Redegørelse om andre organisationsformer for kultur- og medborger-husene
Redegørelse om andre organisationsformer for kultur- og medborger-husene
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 29. august 2002
6. Redegørelse om andre organisationsformer for kultur- og medborger-husene
(KFU 315/2002)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
(1) at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at følgende huses status som kommunale institutioner under Kultur- og Fritidsforvaltningen fastholdes:
- Amager Kulturpunkt
- Mødecentret Suhmsgade 4
- Bispebjerg Kulturcenter
- Valhalsgade mødecenter
- Indre By Medborgerhus
- Østerbrohuset
- Valby Medborgerhus
- Islands Brygges Kulturhus
- Medborgerhuset Blågården
- Pilegården
- Vesterbro Kulturhus
- Medborgerhuset Kapelvej 44
- Nørre Allé Medborgerhus
(2) at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at færdigforhandle kontrakterne med de kultur- og medborgerhuse, der fastholdes som kommunale institutioner
(3) at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen indgår i forhandlinger med Christianshavns Beboerhusforening og Karens Minde Kulturhusforening om en videreførelse af husene som selvejende institutioner. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at færdigforhandle de fremtidige vilkår, med henblik på at driftskontrakterne forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse.
(4) at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen indgår i drøftelser om den fremtidige organisering og drift af medborgerhusområdet i Den Brune Kødby med Vesterbro Kulturhus og Forhandlingsgruppen for medborgerhusområdet i Den Brune Kødby på baggrund af forslagene fra Vesterbro Kulturhus og Forhandlingsgruppen. Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger en indstilling om sagen for Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2002.
(5) at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen indgår i drøftelser om den fremtidige koordination af tilbudene fra Indre By Medborgerhus, Huset i Magstræde og mødecentret i Suhmsgade med repræsentanter fra de tre berørte huse på baggrund af forslaget fra Indre By Medborgerhus. I den forbindelse foretages en vurdering af forslaget fra Anemone Teatret om udvidelse af teatret. Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger en indstilling om sagerne for Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2002.
(6) at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen indgår i drøftelser omkring den fremtidige organisering og drift af Huset i Magstræde på baggrund af de indsendte forslag fra brugerbestyrelsen for Huset i Magstræde, projektgruppen "Musik i Huset" samt brugerbestyrelsen for Indre By Medborgerhus. Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger indstilling om sagen for Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2002.
(7) at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen indleder drøftelser om en evt. organisering af Vanløse Medborgerhus Lindersvold som selvejende institution, når der foreligger en afklaring af fremtiden på kultur- og medborgerhusområdet i Vanløse. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil løbende orientere Kultur- og Fritidsudvalget om udviklingen i sagen.
RESUME
På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning om implementeringen af kommunaliseringen af Byens Huse, er alle kultur- og medborgerhusene blevet anmodet om at beskrive fordele og ulemper ved organisering som henholdsvis selvejende institution eller kommunal institution.
Samtlige kultur- og medborgerhuse har svaret. Svarene viser, at 13 huse finder, at en organisering som kommunal institution er mest hensigtsmæssig, 4 huse ser flest fordele i en selvejende organisationsform, og et hus tilkendegiver at kunne organiseres som enten selvejende eller kommunal institution.
Derudover er der indsendt alternative forslag til organisering og drift for nogle af husene. Det drejer sig om Indre By Medborgerhus, Huset i Magstræde og mødecentret i Suhmsgade. Det foreslås, at disse forslag analyseres nærmere med henblik på forelæggelse af konkrete indstillinger inden udgangen af året.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen besluttede den 12. juni 2002 i forbindelse med kommunaliseringen af Byens Huse (BR 162/02) følgende:,
"Inden udgangen af september 2002 forelægger Kultur- og Fritidsforvaltningen over for Kultur- og Fritidsudvalget en redegørelse for mulighederne for, samt fordele og ulemper ved, at de enkelte huse, som er kommunaliseret, kan indgå i en anden organisatorisk ramme, fx som selvejende institution med virkning fra 1. januar 2003."
I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af forvaltningens indstilling til implementering af beslutningen om kommunaliseringen af Byens Huse, tiltrådte Kultur- og Fritidsudvalget den 23. maj 2002 (KFU 196/2002)følgende:
"at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forslaget til plan for udarbejdelse af redegørelse om andre organisationsformer, som det fremgår af indstillingen."
