplaner for placeringerne m.v. 

Skøjtebanen fra Kgs. Nytorv er midlertidigt genplaceret på Valby, men vil returnere til Kgs. Nytorv, når Metro Cityringen er færdigbygget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen opfordrer lokaludvalget til at tage kontakt til forvaltningen vedrørende fritidstilbud og udviklingen heraf i bydelen.

Tema 3: Miljø
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette tema.

Tema 4: Trafik
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette tema.

Tema 5: Byrum og byliv
Lokaludvalget har en række forslag til handlinger og aktiviteter i byrummet (s.33). Kultur- og Fritidsforvaltningen tilslutter sig, at byrummene i høj grad benyttes til både organiseret og uorganiseret fritidsliv og bevægelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen har tidligere udarbejdet kataloger for blandt andet næridrætsanlæg, som vil kunne understøtte aktiviteter i byrum.

Tema 6: Midlertidige byrum og byggeprojekter
Flere bademuligheder (s. 37)
Lokaludvalget ønsker flere bademuligheder i havnen. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at der arbejdes med bademulighederne i havnen, men at udfordringerne blandt andet er sikkerhed og godkendelser fra myndighederne. Kommunen er i dialog med havnemyndighederne herom. Der arbejdes på at etablere flere havnebade.

Tema 7: Sociale forhold

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette tema.


Christianshavn
Forslag til bydelsplan for Christianshavn rummer en vision om en bydel med fokus på forskellighed, fælles omtanke, kunst og kultur, samt en egen, delvist betinget, identitet. Bydelsplanen indeholder tre temaer.

Tema 1: Byrum, havnefront og kulturarv

Flere og bedre gennemsejlingsoplevelser (s. 51)
Lokaludvalget ønsker flere gennemsejlingsmuligheder og lettere adgang fra land til vand og fra vand til land. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at der arbejdes med støttepunkter og støttepunktsfunktioner i havnen. Forslaget understøtter kommunens visioner om liv ved vandet. Ligeledes er forslaget i tråd med planerne omkring ”Den Blå Rute”, hvor der samarbejdes med Teknik- og Miljøforvaltningen.

Samlende funktioner (s. 52)
Lokaludvalget ønsker, at der knyttes flere aktivitetsmuligheder/funktioner til området ved Multihallen på Holmen/Arsenaløen. Det gælder bl.a. bedre muligheder for vandsport. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærker, at Multihallen forventes at være anlagt medio 2013 og at der pt. arbejdes på at finde plads til vandsportsforeningerne i området.

Tema 2: Christianshavn fra vugge til grav
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette tema.

Tema 3: Trafik
Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til dette tema.


Fælles temaer

Tema 1: Den gennemkørende trafik

Midlertidige byrum (s. 69)
Lokaludvalget foreslår en række handlinger omkring midlertidige byrum. Kultur- og Fritidsuforvaltningen finder dette interessant og bemærker, at mange kultur- og fritidsaktiviteter kan tænkes ind i forhold til de midlertidige byrum.

Tema 2: Inderhavnen som kreativt byrum

Trapper til vandet (s. 67)
Kultur- og Fritidsforvaltningen tager lokaludvalgets forslag til forbedringer omkring opholds- og adgangsforhold til vandet til efterretning. Forslagene passer ind i kommunens visioner om liv ved vandet og forbedrede adgangsforhold mellem land og vand. Der er dog en række udfordringer med adgang til vandet ift. ejerskaber af bolværker/kajkanter, bagland og generel logistik (f.eks. med cykelparkering). Lokaludvalget opfordres til at tage kontakt til forvaltningerne.

Mobilt havnebad og Aktiviteter i havnen (s. 73)
Lokaludvalgets foreslår en proces omkring etablering af et mobilt havnebad og et mobilt stadion. Kultur- og Fritidsforvaltningen finder projekterne interessante og opfordrer samtidig til, at lokaludvalget afsøger interessen for projekterne hos interessenter - herunder også økonomi og indhold.

Økonomi

Indstillingen har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil efterfølgende behandle det endelige forslag til bydelsplan - inkl. de indkomne høringssvar - henholdsvis den 22. november og den 1. december 2011.

 

Carsten Haurum            
                                    /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2011:


Kultur- og Fritidsudvalget behandlede punktet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsordenen).

Indstillingen blev godkendt.
Til top