Mødedato: 29.09.2005, kl. 16:00

Høringssvar vedrørende "En by i bevægelse"

Se alle bilag

Høringssvar vedrørende "En by i bevægelse"

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. september 2005

 

Afbud:

·        Karin Storgaard (Andet offentligt hverv)

·        Tanwir Ahmad (Andet offentligt hverv)

 

Helle Sjelle forlod mødet ml. 17.00 inden behandlingen af punkt 3.

Hellen Hedemann forlod mødet kl. 18.20 under punkt 12.

 

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Høringssvar vedrørende "En by i bevægelse"

(KFU 337/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender nedenstående høringssvar vedrørende "En by i bevægelse".

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har sendt indstillingen vedrørende By i bevægelse i høring.

 

I forbindelse med budget 2005 vedtog Borgerrepræsentationen, at København skal være en by i bevægelse, og at motion skal indtænkes som et forebyggende element.

 

Styregruppen har efterfølgende udarbejdet et oplæg, der dels indeholder prioritering af målgrupper og indsatsområder, dels indeholder en model for, hvordan København kan blive "En by i bevægelse". For at få en politisk tilkendegivelse af hvorvidt der er tilslutning til de foreslåede tiltag, har Sundheds- og Omsorgsudvalget sendt indstillingen i høring i fagudvalgene og ældrerådene.

 

Udkastet til høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget er primært koncentreret om den del af "En by i bevægelse", hvori udvikling af de fysiske faciliteter nævnes. Her peger høringssvaret på den tætte sammenhæng, der er mellem Idrætspolitisk Redegørelse 2004 og Rækkefølgeplanen for udbygning af idrætsfaciliteter i København. Det gælder for eksempel etablering af træningspavilloner, lysløjper, cykel- og rulleskøjteruter og Byens Grønne Puls.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med budget 2005 vedtog Borgerrepræsentationen, at København skal være "En by i bevægelse". Motion skal indtænkes bredt i alle forvaltningers arbejde som et forebyggende element.

 

På den baggrund nedsatte de administrerende direktører en tværgående styregruppe med repræsentation fra alle forvaltninger og med Sundhedsforvaltningen som "tovholder".

 

Styregruppen har efterfølgende udarbejdet et oplæg, der dels indeholder prioritering af målgrupper og indsatsområder, dels indeholder en model for, hvordan København kan blive "En by i bevægelse".

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 25. august 2005 indstillingen vedrørende "En by i bevægelse" (SOU 232/2005), herunder at indstillingen sendes i høring i fagudvalgene og ældrerådene.

 

                                            ***

I den nyligt offentliggjorte Sundhedsprofil for københavnerne 2005 fremgår det, at udviklingen af fysisk aktive københavnere er stagneret siden 1991. Samtidig ses en social ulighed i forhold til, hvem der er mest aktive. Borgere med korte uddannelser og arbejdsløse er de relativt set mest inaktive.

 

For at modvirke den sociale ulighed i sundhed – og derigennem gøre København til "En by i bevægelse" – foreslår styregruppen en række konkrete indsatsområder, hvoraf en række er tværsektorielle.  

 

Ø      Målgrupper: Indsatsen rettes særligt mod børn, inaktive voksne, ældre og etniske minoriteter.

 

  • Børn: Indsatsen målrettes daginstitutioner, skolebørn (6-9 årige og ældste klassetrin) unge (tekniske skoler, produktionsskoler), forældre.
  • Inaktive voksne: Indsatsen målrettes arbejdspladser med mange lavere funktionærer, faglærte og ufaglærte samt borgere uden for arbejdsmarkedet.
  • Ældre: Indsatsen koncentreres i nærmiljøet: boligområdet, ældreboligkomplekser, plejehjem og på træningscentre.
  • Etniske minoriteter: Indsatsen rettes især mo d voksne og ældre borgere af anden etnisk herkomst end dansk.

 

Ø      Arenaer: Indsatsen prioriteres i de bydele, hvor der er social ulighed i sundhed. Der tages udgangspunkt i lokalområdets ressourcer, fx i områder med Områdefornyelse og Kvarterløft.

 

Ø      Operationalisering: Indsatsen for at fremme fysisk aktivitet blandt borgerne – og derigennem gøre København til en by i bevægelse – bygger på en model, der har afsæt i tre grundstrategier: viden (kampagner og uddannelse målrettet fysisk aktivitet), muligheder (forbedring af de fysiske og strukturelle rammer) og handlinger (vejledning og styrkelse af indre og ydre motivation).