Af indstillingen fremgik følgende:
"Der udarbejdes inden udgangen af maj 2002 en foreløbig redegørelse, som indeholder følgende aspekter:
- Beskrivelse af mulige organisationsformer (eksempelvis: kommunal institution, selvejende institution o.s.v.)
- Beskrivelse af mulige forskelle mellem organisationsformerne:
- økonomi, herunder budget og regnskab, anvendelse af økonomisystemer, lønsystemer mv.
- brugerindflydelse
- ledelsesforhold, herunder ansættelse og overenskomstforhold, samt medarbejderindflydelse
- café-drift
- frihedsgrader i forhold til at tilrettelægge det enkelte hus´ organisation og drift
- andre forhold
- Beskrivelse af hvert enkelt hus (type, ansatte, økonomi, ledelsesforhold, bygningsopgaver, andre forhold)
Disse punkter i den foreløbige redegørelse udfyldes af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Byens Huse i samarbejde.
Den foreløbige redegørelse skal suppleres med fordele og ulemper vedr. de forskellige organisationsformer. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i den forbindelse anmode hvert enkelt hus om at tilkendegive hvilke fordele og ulemper de ser ved de forskellige organisationsformer.
Kultur- og Fritidsforvaltningen udsender den foreløbige redegørelse til det enkelte hus senest den 31. maj 2002 med anmodning om, at huset indsender forslag til evt. ændringer samt udfylder delen vedr. fordele og ulemper. Fristen for indsendelse af dette fastsættes til den 12. juli 2002.
På baggrund af tilbagemeldingerne fra de enkelte huse færdiggør Kultur- og Fritidsforvaltningen redegørelsen, som forventes at blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 29. august 2002."
Den foreløbige redegørelse blev udsendt af Kultur- og Fritidsforvaltningen den 31. maj 2002(bilag 1).
Kultur- og Fritidsforvaltningen har modtaget svar på spørgsmålet vedr. fordele og ulemper samt til ønsket organisationsform fra alle huse/mødecentre.
Følgende huse ønsker at fortsætte som kommunale institutioner:
- Amager Kulturpunkt
- Mødecentret Suhmsgade 4
- Bispebjerg Kulturcenter
- Valhalsgade mødecenter
- Indre By Medborgerhus
- Østerbrohuset
- Valby Medborgerhus
- Islands Brygges Kulturhus
- Medborgerhuset Blågården
- Pilegården
- Vesterbro Kulturhus og medborgerhusområdet i Den Brune Kødby
- Nørre Allé Medborgerhus
Følgende huse ønsker at blive organiseret som selvejende institution:
- Huset i Magstræde (Styringsgruppe og ledelse ønsker en selvejende institution. Personalet ønsker en kommunal organisering)
- Vanløse medborgerhus Lindersvold (Styringsgruppe ønsker en selvejende institution. Personalet ønsker en kommunal organisering)
- Christianshavns Beboerhus
- Karens Minde
Følgende har tilkendegivet at kunne organiseres som enten selvejende institution eller kommunal institution:
- Kapelvej 44
I det følgende er gennemgået de enkelte huses høringssvar. Samtlige huses høringssvar er er optrykt i bilag 2.
Huse, der ønsker kommunal organisering
Kultur- og Fritidsforvaltningen finder ikke anledning til at foreslå anden organisering for de huse, der ønsker at fortsætte som kommunale institutioner.
Med hensyn til besvarelsen fra de enkelte huse kan følgende anføres:
Amager Kulturpunkt
Der foreligger en mindretalsudtalelse fra to styringsgruppemedlemmer, der ønsker Amager Kulturpunkt organiseret som selvejende institution.
Amager Kulturpunkt ønsker mulighed for at genoptage drøftelsen om muligheden for organisering som selvejende institution på et senere tidspunkt, såfremt det viser sig formålstjenstligt for Amager Kulturpunkts fortsatte virke.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at et evalueringsforløb indføres i driftskontrakten mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Amager Kulturpunkt.
