Mødedato: 29.08.2002, kl. 16:00

Ansøgning om tilskud til nedbringelse af gæld i forbindelse med Døves Verdenslege 1997 i København

Ansøgning om tilskud til nedbringelse af gæld i forbindelse med Døves Verdenslege 1997 i København

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. august 2002

 

12. Ansøgning om tilskud til nedbringelse af gæld i forbindelse med Døves Verdenslege 1997 i København

(KFU 307/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget ikke imødekommer ansøgningen fra Dansk Døve-Idrætsforbund om tilskud til nedbringelse af gæld i forbindelse med Døves Verdenslege 1997.

RESUME

Dansk Døve-Idrætsforbund har ansøgt om et tilskud på op til 1 mill. kr. til nedbringelse af gæld i forbindelse med Døves Verdenslege 1997 i København. Ansøgningen er oversendt fra Økonomiforvaltningen. Dansk Døve-Idrætsforbund var i perioden 13.-26. juli 1997 vært for Døves Verdenslege. Arrangementet foregik i København, og der deltog 2.100 aktive idrætsudøvere, som konkurrerede i 15 idrætsgrene.

Til trods for, at legene blev en sportslig succes, var det ikke muligt for arrangørerne at dække alle udgifterne til arrangementet, og underskuddet blev på i alt 6,5 mill. kr. Gælden udgjorde pr. 31. december 2001 1,05 mill. kr.

Der er ikke afsat midler på udvalgets budget til formålet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Dansk Døve-Idrætsforbund har i brev af 23. april 2002 ansøgt om et tilskud til nedbringelse af gæld i forbindelse med Døves Verdenslege 1997 i København. Gælden udgjorde pr. 31. december 2001 1,05 mill. kr. (jf. bilag 1)

Dansk Døve-Idrætsforbund var i perioden 13.-26. juli 1997 vært for Døves Verdenslege – også kaldet Døves OL. Arrangementet foregik i København, og der deltog 2.100 aktive idrætsudøvere, som konkurrerede i 15 idrætsgrene.

Til trods for at legene blev en sportslig succes, var det ikke muligt for arrangørerne at dække alle udgifterne til arrangementet. Det samlede budget udgjorde 18 mill. kr., der bl.a. blev finansieret ved deltagerbetaling, sponsorer, entreindtægter fonde og offentlige tilskud. Københavns Kommune støttede også arrangementet. Kulturfonden bevilgede og udbetalte efterfølgende en underskudsgaranti på 10.000 kr. til uropførelse af Symfoni for Døve i forbindelse med åbningsceremonien. Københavns Idrætsanlæg stillede en række anlæg inkl. personale gratis til rådighed svarende til et beløb i størrelsesordnen 650.000 kr. Endelig bevilgede Københavns Kommune 261.058 kr. til tolkebistand.

Underskuddet blev på i alt 6,5 mill. kr. Ifølge Dansk Døve-Idrætsforbund skyldes underskuddet manglende tilskuer- og sponsorindtægter, samt at det ikke lykkedes forbundet at opnå tilstrækkelig offentlig støtte til arrangementet.

På grund af underskuddet gik forbundet i betalingsstandsning. Betalingsstandsningen blev behandlet af Sø- og Handelsretten den 14. august 1998, hvor man blev enige med kreditorerne om en akkordordning. Dansk Døve-Idrætsforbund optog i den forbindelse et lån på 1,5 mill. kr. i Danmarks Idrætsforbund.

Lånet på 1,5 mill. kr. afdrages med 200.000 kr. årligt og løber i endnu fem år. Pr. 31. december 2001 udgjorde gælden 1,05 mill. kr. Ifølge Dansk Døve-Idrætsforbund er afdragene stærkt belastende for forbundet. Man er bl.a. blevet nødt til at indstille al økonomisk støtte til forbundets idrætsudøvere i forbindelse med arrangementer i udlandet. Forbundet frygter, at den økonomiske situation vil medføre medlemsflugt til skade for døveidrætten.

Den konkrete ansøgning

Efter anbefaling fra Hovedstadens Udviklingsråd har Dansk Døve-Idrætsforbund ansøgt kommunerne i københavnsområdet om tilskud til nedbringelse af gælden. Begrundelsen var bl.a., at hovedstadsområdet havde glæde og udbytte af de mange turister og sportsfolk, der var i byen under arrangementet. Forbundet har ifølge egne oplysninger modtaget afslag fra samtlige københavnske omegnskommuner.

Dansk Døve-Idrætsforbund sendte den 23. april 2002 en ansøgning til overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, der den 29. maj 2002 videresendte ansøgningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen som samme vedrørende (bilag 2).

 

Forvaltningens bemærkninger

Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt mulighederne for at finde midler inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ramme, herunder Københavns Kulturfond. Der er imidlertid ikke afsat midler, der kan anvendes til formålet (jf. bilag 3).

Det skal i den forbindelse særligt bemærkes, at forvaltningen ikke finder, at de i alt udisponerede 2.868 mill. kr. (bilag 4), som er afsat til idræts- og kulturprojekter, vil kunne anvendes til betaling af en gæld hidrørende fra 1997, idet midlerne i puljen hidtil er anvendt til nye projekter, hvoraf de fleste er prioriteret i. h. t. den idrætspolitiske redegørelse.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

  1. Ansøgning fra Dansk Døve-Idrætsforbund af 23. april 2002
  2. Brev fra overborgmester Jens Kramer Mikkelsen af 29. maj 2002
  3. Afslag fra Københavns Kulturfond af 29. maj 2002
  4. Idrætssekretariatets notat af 19. august 2002.

 

 

 

Olga Brüniche-Olsen

/Pernille Vange

 

Til top