Mødedato: 28.09.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Pilotforsøg med efterprøvelse af forpligtigelser i Charter for et natteliv uden diskrimination

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 11. maj 2023 Charter for et natteliv uden diskrimination. Charteret skal ses som en opdatering og relancering af det tidligere Charter for et Fair Natteliv fra Diskriminationshandleplan 2016.

I forbindelse forhandlingerne om Budget 2023 (KF147) blev det besluttet, at charteret skulle udbygges med forsøg med kontrolkorps og tests, der kunne medvirke til at bekæmpe diskrimination i nattelivet i København. Det blev ligeledes besluttet, at opdatering af charteret skulle ske i samarbejde med brancheorganisationer og relevante civilsamfundsorganisationer.

I samarbejde med brancheorganisationerne er der udarbejdet en model for et pilotforøg, der indeholder en efterprøvelse af, om de restaurantører, der underskriver Charter for et natteliv uden diskrimination, lever op til forpligtigelserne i charteret. De adspurgte organisationer har lagt væsentlig vægt på, at denne indsats skal være dialogpræget og samarbejdsorienteret for at opnå de bedste resultater med charteret.

Modellen indeholder bl.a. efterprøvelse af, hvorvidt restaurantørerne efterlever charterets forpligtigelser i forhold til tydelig kommunikation om rammerne for festen, herunder forventning til gæsteadfærd, adgangskrav samt tydelig information om gæsternes reaktionsmuligheder, hvis de oplever diskrimination, samt klare retningslinjer for, hvordan disse henvendelser vil blive håndteret. Efterprøvelsen indeholder også test af, om der er udpeget en fast nøgleperson på stedet, der har et indgående kendskab til charterets indsatsområder, og som har de rette kompetencer til at føre en konstruktiv dialog med gæster, der oplever at blive diskrimineret.

Endelig omfatter efterprøvelsen kravet om forebyggelse, hvor restaurantørerne forpligter sig til at tilvejebringe information om diskrimination samt uddanne personale og ledelse i forebyggelse, bekæmpelse og håndtering af diskriminerende adfærd mv.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender model for efterprøvelse af forpligtigelserne i Charter for et natteliv uden diskrimination.

Problemstilling

Charter for et natteliv uden diskrimination blev godkendt i Kultur- og Fritidsudvalget den 11. maj 2023 (se bilag 1). Det forventes, at charteret lanceres i samarbejde med samtlige samarbejdspartnere i det københavnske natteliv den 9. oktober 2023.

De restauratører, der underskriver Charter for et natteliv uden diskrimination, forpligter sig til at leve op til en række forhold inden for indsatsområderne kommunikation, håndtering og forebyggelse.

Det fremgår også af det aktuelle charter, at restauratørerne forpligter sig til at samarbejde med Københavns Kommune om en ’kontrolinstans’ i form af en efterprøvelse af, hvorvidt den enkelte restauratør efterlever charterets forpligtigelser og iværksætter de konkrete initiativer.

Formålet med denne efterprøvelse er at sikre, at restauratører som tilslutter sig charteret aktivt arbejder med charterets indsatsområder. Endeligt er det formålet at skabe et datagrundlag for afrapportering på charterets implementering og effekt.

Løsning

Med denne indstilling fremlægges en model for et pilotforøg med efterprøvelse af forpligtigelserne i Charter for natteliv uden diskrimination.  

På baggrund af charterets ambition om etablering af en ’kontrolinstans’ har forvaltningen i samarbejde med kommunens eksterne leverandør (BARC Scandinavia) afholdt en række møder med repræsentanter fra nattelivsbranchen, herunder HORESTA og DRC, ifm. udarbejdelsen af en ramme for en model for efterprøvelse af charteret.

Det er forvaltningens vurdering, at der fra nattelivsbranchen er opbakning til fremlagte model. Organisationerne har lagt væsentlig vægt på, at kontrollen skal være dialogpræget og samarbejdsorienteret for at opnå de bedste resultater med charteret. Nattelivsbranchen har også i den forbindelse givet udtryk for, at man på den måde vil opnå den største tilslutning til charteret blandt restauratørerne.