Mødecentret i Suhmsgade
Brugerbestyrelsen for Indre By Medborgerhus har indsendt forslag om en fælles bestyrelse for Indre By Medborgerhus, Mødecentret i Suhmsgade samt Huset i Magstræde. Derudover er der indsendt et forslag fra Anemone Teaterets leder Albert Nielsen om udvidelsesplaner for Anemone Teatret i bygningen Suhmsgade 4. (Bilag 3).
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der indledes drøftelser om mødecentret i Suhmsgades fremtid, herunder forslaget fra Anenometeatrets leder Albert Nielsen om en fremtidig alternativ anvendelse af bygningen Suhmsgade 4.
Det indstilles, at mødecentrets status som kommunal institution fastholdes samt at Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger en indstilling om sagen vedr. Anemoneteatret for Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2002, jf. bemærkningerne under Indre By Medborgerhus og Huset i Magstræde.
Mødecentret Bispebjerg Kulturcenter
Høringssvaret fra mødecentret Bispebjerg Kulturcenter anbefaler en fortsættelse som kommunal institution. Mødecentret har ikke en brugerbestyrelse på nuværende tidspunkt. Der er desuden fremsendt et brev fra bestyrelsesformanden fra den selvejende institution Bispebjerg Kulturcenter, der ejer bygningerne, hvor mødecentret lejer sine lokaler, hvori man anbefaler at mødecentret bliver en kommunal institution, men påpeger at den selvejende institution Bispebjerg Kulturcenter ikke er en del af beslutningskomplekset.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Ingen.
Mødecentret Valhalsgade
Høringssvaret fra mødecentret i Valhalsgade anbefaler en fortsættelse som kommunal institution. Mødecentret har ikke en brugerbestyrelse på nuværende tidspunkt.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Ingen.
Indre By Medborgerhus
Brugerbestyrelsen for Indre By Medborgerhus foreslår en fælles styringsgruppe for kultur- og medborgerhusene i Indre by, jf. bemærkningerne i afsnittene vedrørende mødecentret i Suhmsgade og Huset i Magstræde.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der indledes en nærmere drøftelse med bl.a. initiativtagerne fra brugerbestyrelsen i Indre By Medborgerhus med henblik på en afklaring af mulighederne for en samordning og koordination af ydelserne i kultur- og medborgerhusene i Indre By.
Østerbrohuset
Østerbrohuset ønsker at fortsætte som kommunal institution, og har ikke beskrevet yderligere hvad man finder er fordele og ulemper ved evt. alternativ organisering.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Ingen.
Valby Medborgerhus
Valby Medborgerhus peger i sit høringssvar på, at der i det foreliggende bilag til driftskontrakten omkring husets ledelse er enkelte modstridende beskrivelser af kompetenceforholdet mellem leder og brugerbestyrelse.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Forholdene vedr. kompetencefordelingen vil indgå i de kommende forhandlinger om revision af driftskontrakten.
Islands Brygges Kulturhus
Islands Brygges Kulturhus peger i sit høringssvar på, at man finder at der ikke har været tilstrækkelig tid til at diskutere den foreløbige redegørelse. Ligeledes peger Islands Brygges Kulturhus på, at man finder, at der er modstridende beskrivelser af kompetenceforholdene mellem leder og brugerbestyrelse.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Forholdene vedr. kompetencefordelingen vil indgå i de kommende forhandlinger om revision af driftskontrakten.
Medborgerhuset Blågården
Medborgerhuset Blågården har på en generalforsamling vedtaget, at man i enighed ønsker at fortsætte som kommunal institution. Endvidere ønsker man at fastholde en organisering med 'kollektiv ledelse'.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Ingen.
Vesterbro Kulturhus og Den Brune Kødby
Vesterbro Kulturhus har afgive høringssvar for både Vesterbro Kulturhus og medborgerhusområdet i Den Brune Kødby.
Vesterbro Kulturhus og Forhandlingsgruppen vedr. medborgerhusområdet i Den Brune Kødby har indsendt forslag til drift og organisering af området (bilag 4 og 5).