 

Styregruppen har på dette stadie behov for en politisk godkendelse af, at der kan arbejdes videre inden for de rammer, der er skitseret ovenfor.

***

 

 

 

Høringssvar vedrørende "By i bevægelse"

 

Til Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

Kultur- og Fritidsudvalget har den 29. september 2005 behandlet det fremsendte forslag til retningslinier for arbejdet med "By i bevægelse".

 

Kultur- og Fritidsudvalget finder det positivt, at indsatsen for at gøre fysisk inaktive borgere til fysisk aktive borgere, i langt højere grad end hidtil baseres på en tværsektoriel indsats.

 

Det er centralt for Kultur- og Fritidsudvalget, at arbejdet med "By i bevægelse" har afsæt i et kulturpolitisk grundsyn. Det er lysten, legen og bevægelsen, der begejstrer og motiverer (idræts)deltagelsen. Det er her, man skal finde omdrejningspunktet for aktivitet og et vedholdende deltager engagement.

 

Det kulturpolitiske grundsyn afspejler sig i den måde, hvorpå man sætter ind overfor idrætssvage grupper. For at få projekter, der er bæredygtige over tid, er det nødvendigt at få ressourcestærke i grupper i aktivitet, så de kan bære projekterne videre efter projektperiodens afslutning. De ressourcestærke kan fungere som "lokomotiver" og "fyrtårne" – til gavn for de idrætssvage grupper.

 

Det kan f.eks. ske med store arrangementer, der rummer mulighed for deltagelse for såvel øvede som nybegyndere. Det kunne f.eks. være en afspærring af Indre By til rulleskøjteløb og street basketturneringer, der er åbne turnering for både øvede og uøvede. Arrangøren er de etablerede idrætsforeninger.

 

Aktiviteter uden forankring i ressourcestærke borgere bliver nemt enkeltstående arrangementer, der stopper ved projektperiodens ophør. 

 

Samtidig er målsætningen for Københavns Kommunes idrætspolitik en hensigtsmæssig og koordineret udvikling af aktiviteter og faciliteter til gavn for så mange københavnere som muligt. Her tænkes både på allerede aktive og en synlig indsats rettet primært mod de inaktive.

 

Vel vidende, at "fysisk aktivitet" dækker over andet og mere end "idræt", er det Kultur- og Fritidsudvalgets opfattelse, at forudsætningen for, at flere københavnere får mulighed for at udfolde sig fysisk er, at der sker en fortsat udvikling af såvel byens idrætsfaciliteter som byens rum. Kultur- og Fritidsudvalget har derfor med tilfredshed konstateret, at en række af de foreslåede initiativer på facilitetsområdet er sammenfaldende med de forslag i dels Idrætspolitisk Redegørelse 2004, dels Rækkefølgeplanen for udbygning af idrætsfaciliteter i København. Det gælder for eksempel træningspavilloner, lysløjper, cykel- og rulleskøjteruter og Byens Grønne Puls.

 

I det fremsendte oplæg til det videre arbejde med "En by i bevægelse" prioriteres målgrupperne børn, inaktive voksne, ældre og etniske minoriteter. Som geografiske indsatsområder nævnes områder med Kvarterløft og Områdefornyelse. Kultur- og Fritidsudvalget skal derfor anbefale, at de erfaringer der er gjort med det toårige projekt "Motionssatsning i Kgs. Enghave og Nord-Vest" inddrages i "En by i bevægelse". Af den netop fremlagte evaluering fremgår det, at et aktivt kvarterløft – qua de ressourcer og den opmærksomhed som et kvarterløft får tildelt – udgør en velegnet base for igangsætning af både nye målgrupper, aktivitetstyper og samarbejdspartnere.

 

Med disse bemærkninger ser Kultur- og Fritidsudvalget frem til, at arbejdet med at gøre København til "En by i bevægelse" baseres på en fælles indsats. Det gælder både mellem de berørte politiske udvalg og forvaltninger.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Andre konsekvenser

Ingen

 

Bilag

1. By i bevægelse inkl. bilag (SOU 232/2005)

 

 

                                            Carsten Haurum

                                                                                       /Mads Kamp Hansen

 


 

Bilag

Til top