Mødedato: 28.04.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Initiativer til at fremme flygtninges deltagelse i det københavnske kultur- og fritidsliv

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal afsættes midler til initiativer målrettet nyankomne flygtninge i 2016.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om der skal iværksættes særlige initiativer for at fremme nyankomne flygtninges deltagelse i Københavns kultur- og fritidsliv.

 

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 7. april 2016 anmodede Kultur- og Fritidsudvalget forvaltningen om at udarbejde en undersøgelse af hvilke initiativer, der kan iværksættes for at sikre kommunens nyankomne flygtninges deltagelse i det københavnske kultur- og fritidsliv. Desuden blev forvaltningen pålagt at udarbejde økonomiske skøn over, hvad en udvidelse af FritidsGuide-ordningen og andre initiativer vil koste.

 

Løsning

København skal i løbet af 2016 modtage 335 flygtninge, som bliver indkvarteret på Ottiliavej i Valby. I forbindelse med vedtagelse af Overførselssagen 2015-2016 blev følgende besluttet: "Målet er, at flygtningene skal opholde sig i de midlertidige boliger på Ottiliavej så kort tid som muligt, max 6 måneder for de flygtninge, som er udflytningsparate."

Ligesom alle andre borgere har de nyankomne flygtninge mulighed for at benytte de lokale kulturinstitutioners tilbud og åbne arrangementer. Der er også mulighed for, at børn og voksne kan melde sig ind i det lokale foreningsliv på egen hånd.

Desuden kan de flygtningebørn, som henvender sig til FritidsGuiderne, få hjælp til at finde en forening på samme vilkår som andre børn fra området. Den nuværende FritidsGuide-indsats i Valby er centreret om boligområderne Akacieparken og Lukretiavej, og der er i øjeblikket en venteliste på børn, der ønsker at blive guidet til en fritidsaktivitet.

Ovenstående tilbud kan benyttes, uden at Kultur- og Fritidsudvalget afsætter yderligere økonomiske midler.

Hvis der skal iværksættes yderligere tilbud for at fremme flygtningenes deltagelse i kultur- og fritidslivet, kan følgende initiativer for eksempel iværksættes:

 

1. Communityskabende aktiviteter med udgangspunkt i MERE Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave
De lokale kulturinstitutioner fungerer som omdrejningspunkt for lokale communityskabende aktiviteter. Der arrangeres dialogmøder, medborgerskabsmøder og andre arrangementer målrettet både lokale Valby-borgere og flygtninge. Dette kan bl.a. ske i samarbejde med Venligboerne og andre civile aktører. Arrangementerne skal understøtte inddragelse af lokalsamfundet og dets indsats i forhold til modtagelse af de nyankomne flygtninge.

Det vurderes, at der minimum skal afsættes 50.000 kr. til indsatsen.

 

2. Særligt målrettede idrætsaktiviteter
Der etableres et partnerskab med en eller to af de lokale folkeoplysende foreninger om at tilbyde idrætsaktiviteter, som kan rumme de nyankomne flygtninge. Foreningens trænere og frivillige opkvalificeres til arbejdet med den nye målgruppe, og der afsættes faciliteter og ressourcer til, at både børn og voksne kan indgå enten på eksisterende hold eller nyoprettede hold i foreningen. Deltagende flygtningebørns kontingent forventes dækket af Dansk Flygtningehjælps ”Fritidspulje”. Såfremt de voksne skal have samme mulighed for medlemskab i forening, skal der afsættes særskilte midler hertil. Se punkt 7.

Det vurderes, at der minimum skal afsættes 150.000 kr. til indsatsen.

 
3. Særligt målrettede kulturaktiviteter
Valby Kulturhus tilbyder kulturaktiviteter i lokalområdet. Der arrangeres ekstra gratis kulturaktiviteter på institutionen – fx dans, musikundervisning, værkstedsintroduktioner eller introduktionsforløb til holdaktiviteter i Zone2.

Det vurderes, at der minimum skal afsættes 50.000 kr. til indsatsen.

 

4. Særligt målrettede aftenskoletilbud og fælles aktiviteter med fokus på madkultur
Økologisk Aftenskole afholder undervisningsforløb, hvor dansk madkultur præsenteres i et samspil med andre traditioner. Der undervises i det danske køkken, danske ravårer og sæson. Forløbene tilrettelægges som holdbaseret undervisning med støtte af tolk. I tilknytning til undervisningen afholdes åbne folkekøkken-arrangementer i  partnerskab med lokale institutioner og beboere.