Desuden indikerer brugerbestyrelsen for Vesterbro Kulturhus, at man betragter anbefalingen med en organisationsform som kommunal institution som en 'prøveperiode', idet man ikke kender de fordele og ulemper, denne form indebærer på nuværende tidspunkt.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at forvaltningen indgår i drøftelser vedr. endelig udformning af aktiviteterne/profilen for medborgerhusområdet i Den Brune Kødby. Der forventes at kunne forelægges en indstilling herom for Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2002. Indtil da fortsætter medborgerhusområdet under Vesterbro Kulturhus.
Derudover foreslås det, at der i de endelige kontraktbilag for Vesterbro Kulturhus og Den Brune Kødby indarbejdes et evalueringsforløb.
Nørre Allé Medborgerhus
Nørre Allé Medborgerhus gør opmærksom på, at huset har status som "indvandrermedborgerhus" i kraft af Borgerrepræsentationens beslutning (BR 459/91) og forventer ikke at der sker ændringer i dette forhold.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger:
Ingen.
Huse, der ønsker status som selvejende institution
En selvejende institution er ledet af en bestyrelse, der er sammensat efter reglerne i institutionens vedtægter. Bestyrelsen varetager den overordnede ledelse af institutionen. Bestyrelsen er den selvejende institutions øverste myndighed, og er ansvarlig for bl.a. personale og økonomi. Dette forhold indebærer en række konsekvenser for bestyrelsen, f.eks. i relation til bestyrelsens ansvar.
Uanset om det enkelte kultur- og medborgerhus er kommunalt eller selvejende vil den profil for de københavnske kultur- og medborgerhuse, som Borgerrepræsentationen vedtog 12. juni 2002, skulle følges. Ligeledes vil en selvejende institution skulle aflægge regnskab særskilt for anvendelsen af driftstilskuddet, og vil i øvrigt være underlagt samme krav for anvendelsen af dette som en kommunal institution. For eksempel må driftstilskuddet ikke anvendes til cafédrift.
Huset i Magstræde
Svar på høring
Husets leder og styringsgruppe ønsker at Huset etableres som selvejende institution, med følgende argumenter:
- 'Huset' er ikke et traditionelt kultur- eller medborgerhus i forhold til den kulturelle profil eller målgruppe, som ikke nødvendigvis er lokalt forankret.
- 'Huset' ønsker status som spillested, der er berettiget til støtte via spillestedslovgivningen, og vurderer at mulighederne herfor er bedre som selvejende institution end som kommunal.
- Bestyrelsens motivation og engagement er proportional med dens ansvar, hvorfor man foretrækker en status som selvejende institution.
Medarbejderne i 'Huset' anbefaler en kommunal organisering, idet
- en kommunal organisering sammen med de andre huse bedst sikrer den kulturelle udvikling af stedet
- en kommunal organisering kan forhindre at 'kommercielle interesser' udnytter 'Huset' som selvejende institution til egen vinding
- en kommunal organisering giver bedre muligheder for medarbejderudvikling sammen med medarbejdere i de andre kultur- og medborgerhuse.
Såfremt 'Huset' etableres som selvejende institution, anbefaler medarbejderne, at 'Huset' pålægges at følge Københavns Kommunes overenskomst med Lager og Handel for driftsassistenter.
Nuværende organisering
'Huset' er på nuværende tidspunkt etableret med en styregruppe. Styregruppen består af syv medlemmer, hvoraf fire er indlejere i 'Huset' (Lederen af Husets Biograf, Lederen af Spisehuset, formanden for foreningen Paradise Jazz, lederen af teatertruppen M/S Barbalonga). Ét medlem er bestyrelsesmedlem i Husets børnefilmklub, og endelig er Husets leder medlem af styregruppen som fuldgyldigt medlem. Den sidste plads, øremærket 'øvrige brugere', er pt. vakant.
'Huset's leder har overfor Kultur- og Fritidsforvaltningen tilkendegivet, at hensigten ikke er, at den nuværende styregruppe indgår som bestyrelse for en selvejende institution, men at der vil blive tale om mere fagligt funderede personer, med både administrativ og kulturel indsigt.
Alternative forslag til organisering eller anvendelse
Ud over 'Huset's forslag til fremtidig organisering, foreligger der to alternative forslag til anvendelse og organisering af 'Huset':
- Samlet bestyrelse for kultur- og medborgerhusene i Indre By
- Nyt eksperimenterende Jazz-hus
En projektgruppe med udgangspunkt i musikforeningerne Etnorama, Spillestedet Kanten og jazzforeningerne Paradise Jazz og Swinging Copenhagen., har indsendt forslag til alternativ anvendelse af Huset i Magstræde. (Bilag 6).
