Forbedring af sikkerheden på det ammoniakbaserede køleanlæg i Den Hvide Kødby
Forbedring af sikkerheden på det ammoniakbaserede køleanlæg i Den Hvide Kødby
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 28. september 2006
Fraværende
Sager til beslutning
16. Forbedring af sikkerheden på det ammoniakbaserede køleanlæg i Den Hvide Kødby
(KFU 411/2006)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen,
at Miljøkontrollens forslag om tekniske ændringer på det ammoniakbaserede køleanlæg, som vil medføre, at sikkerhedszonerne i området kan reduceres væsentligt, godkendes,
at udgiften hertil på 500.000 kr. afholdes inden for Københavns Ejendommes budget til drift og vedligeholdelse af Kødbyen.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede den 20. januar 2005 (BR 47/05), at der skulle udarbejdes en plan for lukning eller reduktion af det ammoniakbaserede køleanlæg i Den Hvide Kødby.
En arbejdsgruppe under Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt problemstillingerne. I den forbindelse har den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi A/S udarbejdet rapporten "Overvejelser vedrørende Kødbyens ammoniakkøleforsyningsanlæg" ,og rapporten "Udskiftning af NH3-fordampningskondensatorer til industrielle, lukkede kølere f or glykol". .
Miljøkontrollen har i forbindelse med en revurdering af afstands- og sikkerhedsforholdene vurderet, at samtlige sikkerhedszoner i området kan reduceres væsentligt ved at foretage tekniske ændringer på det ammoniakbaserede køleanlæg.
SAGSBESKRIVELSE
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 16. december 2004
(
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen (BR 47/05) tiltrådte beslutningen henholdsvis den 11. og 20. januar 2005.
Kultur- og Fritidsforvaltningen nedsatte derfor en arbejdsgruppe med repræsentanter fra forvaltningen, Miljøkontrollen, Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) og den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi A/S.
I den forbindelse har den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi A/S udarbejdet rapporten "Overvejelser vedrørende Kødbyens ammoniakkøleforsyningsanlæg" dateret 28. april 2005, bilag 1 og rapporten "Udskiftning af NH3-fordampningskondensatorer til industrielle, lukkede kølere for glykol" dateret september 2006, bilag 2.
Af Cowis rapporter fremgår blandt andet,
· at anlægsinvesteringen til en nedlæggelse af det ammoniakbaserede køleanlæg groft anslået vil beløbe sig til ca. 100 mio. kr.,
· at de decentrale anlæg udføres med ammoniak som kølemiddel,
· at der skal etableres ca. 50 decentrale køleanlæg, som hver i sær skal placeres i et maskinrum på 40 m2, svarende til i alt 2.000 m2,
· at der skal findes plads på tagene til de mange tørkølere,
· at en nødvendig udvidelse af energiforsyningen ved etablering af nye transformerstationer og kraftigere kabelføringer vil medføre en udgift på mellem 10 – 15 mio. kr.,
· at energiforbruget vil stige med ca. 50 %,
· at CO2 (kuldioxid) udslippet vil stige med ca. 1,2 mio. kg årligt, svarende til udslippet fra ca. 500 parcelhuse,
· at genindvindingen af varme, som sparer miljøet for ca. 250.000 kg CO2 (kuldioxid) går tabt, og
· at restanlægsværdien, som pt. udgør ca. 46 mio. kr. vil være tabt ved en lukning af anlægget.
Det fremgår endvidere af Cowis rapport, at en løsning med en reduktion af ammoniakmængden på 1 ton, svarende til ca. 6 %, for det nuværende køleanlæg, og en fjernelse af sikkerhedszonen på 200 m omkring maskinhallen, vil kræve en investering på 14,7 mio. kr. Hertil kommer eventuelt udgifter på 1,75 mio. kr. til lyddæmpende foranstaltninger og til ændring af kompressorernes oliekølesystem.
Miljøkontrollen har i forbindelse med en revurdering af afstands- og sikkerhedsforholdene vurderet, at samtlige sikkerhedszoner i området kan reduceres væsentligt ved at foretage tekniske ændringer på det ammoniakbaserede køleanlæg, jf. Miljøkontrollens notat af 13. september 2006, bilag 3. Udgiften til ændringerne er anslået til ca. 500.000 kr.
Sikkerhedszonerne vil kunne ændres som følger:
· Sikkerhedszonen omkring maskinhallen reduceres fra 200 m til 100 m.
· Sikkerhedszonen omkring de 4 nødventilationer fra rørtunnellerne reduceres fra 150 m til 25 m.
Sikkerhedszonerne dækker dele af Den Hvide Kødby, men ingen naboarealer med beboelse. Sikkerhedszonerne rækker dog ind over Ingerslevsgade og DSB´s arealer, specielt Dybbølsbro Station, jf. bilag 4.
Forvaltningens anbefaling
Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at de af Miljøkontrollen foreslåede tiltag til brug for en væsentlig reduktion af sikkerhedszonerne i Den Hvide Kødby bør iværksættes. I denne sammenhæng må nævnes, at det af Cowis rapport fremgår, at sikkerheden på det ammoniakbaserede køleanlæg er større end den sikkerhed, der vil kunne opnås ved etablering af decentrale køleanlæg. Med de af Miljøkontrollen foreslåede tiltag opnås en væsentlig forbedring af sikkerheden i området, der tillige giver mulighed for etablering af boliger på dele af Kødbyens arealer.
Det skal endvidere nævnes, at ammoniakmængden i køleanlægget igennem de seneste år er reduceret fra 22 tons til ca. 12 tons, og at det forventes, at ammoniakmængden vil kunne reduceres yderligere i de kommende år. Der er derfor ingen grund til at anbefale den foreslåede løsning vedrørende udskiftning af NH3-fordampningskondensatorer til industrielle, lukkede kølere for glykol, som minimum vil koste 14,7 mio. kr.
Under hensyn til
den forbedrede sikkerhed, der dels er opnået ved de tiltag, der er gennemført i
den mellemliggende tid, dels opnås ved de af Miljøkontrollen foreslåede tiltag,
og den løbende og væsentlige reduktion af ammoniakmængden i køleanlægget,
er det forvaltningens opfattelse, at intentionerne i Borgerrepræsentationens
beslutning af 20. januar 2005 om udarbejdelse af en plan for lukning eller
reduktion af det ammoniakbaserede køleanlæg må betragtes som opfyldte
Miljøvurdering
Under normal drift vil anlægget ikke medføre miljømæssige genevirkninger ud over ufarlig lugt i sjældne tilfælde samt støj.
Økonomi
Udgifterne til ændringerne på det ammoniakbaserede køleanlæg anslås til ca. 500.000 kr., som foreslås afholdt inden for Københavns Ejendommes budget til drift og vedligeholdelse af Kødbyen.
Andre konsekvenser
Ingen.
Høring
Ingen.
Bilag
1. Cowi rapport af 28. april 2005 (ikke udsendt - fremlagt på mødet).
2. Cowi rapport af september 2006 (ikke udsendt - fremlagt på mødet).
3. Notat fra Miljøkontrollen af 13. september 2006.
4. Tegning over sikkerhedszonerne i Den Hvide Kødby.
/