Mødedato: 28.02.2018, kl. 09:15
Mødested: Comwell Borupgaard – Nørrevej 80 - 3070 Snekkersten

Foreningstider i Havnebadet Sluseholmen og badezonerne Halfdansgade og Sandkaj

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om at udbyde foreningstider i Havnebadet Sluseholmen samt badezonerne Halfdansgade og Sandkaj.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der afsættes tid til foreningssvømning i de københavnske badezoner ved Halfdansgade og Sandkaj samt i Havnebadet Sluseholmen.

Problemstilling

I løbet af sommeren 2017 tilbød Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Dansk Svømmeunion (SVØM) og Hovedstadens Svømmeklub (HSK) åbne, gratis svømmetræninger i Havnebadet Sluseholmen og Badezone Halfdansgade til byens borgere. Projektet var en del af en samlet pakke omkring aktivering af EM i Svømning, og evalueringen viser et stort potentiale for foreningssvømning i Københavns Havn.

Løsning

I forbindelse med Københavns værtskab for EM i Svømning 2017, blev der med Budget 2017 afsat 1 mio. kr. i særskilte midler til aktivering af eventen. I et tæt samarbejde med SVØM og HSK, lavede forvaltningen et aktivitetsprogram med det samlede formål at udvikle svømningen i København, styrke foreninger og selvorganiserede og sikre nye tilbud til borgerne.

En af projektets primære indsatser var åbne svømmetræninger i henholdsvis Badezone Halfdansgade samt Havnebadet Sluseholmen. Formålet var at tiltrække nye og flere svømmere til åbent-vand svømning, afprøve og udvikle foreningstilbud omkring havnen samt at aktivere Københavns faciliteter i havnen. 

I hele sæsonen (juni-august) kunne borgere gratis og uden tilmelding deltage ved fire ugentlige træninger med erfarne instruktører fra HSK. Træningerne havde samlet set 450 fremmøder over sommeren.

Den efterfølgende evaluering blandt deltagerne er overordnet meget positiv. Således havde 92% en god oplevelse med de åbne træninger; 95% vil benytte havnens faciliteter til svømmetræning fremover, og endelig tilkendegav 92% af evalueringens deltagere, at de muligvis/med stor sandsynlighed ville deltage i foreningssvømning i havnen, hvis nye tilbud oprettes.

HSK og SVØM vurderer, at havnens faciliteter egner sig godt til svømmeundervisning - herunder både badezonernes 50m bassiner samt det kortere bassin i Havnebadet Sluseholmen.

Ifølge SVØM vokser antallet af svømmere i åbent-vand i disse år. Dette ses bl.a. ved motionsarrangementet TrygFonden Christiansborg Rundt, hvor deltagerantallet er steget fra omkring 1000 i 2011 til 4000 i 2017. HSK har desuden i samarbejde med SVØM og Kultur- og Fritidsforvaltningen siden 2014 tilbudt åbent-vand undervisning i Havnebadet Fisketorvet. I 2017 havde træningerne 155 tilmeldte i perioden 1. juni - 31. august, hvilket er det højeste antal til dato.

SVØM vurderer derfor, at yderligere foreningstilbud i havnens andre - pt. mindre benyttede - faciliteter vil imødekomme den store interesse for træning i åbent vand.

På baggrund af erfaringerne med de åbne træninger i havnen og evalueringer med deltagere og samarbejdspartnere, foreslår forvaltningen, at der i forbindelse med badesæsonen 2018 afsættes tider til foreningssvømning i henholdsvis Badezone Halfdansgade (Islands Brygge), Badezone Sandkaj (Nordhavn) og Havnebadet Sluseholmen (Sydhavn). 

Tiderne skal udbydes i primetime (hverdage kl. 17-21/weekender kl. 10-12), og foreninger kan søge på samme vilkår som ved øvrig tildeling af foreningstider. Under foreningernes tider i havnefaciliteterne sikres, at to baner holdes ledige til fri offentlig benyttelse, hvilket er normal praksis på området i øvrigt.

Havnebadet Islands Brygge - der er havnens mest besøgte badefacilitet - indgår ikke i forslaget. Forvaltningen, herunder Ejendomsdrift og Service, vurderer, at foreningsaktiviteter vil virke forstyrrende for den almene offentlige brug af faciliteten, hvorimod tiltaget på de øvrige anlæg forventes at have en positiv effekt i form af øget opmærksomhed og aktivering.  

Med afsættelse af foreningstider i havnen, vil projektet indfri den strategiske målsætning om, at byens værtskab for internationale idrætsevents skaber blivende værdi for byens borgere og er medvirkende til at udvikle idrættens forhold i København.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder forvaltningen procedurer for booking af tider og benyttelse af faciliteterne.

 

Mette Touborg

 

                                                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen, idet Kultur- og Fritidsudvalget understregede, at der er tale om en tidsbegrænset ordning.

Til top