Initiativtagerne ønsker 'Huset' som centrum i København for ny og eksperimenterende musik. Et sted hvor det er muligt at præsentere og afprøve nye retninger og tendenser inden for musikken.
Brugerbestyrelsen for Indre By Medborgerhus foreslår, at der etableres en samlet brugerbestyrelse for kultur- og medborgerhusene i Indre By, dvs. Indre By Medborgerhus, Mødecentret i Suhmsgade og Huset i Magstræde. Brugerbestyrelsen for Indre By Medborgerhus ønsker at etablere et forsøg med en fælles styringsgruppe, suppleret med udvalg der har mere direkte tilknytning til det enkelte hus i Indre By. Intentionen er herigennem at sikre en bedre koordination af tilbuddene i kultur- og medborgerhusene i Indre By.
Der henvises til brugerbestyrelsen fra Indre By Medborgerhus' høringssvar i bilag 2.
Forslaget går ud på, at der i forbindelse med Huset i Magstræde etableres en forening, 'Husets Drift', der skal sikre kontinuitet i ledelse og styring omkring økonomien i huset. Foreningen står herefter for udlejning af 'Huset's scener og faciliteter i øvrigt til andre foreninger, der ønsker at være en del af musikken i Huset – og passer i en ny og eksperimenterende musikprofil. Initiativtagerne skriver i deres oplæg, at en række af de nuværende aktiviteter i Huset – biograf, restaurant mv. – logisk fortsat kan være en del af tilbuddet. Det er organiseringen og den kulturelle profil i huset, de ønsker ændret mhp. en skarpere profil som nyt og eksperimenterende spillested.
Samlet vurdering
Det indstilles, at forvaltningen indgår i drøftelser omkring 'Husets' fremtid med inddragelse af Husets leder, styregruppe og personale samt de to forslagsstillere. Indstilling om 'Huset's fremtidige organisationsform og funktion vil herefter blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget inden udgangen af 2002.
Lindersvold
Høringssvar
Brugerbestyrelsen og bestyreren for Lindersvold anbefaler, at huset bliver organiseret som selvejende institution. Dog anføres det, at bestyrelsen for Lindersvold i en kommende kontrakt ønsker tydeligt klargjort, hvordan kompetencefordelingen er mellem leder og brugerbestyrelse.
Det fremhæves, at den reelle forskel mellem en kommunal og en selvejende institution er minimal, men ønsker den selvejende institutionsform, idet man finder at brugerbestyrelsen og andre frivillige herved oppebærer et større engagement i husets drift end det ville være tilfældet ved en kommunal organisering.
Personalet ønsker ikke en organisering som selvejende institution, men ønsker at huset forbliver en kommunal institution af hensyn til den kulturelle og personalemæssige udvikling.
Nuværende organisering
Lindersvold er organiseret med en ansat bestyrer og en brugerbestyrelse, som er valgt på en generalforsamling.
Alternative forslag
Lindersvold har fungeret sammen med Vanløse Forsamlingshus. Vanløse Forsamlingshus er nu lukket, og der er på stedet påbegyndt en ny- og ombygning af blandt andet et kulturhus og et bibliotek. Kulturhusdelen af dette byggeri udgør et areal, der i store træk svarer til både Lindersvold og det tidligere Vanløse Forsamlingshus. Byggeriet er i gang, og der foregår i øjeblikket forhandlinger mellem bygherre og Kultur- og Fritidsforvaltningen om lejevilkår og finansiering af både bibliotek og et kulturhus på adressen.
Kultur- og Fritidsudvalget er tidligere blevet orienteret om sagen. Finansieringen af apteringen af huset og biblioteket indgår som ønske i forhandlingerne om provenuet fra selvbudgettering.
Ifølge byggeplanerne kan huset forventes færdigbygget i sommeren/efteråret 2003. Det endelige driftsbudget for et kommende kulturhus i Vanløse er på nuværende tidspunkt ikke kendt. En etablering af et nyt kulturhus vil medføre, at det samlede behov for kultur- og medborgerhuse i Vanløse må vurderes nøjere, hvilket kan indebære ændringer for Lindersvold.
