Mødedato: 28.09.2006, kl. 16:00

Udtræden af Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark) og I/S Bellevue Strandpark

Udtræden af Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark) og I/S Bellevue Strandpark

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 28. september 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Udtræden af Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark) og I/S Bellevue Strandpark

(KFU 410/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

 

at Borgerrepræsentationen bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at optage forhandlinger med Statsamtmanden for Københavns Amt med henblik på udtræden af I/S Bellevue Strandpark

 

at Borgerrepræsentationen bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at optage forhandlinger med den relevante statsamtmand med henblik på udtræden af Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark).

 

 

RESUME

Efter etableringen af Amager Strandpark og Havnebadet kan kommunen tilbyde gode strand- og badefaciliteter inden for kommunegrænsen. I forlængelse af kommunalreformen er det naturligt, at opgaverne løses i hjemstedskommunen. Derfor indstilles det, at Københavns Kommune træder ud af Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark) og I/S Bellevue Strandpark. Kultur- og Fritidsudvalgets ramme for 2008 vil dermed have mindreudgifter på 0,2 mio.kr. vedr. I/S Bellevue Strandpark og 1,6 mio.kr.  vedr. Strandparken I/S.

Ved en udtræden giver Københavns Kommune afkald på indskud og andel i nettoformuen i I/S Bellevue Strandpark, mens fordelingen af indskud og andel af nettoformuen ved udtræden af Strandparken I/S ikke er afklaret. For så vidt angår Bellevue Strandpark I/S gælder det, at en andel i eventuelt lån og gældsforpligtelser bortfalder. For Strandparken I/S gælder det, at Københavns Kommune fortsat hæfter for kommunens andel af evt. lån og garantiforpligtelser.

Når forhandlingerne om udtræden af strandparkerne og vilkår herfor er afsluttet, vil Borgerrepræsentationen blive forelagt en ny indstilling.

 

 

SAGSBESKRI VELSE

1. Historik m.v.

Københavns Kommune er interessent i I/S Bellevue Strandpark og Strandparken I/S. Kommunen yder et årligt tilskud på 0,2 mio.kr. (2006 p/l) til I/S Bellevue Strandpark og 1,6 mio.kr. (2006 p/l) til Strandparken I/S.

Den hidtidige involvering i strandparkerne uden for kommunegrænsen afspejler et ønske om at tilbyde gode strand- og badefaciliteter til kommunens borgere. Med etableringen af Havnebadet og Amager Strandpark kan København nu løse opgaven inden for kommunegrænsen.

Samtidig giver kommunalreformen anledning til at genoverveje kommunens deltagelse i de to interessentskaber af to årsager. For det første er strandparkerne placeret uden for kommunegrænsen, og kommunalreformen lægger vægt på, at opgaverne placeres i hjemstedskommunen.

For det andet skal deltagelsen i områdets strandparker ses i sammenhæng med den såkaldte oplandsmodel, der er knyttet til kommunens amtslige status. Københavns Kommune er involveret i Strandparken I/S og I/S Bellevue Strandpark, da kommunen - som kommune med amtsstatus og dertil hørende regionale forpligtelser - har spillet en aktiv rolle i den regionale udvikling. Som følge af kommunalreformen overgår København fra at have status som både kommune og amtskommune til alene at være kommune uden tilsvarende regionale forpligtelser.

På den baggrund foreslås det, at Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til at optage forhandlinger om udtræden af de 2 strandparker.

 

2. Beskrivelse af udtrædelsesproceduren.
Kommunens udtræden af I/S Bellevue Strandpark og Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark) er reguleret i de respektive vedtægter. I begge tilfælde kræver en udtræden godkendelse af den statsamtmand, som efter ændring af den kommunale styrelseslovs § 47 varetager det tilsyn, som tidligere blev forestået af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Statsamtmanden for Københavns Amt er tilsynsmyndighed i forhold til Bellevue Strandpark I/S. Det er endnu uafklaret om, det er Statsamtmanden for Vestsjællands Amt eller Københavns Amt, der er tilsynsmyndighed i forhold til Strandparken I/S, da det ikke af vedtægterne fremgår, hvor selskabet har hjemsted. Dette vil blive afklaret hurtigst muligt af Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Af vedtægterne for Strandparken I/S fremgår: "Enhver af interessenterne er berettiget til med ét års varsel til et regnskabsårs udløb at opsige sin deltagelse i interessentskabet, såfremt Indenrigsministeriet finder skellig grund hertil. Den opsigende interessent hæfter uanset opsigelsen for de inden udtrædelsen optagne lån og påtagne forpligtelser". Københavns Kommune indgår i ejerskab/hæftelser og drift med 27 2/3 pct.

Af vedtægterne for I/S Bellevue Strandpark fremgår: "Enhver af interessenterne er berettiget til med ét års varsel til et regnskabsårs udløb at opsige sin deltagelse i interessentskabet såfremt indenrigsministeren for de kommunale interessenters vedkommende finder rimelig grund dertil.". Ved en udtræden gælder endvidere, at indskud og andel i nettoformuen er mistet, og eventuel andel i lån og gældsforpligtelser bortfalder. Københavns Kommune indgår i ejerskab og drift med 13,3 pct.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil søge en løsning med virkning fra 1. januar 2008.

Når forhandlingerne om udtræden af strandparkerne og vilkår herfor er afsluttet, vil Borgerrepræsentationen blive forelagt ny indstilling.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Økonomi

Københavns kommunes nuværende bidrag til I/S Bellevue Strandpark og Strandparken I/S (Køge Bugt Strandpark) er i 2006 på henholdsvis 0,2 mill. kr. og 1,6 mill. kr. årligt, svarende til i alt ca. 1,8 mill. kr. (2006 p/l). Ved en udtræden af begge selskaber vil der således være årlige mindreudgifter på i alt 1,8 mill. kr. (2006 p/l). for Kultur- og Fritidsudvalgets ramme.

Ved en udtræden kan Københavns Kommune ikke få del i I/S Bellevue Strandparks formue. I § 18 i vedtægterne for I/S Bellevue Strandpark I/S hedder det således, at: "Ved udtræden af interessentskabet har den udtrædende interessent ikke krav på nogen del af interessentskabets formue …" og "Ved udtræden har den udtrædende endvidere ikke krav på tilbagebetaling af indskud mv. til erhvervelse af den […] omhandlede ejendom…".

I vedtægterne for Strandparken I/S findes ingen tilsvarende bestemmelse. Spørgsmålet om interessentskabets formue vil indgå i forhandlingerne om Københavns Kommunes udtræden.

Andre konsekvenser
Hvis Københavns Kommune træder ud af et eller begge interessentskaber, udtræder de af kommunen valgte medlemmer samtidig af bestyrelserne.

Bilag

Ingen

 

 

Carsten Haurum

/Merete Evers Dewilde

 


 

Til top