Mødedato: 28.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Høringssvar vedr. kultur- og fritidsfaciliteter i Sydhavn

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til udkast til høringssvar til lokalplantillæg med ændring af bygningsanvendelse fra kulturelle formål til boliger i det nye Sydhavn.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til forslag til tillæg nr. 7 til lokalplan nr. 310 for Teglværkshavnen, så hele stueetagen inklusiv gårdrum i Pladehallen fastholdes til areal udlagt til kulturelle formål. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har vedtaget en lokalplan for ”Teglværkshavnen” i Sydhavnen med tillæg 1-6. Som kommende kultur- og fritidsfacilitet er her nævnt ”Pladehallen”, der tænkes delvist bevaret og genanvendt til kulturelle formål som f.eks. markeder, udstillinger, koncerter og festivaler.

Nordea Ejendomme ønsker en ændring i lokalplanen, så der kan bygges boliger i Pladehallen.

Godkendes ændringen kan Nordea Ejendomme fuldføre planer om at etablere boliger og serviceerhverv i Pladehallen, uden at kommunen kan stille krav om, at der skal være kulturfunktioner.

Løsning

Pladehallen i Teglværkshavnen er en rå, industriel hal på 2.500 m2 med gitterspærskonstruktion. Ifølge grundejeren, Nordea Ejendomme, er det ikke muligt hverken at bevare taget eller gulve, da de indeholder PCB og asbest. Hallens bærende søjler opdeler den i 9x29 meters arealer, hvilket yderligere vanskeliggør anvendelse af hallen.

Hallens karakter har medvirket til, at Nordea Ejendomme ikke har kunnet aktivere bygningen inden for de eksisterende planrammer. De ønsker derfor, at der sker en ændring i lokalplanen, så der i stedet kan bygges boliger. I forslag til tillæg nr. 7 til lokalplan nr. 310, som p.t. er i høring, ændres anvendelsen af Pladehallen fra kulturelle formål til boliger med serviceerhverv i stueetagen (café/restaurant).

I dag bor der ca. 6.500 københavnere i den nye del af Sydhavnen. Bydelen er i rivende udvikling, og frem mod 2030 forventes yderligere 15.000 borgere at flytte ind i de mange nye boliger. Heraf forventes en stor del at være børnefamilier.

Udviklingen af kultur- og idrætsfaciliteter i det nye Sydhavn er ikke fulgt med. Eneste egentlige kultur- og idrætsfacilitet i det nye Sydhavn er skoleidrætshallen på Skolen i Sydhavnen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen ser derfor Pladehallen som en oplagt mulighed for at skabe en ramme om kultur- og idrætsfaciliteter i det nye Sydhavn. Dette vil kunne tilføre området liv og aktiviteter til glæde for både de lokale beboere og det øvrige Sydhavn. Samtidigt vil flere af de nye faciliteter kunne medvirke til at samle det gamle og det nye Sydhavn, hvilket der er behov for.

Kulturfunktioner i Pladehallen harmonerer desuden godt med, at der ud for hallen anlægges en kulturplads (”Flydedokken”), som i lokalplanen er tænkt som bydelens hjerte. Med bevaring af kulturfunktioner i hallen bliver det muligt at fastholde en del af visionerne i den oprindelige lokalplan til glæde for både nuværende og kommende beboere i området.

Anvendelse af Pladehallen
I Nordea Ejendommes projektforslag for Pladehallen ombygges hallen, så det kun er den oprindelige gitterspærkonstruktion, som står tilbage. Hallens fremtoning ændres desuden, idet der opføres boliger i tre etager samt åbne gårdrum. Ved siden af Pladehallen opføres boligbyggeri med tilhørende fælles faciliteter herunder værksteder.

Forvaltningen har været i dialog med Lokaludvalget, flere kulturinstitutioner og folkeoplysende aktivitetsforeninger, som efterspørger arealer i det nye Sydhavn til kultur- og arrangementssal, satellit-bibliotek, teatersal, foreningslokaler, materialeopbevaring, idrætsfaciliteter, værksteder mv. 

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at flere af ønskerne vil kunne imødekommes i Pladehallen, hvis hele stueetagen samt gårdrum erhverves eller lejes af Nordea Ejendomme. Nordea Ejendomme er positivt indstillet over for, at dele af stueetagen anvendes til kulturelle formål. De lægger særligt vægt på, at funktionerne skaber liv i området hele dagen. De foreslåede kulturfunktioner forventes at kunne indarbejdes i Nordea Ejendommes boligbyggeri med en lille reduktion i antal boliger. Det vil således ikke bremse den igangværende udvikling af Pladehallen.  