Samlet vurdering
Under henvisning til ovenstående indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at spørgsmålet om den fremtidige organisation af Lindersvold afklares i forbindelse med etableringen af et nyt kulturhus i Vanløse på Jernbane Allé.
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil løbende orientere Kultur- og Fritidsudvalget om udviklingen i sagen vedr. et nyt kulturhus.
Christianshavns Beboerhus
Høringssvar
Christianshavns Beboerhus anbefaler, at huset organiseres som selvejende institution. Baggrunden herfor er, at der forventes større brugerengagement end ved en kommunal organisering, samt mulighed for fastholdelse af den eksisterende 'kollektive ledelse'. Samlet finder bestyrelse og personale, at en selvejende institution giver bedst mulighed for at bevare husets høje grad af frihed og selvbestemmelse.
Christianshavns Beboerhus har længe haft en særstatus blandt de tidligere KUC/Byens Huse-huse. Bestyrelsen på Christianshavns Beboerhus har haft udvidede beføjelser set i forhold til andre huses bestyrelser. Bestyrelsen på Christianshavns Beboerhus udgøres af bestyrelsen for Christianshavns Beboerhusforening.
Bestyrelsen opstiller følgende forudsætninger for indgåelse af en endelig driftsaftale mellem Christianshavns Beboerhus og Københavns Kommune:
- forhandling om et 'realistisk budget'
- de kommunale overenskomster følges med den tilføjelse at eventuelle lønstigninger skal indregnes i driftstilskuddet fra Københavns Kommune.
- man ønsker ikke 2-årige ansættelseskontrakter for den kollektive ledelse
- udarbejdelse af en tilstandsrapport, der skal danne baggrund for afsættelse af midler til udvendig og indvendig vedligeholdelse.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Til forudsætningerne fra Christianshavns Beboerhus kan knyttes følgende bemærkninger:
- Såfremt man indleder forhandlinger om etablering af Christianshavns Beboerhus som en selvejende institution, vil der som en naturlig del blive beregnet et tilskudsgrundlag, med udgangspunkt i den budgetfordelingsmodel, der skal gælde for alle kultur- og medborgerhuse.
- En selvejende institution kan efter eget ønske følge kommunens overenskomster. Tilskud til institutionen fremskrives i budgettet med den gennemsnitlige forventede pris- og lønstigning. Såfremt en personalegruppe har en højere lønstigning end gennemsnittet vil lønstigningen ikke fult ud dækkes af en gennemsnitlig løn- og prisstigning.
- Såfremt Christianshavns Beboerhus etableres som selvejende institution, er det bestyrelsen, der har ansættelseskompetencen, og derfor også bestyrelsen der beslutter personalets og ledelsens løn- og ansættelsesvilkår.
- Der er planlagt for alle huse, der tidligere var en del af Byens Huse, at der udarbejdes en status på vedligeholdelsessituationen. Der er ingen problemer i, at dette også omfatter de huse, der organiseres som selvejende institutioner. Imidlertid kan det ikke forventes, at et konstateret efterslæb indregnes i et driftstilskud, da der ikke er budgetmidler til dette hverken inden for budgetrammen i det tidligere Byens Huse eller i Ejendomsdrift.
Samlet vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler på baggrund af ovenstående, at der indledes forhandlinger med Christianshavns Beboerhus om en fremtidig organisering som selvejende institution pr. 1. januar 2003. Det indstilles ligeledes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at færdiggøre disse forhandlinger med Christianshavns Beboerhus med henblik på at driftskontrakten forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse.
Karens Minde
Høringssvar
Høringssvaret fra Karens Minde anbefaler, at huset fortsætter som en selvejende institution. Høringssvaret opregner desuden en række fordele, som Karens Minde ser ved en organisering som selvejende institution, og en række ulemper, man ser ved organisering som en kommunal institution.
Nuværende organisation
Karens Minde Kulturhusforening driver kulturhuset Karens Minde. Kulturhusforeningen fik oprindeligt af Kongens Enghave Bydel overdraget opgaven efter et udbud af kulturhusdriften.
