Mødedato: 29.03.2007, kl. 15:00

Reklamer på kommunale bygninger mv. - høring

Se alle bilag

Reklamer på kommunale bygninger mv. - høring

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. marts 2007

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Reklamer på kommunale bygninger mv. - høring

(KFU 191/2007)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om regler for reklamer på kommunale bygninger og løsøre. Økonomiudvalget har sendt forslaget til høring i de stående udvalg.

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget i forhold til forslag om regler for reklamer på kommunale bygninger mv.

 

Problemstilling

Siden den 1. juli 2006 kan kommunerne lovligt sælge reklameplads på bygninger og løsøre, herunder biler og uniformerede ansattes beklædning. Det følger af lov om kommuners og regioners anvendelse af fast ejendom og løsøre til brug for reklamering af andre, at reklameringen skal være i overensstemmelse med markedsføringsloven og anden lovgivning. Der skal opkræves markedspris for ydelserne.

På baggrund af et medlemsforslag som Enhedslisten stillede i Borgerrepræsentationen, har Økonomiforvaltningen udarbejdet et forslag til retningslinier for reklamering. Forslaget er udarbejdet efter en høring i fagforvaltningerne.

Dette forslag har Økonomiudvalget den 30. januar 2007 sendt i høring i de stående udvalg, inklusive det af Enhedslisten stillede medlemsforslag, der af Borgerrepræsentationen den 31. august 2006 blev henvist til Økonomiudvalget. Det bemærkes, at kun det subsidiære forslag blev henvist til Økonomiudvalget.  

 

Løsning

Forslag til regler

Forslaget fremgår i sin helhed af bilag 1.

Sponsorering er ikke omfattet af forslaget.

Forslaget slår bl.a. fast, at kommunens overordnede politikker (f.eks. sundhedspolitikken) skal overholdes ved reklamering. Tilsvarende skal vejledninger og retningslinier fra bl.a. forbrugerombudsmanden overholdes.

Til reklameplads kan anvendes den udvendige del af fast ejendom. Dog opretholdes den hidtidige adgang til at sælge indendørs bandereklamer på idrætsanlæg. Endvidere kan der reklameres på stilladser og løsøre af enhver art til udendørs brug, herunder køretøjer. Endvidere er uniformerede ansattes beklædning omfattet af forslaget.

Der er undtagelser, bl.a. må der ikke reklameres på køretøjer, der anvendes i særlige situationer, hvor reklamer f.eks. vil virke anstødelige (bl.a. redningskøretøjer). Endvidere nævnes som eksempler beklædning for uniformerede ansatte, som arbejder eller har deres gang i borgernes hjem eller som møder borgeren i en situation, hvor denne er sårbar som følge af ulykke, sygdom eller sociale forhold.

Kravet om salg til markedspris foreslås håndteret ved, at salg af reklameplads skal ske ved offentligt udbud. I denne forbindelse foreslås, at Økonomiforvaltningen skal tilrettelægge og gennemføre udbud af kommunal reklameplads i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen (Københavns Ejendomme), og således at udbuddet tillige omfatter stilladsreklamer som led i anlægs- og renoveringsarbejder mv.

Bemærkninger til Økonomiforvaltningens forslag

Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 26. oktober 2006 afgivet bemærkninger til Økonomiforvaltningen. Brevet fremgår af bilag 1. Det foreliggende forslag til regler for reklamering synes umiddelbart forenelige med Kultur- og Fritidsforvaltningens oprindelige bemærkninger, og giver derfor ikke anledning til yderligere kommentarer.

Derimod er der en række bemærkninger til forslagets økonomiske konsekvenser mv.

 

Af indstillingen fremgår, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen (Københavns Ejendomme) skal forestå offentligt udbud af kommunal reklameplads samt varetage administration af reglerne. Opgaven omfatter tillige rådgivning om reglerne i forhold til selvejende institutioner m.v., som ikke er omfattet af kommunens udbud, men selv forestår salg af reklameplads.

