Mødedato: 28.02.2008, kl. 16:00

Fælledparken kunstgræsbane på eksisterende grusbane høringssvar

Fælledparken kunstgræsbane på eksisterende grusbane høringssvar

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 28. februar 2008

 

Manu Sareen mødte kl. 16.20 under det første foretræde.

 

Frank Hedegaard og Taner Yilmaz forlod mødet kl. 18.15 efter behandlingen af punkt 15.

 

 

 

19.      Fælledparken kunstgræsbane på eksisterende grusbane høringssvar(KFU  67/2008)

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar vedr. 'Fælledparken – kunstgræsbane på eksisterende grusbane'

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2008:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder udkast til et konkret høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget; udkastet sendes til Kultur- og Fritidsudvalgets medlemmer til kommentering forinden fremsendelse.

 

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at invitere Teknik- og Miljøudvalget til et møde, med henblik på drøftelse af fælles anliggender, herunder Den kreative zone i Njalsgade (dagsordenens punkt 4), kunstgræsbane på eksisterende grusbane i Fælledparken (dagsordenens punkt 19) og skaterbanen i Fælledparken (KFU den 30. august 2007).   

 


 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 6. august 2006 'Udviklingsplan for Fælledparken' (TMU 433/2006). Heri indgår, at den eksisterende grusbane nedlægges og erstattes af en kunstgræsbane. Omlægningen fra grusbane til kunstgræsbane betyder, at atletikkens hammer- og diskoskastere fremover står uden trænings- og opvarmningsfaciliteter på Østerbro.

 

Ved brev af 3. september 2007 til Teknik- og Miljøudvalget gjorde Kultur- og Fritidsudvalget opmærksom på de problemer, som nedlæggelsen af grusbanen/kastegården får for dels Sparta/KIF's kastere, dels muligheden for at få tildelt nationale og internationale atletikstævner på Østerbro Stadion. Netop ønsket om flere internationale stævner var en væsentlig årsag til Borgerrepræsentationens beslutning om at opgradere Østerbro Stadion. På den baggrund henstillede Kultur- og Fritidsudvalget til, at grusbanen/kastegården i Fælledparken bevares, indtil der er fundet en alternativ løsning. Den 9. januar 2008 valgte Teknik- og Miljøudvalget imidlertid at fastholde beslutningen om at nedlægge grusbanen og erstatte den med en kunstgræsbane (TMU 734/2007).

 

Ved brev af 15. januar 2008 har Teknik- og Miljøudvalget sendt deres beslutning i høring hos Kultur- og Fritidsudvalget med svarfrist den 3. marts 2008.

 

Løsning

Beslutningen om at nedlægge grusbanen efterlader en række konkrete problemer for atletikkens tungkastere. Teknik- og Miljøudvalget foreslår, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen løser problemerne i fællesskab.      

 

1.      I en periode på 3 år tillader Teknik- og Miljøforvaltningen (efter ansøgning) opvarmningsøvelser for kastere i Fælledparken i forbindelse med stævner på Østerbro Stadion, forudsat 1) at området hver gang afspærres forsvarligt, 2) at skader på græsset repareres, 3) at der ikke er konflikter med andre arrangementer i parken. Ordningen forlænges ud over den 3-årige periode, hvis der til den tid ikke er fundet en permanent løsning for kasterne.

 

2.      Udgifterne til genopretning af Fælledparken efter opvarmningskastene deles af Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

 

3.      Sideløbende med, at der etableres en løsning i Fælledparken, pålægges Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at anvise alternative egnede arealer til træning.

 

Bemærkninger til Teknik- og Miljøudvalgets beslutning:

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal endnu engang gøre opmærksom på, at atletikkens vilkår forringes kraftigt ved nedlæggelsen af grusbanen/kastegården. Det gælder både i forhold til træning og konkurrence/stævner. En af intentionerne med at opgradere Østerbro Stadion var gøre København til værtsby for flere internationale stævner. Blandt andet EM for juniorer 2011. Med de forringede vilkår for kasterne er det tvivlsomt, om København kommer i betragtning til denne og lignende arrangementer. Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler derfor en løsning, hvor der bibeholdes permanente kastefaciliteter i Fælledparken.

 

I forhold til de øvrige punkter skal følgende bemærkes:

 

Ad 1) Et opvarmningssted for kasterne forudsætter, at der udpeges et areal i Fælledparken, hvor den kan opstilles en mobil kastegård. Denne består af en kastering, et kastebur samt en forsvarlig indhegning. Kasteringen er støbt i cement, og dermed ikke flytbar. Kasteburet (der omkranser kasteringen), skal kunne sættes op og tages ned fra gang til gang, og samtidig opfylde de sikkerhedsmæssige krav. Derfor skal der støbes bøsninger til de 10 søjler, der bærer kasteburets net af metaltråde. Det betyder, at kastegården etableres fra gang til gang på det samme areal i Fælledparken.

 

Indhegningen kan etableres ved at opstille en mindre afspærring (i lighed med opløbsstrækningen ved cykelløb) og supplere med to sikkerhedsvagter i det tidsrum, hvor opvarmningen finder sted.

 

Anskaffelse af mobil kastegård inkl. hegn koster i størrelsesordenen 265.000 kr.

 

Ad 2) Udgifterne til stævneaf viklingen og den efterfølgende genopretning af Fælledparken omfatter op- og nedtagning af kastebur, afspærring, aflønning af sikkerhedsvagter samt reparation af græsplæne. Teknik- og Miljøforvaltningen har anslået udgiften til ca. 60.000 kr. årligt fordelt på 3 stævner, dvs. 20.000 kr. pr. gang. Med en ligelig fordeling giver det en årlig udgift på 30.000 kr. til hhv. Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal påpege, at det er vanskeligt at fastlægge den årlige udgift, da den afhænger af antallet af stævner. Da en af intentionerne med at opgradere Østerbro Stadion er at tiltrække flere stævner, vurderer forvaltningen, at 3-6 årlige stævner er et mere realistisk skøn. Det betyder, at reparation af græs m.v. kan komme op på i størrelsesordenen 120.000 kr. årligt.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget har ingen frie midler til rådighed til dækning af ovenstående udgifter. 

 

Ad 3) Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har haft en indledende drøftelse om udpegning af mulige træningsarealer. Her blev bl.a. Gasværksgrunden og Ryparkens Idrætsanlæg (trekantsområdet, der støder op til Lyngbyvej) nævnt.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at arbejdet med at finde et egnet træningsareal til kasterne intensiveres. Der bør fremlægges en fælles indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget inden sommerferien 2008.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningens supplerende bemærkninger:

 

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at omlægningen fra grus- til kunstgræsbane tidligst påbegyndes den 1. juli 2008. Da der i weekenden den 2.-3. august 2008 afholdes DM i atletik på Østerbro Stadion, henstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen til, at grusbanen bevares til efter denne dato. Hvis ikke, skal der senest den 1. august 2008 være etableret et opvarmningsareal til kasterne i Fælledparken.

 

Et yderligere argument for at udskyde starttidspunktet for omlægningen fra grus- til kunstgræsbane er, at renoveringen af Østerbro Stadion påbegyndes den 1. september 2008. Derfor kan der ikke afvikles atletikstævner på Østerbro Stadion før efter 1. maj 2009, hvor renoveringen af stadion forventes afsluttet.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

-

 

Bilag

Ingen

 

                                                                  Carsten Haurum              

                                                                                       /Mads Kamp Hansen

 

 

 

Til top