Ifølge vedtægterne for Karens Minde Kulturhusforening har foreningen følgende formål:
- at drive Karens Minde Kulturhus, samt at sikre, at det bliver rammen om et mere alsidigt kultur- og fritidstilbud i kvarteret.
I driftsaftalen mellem Kgs. Enghave bydelsråd og Karens Minde Kulturhusforening fremgår det bl.a., at foreningen står for driften af Kulturhuset.
Bygningen administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Samlet vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler på baggrund af ovenstående, at der indledes forhandlinger med Karens Minde om en fremtidig organisering som selvejende institution pr. 1. januar 2003. Det indstilles ligeledes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at færdiggøre disse forhandlinger med Karens Minde med henblik på at driftskontrakten forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse.
Huse, der ønsker afklaring af enkelte spørgsmål
Kapelvej 44
Medborgerhuset Kapelvej 44 anfører i sit høringssvar, at man ønsker en afklaring af følgende forhold, der er af afgørende betydning for husets anbefaling af den ene eller den anden organisationsform:
- Kapelvej 44 ønsker at være en kommunal institution, såfremt der gives skriftlig sikkerhed for, at huset fortsat er lokalt forankret, har lokal beslutningskompetence og højeste grad af frihed,
- Kapelvej 44 ønsker at være selvejende, såfremt man kan sikres likviditetsmæssigt og sikres langtidskontrakter.
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger
Det enkelte hus' lokale forankring er en væsentlig del af den overordnede profil for kultur- og medborgerhusene, og en del af den driftskontrakt, der er indgået med det enkelte hus.
Den lokale beslutningskompetence er tilsvarende beskrevet i kontrakten. For så vidt angår ønsket om 'højeste grad af frihed', er det intentionen, at der lokalt er så stor selvbestemmelse som muligt.
Om en selvejende institution kan sikres likviditetsmæssigt er mere tvivlsomt, idet likviditeten vil være en konsekvens af beslutninger truffet suverænt af den selvejende institution. Kommunen kan således ikke forpligte sig ud over det budgetterede driftstilskud til en selvejende institution, medmindre der gives særlig bevilling hertil. Kontraktperiodens længde er afhængig af opsigelsesperioden for en gældende driftskontrakt, idet man ved oprettelsen af en selvejende institution overdrager driften heraf til en bestyrelse – og normalt ikke indikerer et udløb på driftsaftalen, ud over opsigelsesvarslet.
Samlet vurdering
Med udgangspunkt i høringssvaret fra Kapelvej 44 og forvaltningens bemærkninger til de rejste spørgsmål, er det sammenfattende Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at en kommunal organisering sikrer de af huset efterspurgte forhold bedst muligt. Det indstilles derfor at Kapelvej 44 fremover organiseres som kommunal institution.
Den videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder de ovenfor nævnte indstillingspunkter, vil forvaltningen tage initiativ til at de nævnte forhandlinger og drøftelser indledes. Ligeledes betyder en beslutning, at der er skabt tilstrækkelig afklaring af de organisatoriske forhold for kultur- og medborgerhusene i Københavns Kommune, så udarbejdelse af en budgetfordelingsmodel i overensstemmelse med de tidligere beslutninger i sagen, kan iværksættes. I den forbindelse vil forvaltningen også beregne driftstilskud til de selvejende huse med henblik på godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget.
Kultur- og Fritidsudvalget vil, udover indstillingerne i de konkrete sager, få forelagt et notat ved udgangen af året, som beskriver status for kontraktindgåelse med de enkelte huse.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Indstillingen er udarbejdet på baggrund af en høring blandt kultur- og medborgerhusene i Københavns Kommune.
BILAG
- Foreløbig redegørelse om andre organisationsformer udsendt den 31. maj 2002.
- Høringssvar fra kultur- og medborgerhusene
- Udkast til udvidelsesplan for Anemone Teatret af 3. juli 2002.
- Fremtidsvisioner for Halmtorvet 11-13 af 15. marts 2002.
- Forslag fra Forhandlingsgruppen for medborgerhusområdet i Den Brune Kødby af 15. maj 2002.
- Projektforslag vedr. Huset i Magstræde fra projektgruppen "Musik i Huset" af 16. august 2002.
Olga Brüniche-Olsen
/Peter Maarbjerg