Det vurderes, at der minimum skal afsættes 45.000 kr. til indsatsen.

 

5. Særligt målrettet aftenskoletilbud indenfor musik og kor
Rytmisk Center på Vesterbro tilbyder instrumentale og almene musikkurser af 6 ugers varighed for hold med 6-8 deltagere og for kor med 12-15 deltagere. Undervisningen tilrettelægges med særligt hensyn til deltagernes sprog- og musikkundskaber.
 
Det vurderes, at der minimum skal afsættes 35.000 kr. til indsatsen.

 

6. Rekruttering og opkvalificering af frivillige FritidsGuider til arbejdet med flygtninge
Den eksisterende FritidsGuide-gruppe i Valby søges udvidet, og de frivillige klædes på til at arbejde med flygtninge. Herunder udvides arbejdet til også at omfatte guidning af voksne flygtninge. Det forventes, at guidning af nyankomne flygtninge vil kræve længerevarende mentorforløb for at sikre fastholdelse i aktiviteterne. I dag samarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen med Red Barnet om rekruttering og uddannelse af de frivillige FritidsGuider i Valby. Red Barnet vil eventuelt også kunne varetage opkvalificering af de frivillige. Indsatsen er afhængig af, at der afsættes midler til frikontingent til voksne og uledsagede børn. Se punkt 7.

Det vurderes, at der minimum skal afsættes 50.000 kr. til indsatsen.

 

7. Pulje til kontingentstøtte for uledsagede børn og voksne
FritidsGuiderne hjælper normalt børn og deres forældre med at søge kontingentstøtte.
Der er mulighed for at søge kontingentstøtte i Dansk Flygtningehjælps Fritidspulje til fritidsaktiviteter og fritidsudstyr for 0 – 18-årige børn i flygtningefamilier, hvor en eller begge forældre modtager den lave integrationsydelse. Men der kan ikke søges støtte til for eksempel uledsagede flygtningebørn og unge samt voksne i denne pulje. Derfor afsættes midler til en pulje til kontingentstøtte og udstyr til de flygtninge, som ikke har mulighed for at søge støtte andetsteds.

Det vurderes, at der minimum skal afsættes 40.000 kr. til indsatsen.

 

Økonomi

(1.000 kr. – 2016 p/l )

2016

I alt

1. Communityskabende aktiviteter med udgangspunkt i MERE

Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave

50

50

2. Særligt målrettede idrætsaktiviteter

150

150

3. Særligt målrettede kulturaktiviteter

50

50

4. Særligt målrettede aftenskoletilbud og fælles aktiviteter med  fokus på madkultur  45 45
5. Særligt målrettet aftenskoletilbud indenfor musik og kor  35 35

6. Rekruttering til og opkvalificering af frivillige FritidsGuider til 

arbejdet med flygtninge

50

50

7. Pulje til kontingentstøtte og udstyr for uledsagede børn og

voksne

40

40

Udgifter i alt

420

420

 

Midlerne dækker indsatserne resten af 2016. Det bemærkes, at der ikke er afsat administrative midler til understøttelse af indsatserne.

I forbindelse med Overførselssagen 2015-2016 er der afsat 1,8 mio. kr. i drift i 2016 til fremme af civilsamfundets tilbud til flygtninge. Midlerne udmøntes af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at afsætte midler til formålet, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætte de relevante indsatser.

 

Carsten Haurum

 

                                   /Mads Kamp Hansen     

 

    

    

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. april 2016:

Der blev begæret afstemning om følgende forslag:

Kultur- og Fritidsudvalget afsætter 0,2 mio. kr. til formålet i 2016; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1. Kultur- og Fritidsforvaltningen bemyndiges til med udgangspunkt i udvalgets drøftelser og tilkendegivelser at iværksætte de særlige initiativer for at fremme nyankomne flygtninges deltagelse i kultur- og fritidslivet.

Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Jens-Kristian Lütken, Heidi Wang, Andreas Pourkamali og Michael Gatten) stemte for forslaget.

Et mindretal (Carl Christian Ebbesen) stemte imod.

Forslaget blev således vedtaget.

 

Til top