Forvaltningen anbefaler på denne baggrund, at tillæg nr. 7 til lokalplanen ændres, så hele stueetagen i Pladehallen inklusiv gårdrum fortsat er udlagt til kulturelle formål.  

Vil Københavns Kommune sikre sig endnu flere kvadratmeter til kultur- og idrætsfaciliteter i Pladehallen, skal den nuværende bygningsanvendelse i lokalplanen fastholdes, således at hele Pladehallen fortsat kun kan anvendes til kulturelle formål. Hermed bliver der 2.500 m2 til rådighed. Der er en række økonomiske og anlægsmæssige usikkerheder forbundet hermed, da der er tale om genanvendelse af en gammel industrihal. Det vil skulle undersøges nærmere, om Københavns Kommune kan leje eller købe hele bygningen af Nordea Ejendomme. Denne løsning vil bremse Nordea Ejendommes udvikling af Pladehallen.

Kulturfunktioner i Pladehallen

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i dialog med kulturinstitutioner og flere aktører i området set nærmere på mulige funktioner, der kan indpasses i stueetagen på 1.520 m2 fordelt med 760 m2 i to fløje. Der kan skabes forskellige kombinationer af funktionerne, som kan opskaleres i forhold til kvadratmeter og funktioner. Gårdrummene kan anvendes til f.eks. ophold, depot, værksted og eventuelt udendørs aktivitetsrum. Som tilknytning til funktionerne kan etableres caféfunktion, der både kan anvendes af de nye brugere i stueetagen og områdets beboere.

Stueetagen vil skulle købes som ejerlejlighed af Nordea Ejendomme. Et køb af et nøglefærdigt byggeri kan forhandles med Nordea Ejendomme. Prisen vil formentlig blive på mellem 20.000-30.000 kr. pr. kvadratmeter. De årlige driftsudgifter forventes at være 1,5-2,5 mio. kr.

Maritimt hus –  minimum 600 m2
Et samlingssted med plads til omklædning, opbevaring af udstyr, værksted, møder/undervisning og ophold. Dette vil imødekomme et stort ønske blandt mange foreninger med vandaktiviteter, såsom kajak, kano, søspejdere m.fl.

Bibliotek – minimum 300 m2
Der indrettes en biblioteksfunktion, der kan fungere som et satellitbibliotek for Sydhavnens Bibliotek. Biblioteket indrettes med relevant samling og med arrangementsrum og læsepladser ud til kanalen. Valg om placering af bibliotek i Sydhavn skal samstemmes med igangværende arbejde med biblioteksstrategi for en bydækkende struktur. 

Kultur –  minimum 300 m2
Der indrettes lokaler til teater, musik, dans og værksted til kulturaktører.

Idræt – minimum 500 m2
Aktivitetssale med plads til bløde bevægelsesformer som dans, gymnastik, yoga, børne- og babymotorik eller fitness samt omklædningsrum og ophold.

Foreningslokaler - minimum 400 m2
Lokaler til omklædning, ophold, aktivitetsrum, fitness, og depot, der er efterspurgt og kan være grundlag for et potentielt spirende foreningsliv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Fristen for høringssvar er 6. maj. 2016. Teknik- og Miljøudvalget forventes at behandle høringssvar på møde i juni eller august. Beslutter Teknik- og Miljøudvalget at tilpasse lokalplantillægget, så stueetagen fastholdes udlagt til kultur, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen gå i videre dialog med kultur- og fritidsinteressenter og Nordea Ejendomme om udvikling af funktionerne i Pladehallen.

Sideløbende med behandling af høringssvar ser Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen nærmere på alternative lokationer i området, som kan reserveres til kulturelle formål således, at nye kulturelle faciliteter kan indgå i budgetforhandlingerne, jf. Teknik- og Miljøudvalgets behandling af sagen den 8. februar 2016. 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. april 2016:

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

  • Jan Munkholm (Københavns Kajakklub)
  • Christian Engkilde (Universitetets Studenter-Gymnastik)

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet udvalget ønskede en præcisering af, at Kultur- og Fritidsudvalget ikke har taget stilling til de enkelte forslag og at der ikke er afsat midler til at realisere dem.

Til top