 

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at det er tale om en betydelig administrativ opgave både for så vidt angår indsamling af oplysninger til udbuddet, samt besvarelse af henvendelser fra firmaer, der er interesseret i at købe en reklameplads på en kommunal bygning. Derudover vil det være en tidskrævende opgave at undersøge hvilke af kommunens ejendomme, der er egnede til at opsætte reklamer på, idet det vil kræve en besigtigelse af samtlige ejendomme samt evt. efterfølgende bygningsmæssige undersøgelser. De løbende administrative opgaver estimeres til at udgøre min. ½ årsværk svarende til ca. 250.000 kr. årligt.

 

Hertil kommer Kultur- og Fritidsforvaltningens andel af udgifterne til forberedelse og gennemførelse af udbud af kommunal reklameplads.

 

Endelig må det forventes, at når der opsættes reklamer på bygninger, vil det kræve ekstra vedligeholdelse af de berørte facader, udstyr til ophængning etc.

 

Samlet set vil en gennemførelse af forslaget dermed påføre Kultur- og Fritidsforvaltningen merudgifter, der vil påvirke Københavns Ejendommes samlede vedligeholdelsesbudget. 

Med hensyn til økonomien i forslaget indstiller Økonomiforvaltningen, at udgifterne til dækning af forberedelse og gennemførelsen af udbud af kommunal reklameplads, herunder køb af ekstern rådgivning, afholdes med 50 % til hver ved omprioritering inden for Økonomiudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets rammer i 2007. Kommunens nettoindtægter (efter fradrag af de med udbuddet afledte initialomkostninger samt løbende driftsudgifter) fordeles efter en fordelingsnøgle, hvor det pågældende fagudvalg modtager 50 % af nettoindtægten og ØU de øvrige 50 % til tværgående prioritering senest i 2009. Dog har Økonomiforvaltningen efterfølgende meddelt, at Økonomiforvaltningen overvejer at ændre denne indtægtsfordeling, således at KFU og det fagudvalg, som benytter den kommunale ejendom til sine forvaltningsopgaver, modtager hver 25%, mens 50% tilfalder Økonomiudvalget til tværgående prioritering.

Det fremgår af bilag 4, at nettoindtægten for salg af reklameplads på bygninger forventes at udgøre 1,3 mio. kr.  

 

I forhold til det økonomiske potentiale i forslaget, skal Kultur- og Fritidsforvaltningen henlede opmærksomheden på, at der i forbindelse med udarbejdelse af forvaltningens forslag til bidrag til prioriteringsrummet i 2008 og 2009, er udarbejdet et konkret forslag vedrørende reklamering på stilladser. Såfremt dette forslag besluttes som del af budgettet for 2008, er den forventede nettoindtjening fra stilladsreklamerne allerede disponeret som del af finansieringen af kommunens samlede budget.

 

Forslaget vil som nævnt påføre Kultur- og Fritidsforvaltningen en række udgifter herunder administrative og vedligeholdelsesmæssige opgaver. Derfor kan man ikke tilslutte sig overvejelserne om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen alene skulle modtage 25% af indtægterne. Såfremt forslaget gennemføres i den foreliggende form, må det forudsættes, at Kultur- og Fritidsforvaltningen modtager 50% af indtægterne, således at indtægterne tilnærmelsesvis modsvarer Kultur- og Fritidsforvaltningens merudgifter ved forslaget og for ikke at påvirke Københavns Ejendommes samlede vedligeholdelsesbudget i negativ retning.

 

Økonomi

Denne indstilling har ikke økonomiske konsekvenser i sig selv.

 

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar afgives til Økonomiudvalget. Det er Borgerrepræsentationen, der – på baggrund af en indstilling fra Økonomiudvalget - efterfølgende fastsætter reglerne for reklamering.

 

Bilag

1.      Indstilling og bilag (Økonomiudvalgets møde den 30. januar 2007)

 

                                            Carsten Haurum

                                                                                       /Thomas Jakobsen

 

 


 

Bilag

Til top