Det er således forvaltningens vurdering, at branchens opbakning til processen for efterprøvelse er afgørende for tilslutningen til charteret blandt restauratørerne.

Modellen for efterprøvelse af charteret består af tre elementer:

  1. Monitorering af forpligtigelser i charteret
  2. Spørgeskemaundersøgelse
  3. Fokusgruppeinterview

1) Monitorering af restauratørers kommunikation om tilslutning til charter mv.

Restauratører, som underskriver charteret, forpligter sig til tydeligt at kommunikere om tilslutning til charteret overfor stedets gæster. Derudover forpligter restauratørerne sig til at kommunikere om serveringstedets koncept og forventning til gæsteadfærd samt processen for håndtering af oplevet diskrimination.

Der vil blive foretaget aftalte besøg ved alle restauratører, der underskriver charteret, for at undersøge, om den enkelte restauratør overholder forpligtigelserne vedrørende kommunikation. De opfølgende besøg ved restauratørerne foretages fysisk af en uvildig part i form af personer fra BARC Scandinavia.

Såfremt en restauratør ikke overholder forpligtigelserne, indledes en dialog med restauratøren, hvor restauratøren vil modtage en påmindelse om kravet om tydelig kommunikation. Det vil samtidig blive afdækket, om restaurationen behøver yderligere vejledning og støtte til at leve op til charterets forpligtigelser.

Hvis der ikke kan opnås enighed med restauratøren om efterlevelse af kravet om kommunikation, vil restaurationen blive fjernet fra listen over de steder, der er tilsluttet charteret (tilslutningen vil fremgå af en selvstændig hjemmeside).

2) Spørgeskemaundersøgelse - medarbejdernes oplevelser

For at afdække eventuelle udfordringer og behov i forbindelse med restauratørernes implementering af charteret, vil der blive gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt de restauratører, som har underskrevet charteret. Denne undersøgelse skal afdække konkrete behov hos den enkelte restauratør i forhold til efterlevelse af forpligtigelserne i charteret, herunder om der er behov for en særlig indsats eller er der blot tale om uklarheder om kravene mv.

3) Fokusgruppeinterviews - bedre rammer og udvikling

For at nuancere indsigterne fra spørgeskemaundersøgelsen, gennemføres fokusgruppeinterviews med personale fra tilsluttede restauratører. Deltagelse i fokusgrupper er frivillig.

Det er hensigten at anvende resultaterne af den samlede efterprøvelse på såkaldte brancheforamøder (jf. bilag 1), hvorved nattelivsbranchens aktører på grundlag af efterprøvelsen kan dele erfaringer og kvalificere det fremtidige arbejde med charterets forpligtigelser.

Kultur- og Fritidsudvalget vil modtage en samlet afrapportering af pilotforsøget samt resultaterne heraf. Afrapporteringen vil være anonymiseret, således der kan træffes beslutninger på et generelt grundlag.   

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender model for efterprøvelse af Charter for natteliv uden diskrimination, vil forvaltningen og forvaltningens eksterne leverandør (BARC Scandinavia) i samarbejde med nattelivsbranchen iværksætte pilotforsøgene med efterprøvelse af restauratørernes efterlevelse af charterets forpligtigelser: Forsøgene iværksættes i efteråret 2023.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. september 2023

 

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen uden afstemning, mhp. at sagen oplyses tilstrækkeligt, efter at Kashif Ahmad under mødet ønskede at afgive følgende protokolbemærkning: ”En meget central del af charteret er forsvundet, uden forklaring fra forvaltningen. Jeg har stillet en række spørgsmål, uden at få svar fra forvaltningen”.  

 

Sagen skal på næste møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 26. oktober 2023.

 

Kashif Ahmad fra Radikale Venstre sendte efterfølgende følgende protokolbemærkning:   

”Jeg kan ikke stemme for indstillingen, da jeg mener at den mest centrale del af charteret, Oslo-modellen, er fraværende. Da det ikke er lykkedes mig at få svar på mine spørgsmål om, hvad der er sket med Oslo-modellen, hvorfor den er udskrevet helt, og hvori der er et 'kontrolkorps' i indstillingen, og evt. hvad dennes funktion er, kan jeg ikke følge indstillingen.”

Til top