Mødedato: 28.09.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Bevillingsnævnet - ændret sammensætning

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et forslag om ændret sammensætning af Københavns Bevillingsnævn.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,        

    1. at der fremadrettet udpeges personlige stedfortrædere for de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet
    2. at der fremadrettet stilles krav om, at de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet og disses stedfortrædere skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelsen af restaurations- og nattelivsplanen besluttede Borgerrepræsentationen den 24. august 2017 følgende:

”at det henstilles, at de af kommunen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet arbejder for at ændre forretningsordenen for Bevillingsnævnet, så der fremover udpeges en personlig stedfortræder for medlemmerne i Bevillingsnævnet, der er udpeget af Borgerrepræsentationen, samt at en af formændene for lokaludvalgene udpeges til at være observatør i Bevillingsnævnet som repræsentant for beboerne. Observatøren udpeges af lokaludvalgsformændene.”

I forbindelse med drøftelserne af restaurations- og nattelivsplanen har det endvidere fra politisk side været fremført, at de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet og disses suppleanter fremover skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen, med henblik på at sikre en bedre sammenhæng til de af Borgerrepræsentation vedtagne politikker for restaurations- og nattelivet. Et medlemsforslag herom er optaget på Kultur- og Fritidsudvalgets møde torsdag den 28. september 2017.

Løsning

Restaurationslovens § 10, stk. 3, har følgende ordlyd:

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan nedsætte et bevillingsnævn til at træffe afgørelser, der efter denne lov er henlagt til kommunalbestyrelsen. Bevillingsnævnet består af en repræsentant for politiet valgt af politidirektøren, et sagkyndigt medlem og indtil 6 andre medlemmer. Personer, der ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af et bevillingsnævn. I Københavns Kommune består bevillingsnævnet af borgmesteren som formand, 5 medlemmer valgt af kommunalbestyrelsen ved forholdstalsvalg, et sagkyndigt medlem, en uafhængig jurist eller advokat og en repræsentant for politiet valgt af politidirektøren. Såfremt Københavns Kommune har et magistratsstyre eller en styreform med delt administrativ ledelse, jf. §§ 64 og 64 a i lov om kommunernes styrelse, kan kommunalbestyrelsen i kommunens styrelsesvedtægt bestemme, at et magistratsmedlem henholdsvis en udvalgsformand er formand i stedet for borgmesteren.”

 

Personlige stedfortrædere

Det fremgår af den kommenterede restaurationslov, at der i et bevillingsnævns forretningsorden kan tages stilling til, hvorvidt der skal opereres med suppleanter. Det må derfor lægges til grund, at det i restaurationsloven er forudsat, at en kommune kan bestemme, at der for de enkelte medlemmer udpeges en personlig stedfortræder.

Modellen kendes fra f.eks. Aarhus Kommune. Af forretningsorden for Aarhus bevillingsnævn fremgår, at der udpeges en personlig stedfortræder for hvert af de 6 medlemmer i Bevillingsnævnet, der er udpeget af Aarhus byråd.

Der er således intet til hinder for, at Borgerrepræsentationen beslutter en tilsvarende ordning. Ud fra de foreliggende erfaringer er det vurderingen, at det vil være en fordel for mødeafviklingen, at der er udpeget en personlig stedfortræder, der deltager i mødet i Bevillingsnævnet, såfremt medlemmet har forfald.

Såfremt Borgerrepræsentationen beslutter, at der skal udpeges personlige stedfortrædere for de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet, vil det være Bevillingsnævnets opgave at fastsætte de nærmere bestemmelser herom i nævnets forretningsorden.

Udpegningen af stedfortræderne vil ske på Borgerrepræsentationens konstituerende møde.

 

Krav om at de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet (og disses personlige stedfortrædere) skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen

Det fremgår af ordlyden af restaurationslovens § 10, stk. 3, at personer, der ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af et bevillingsnævn. Da det er kommunalbestyrelsen, der nedsætter et bevillingsnævn, er det således op til kommunalbestyrelsen at tage stilling til, hvorvidt personer, der ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af kommunens bevillingsnævn.

Det må konstateres, at praksis i en række kommuner - herunder Aalborg og Odense Kommuner - er, at der stilles krav om, at flere af de af kommunalbestyrelsen udpegede medlemmer skal være kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Under henvisning til ordlyden i restaurationslovens § 10, stk. 3, og praksis i en række danske kommuner er det sammenfattende vurderingen, at Borgerrepræsentationen tilsvarende vil kunne beslutte, at de øvrige fem af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet (ud over kultur- og fritidsborgmesteren, der er født formand for nævnet) – og disses personlige stedfortræder – skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen, med henblik på at sikre en bedre sammenhæng til de af Borgerrepræsentation vedtagne politikker for restaurations- og nattelivet.

Udpegningen af medlemmerne sker på Borgerrepræsentationens konstituerende møde.

Høring af Bevillingsnævnet

Forslagene i nærværende indstilling blev forelagt Bevillingsnævnet på dettes møde den 20. september 2017. Bevillingsnævnet anbefalede forslagene. Et forslag om udvidelse af observatørordningen forventes behandlet på førstkommende Bevillingsnævnsmøde, og vil herefter blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil ændringerne blive implementeret, herunder vil Bevillingsnævnet tilrette forretningsordenen.

 

Mette Touborg

                            /Merete Evers Dewilde          

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. september 2017:

Dagsordenens punkt 4 og 5 blev behandlet under et.

Indstillingens 1. at-punkt om at der fremadrettet udpeges personlige stedfortrædere for de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet blev godkendt.

Der blev begæret afstemning om forslaget om, at der fremadrettet stilles krav om, at de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer af Bevillingsnævnet og disses stedfortrædere skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen (jf. medlemsforslaget og indstillingens 2. at-punkt).

Et flertal (Rune Dybvad, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Carl Christian Ebbesen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for forslaget.

Et mindretal (Jens-Kristian Lütken) stemte imod.

Maria Frej undlod at stemme.

Forslaget blev dermed godkendt.

Til top