Mødedato: 28.02.2008, kl. 16:00

Digitalisering af valg

Se alle bilag

Digitalisering af valg

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 28. februar 2008

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Digitalisering af valg(KFU  82/2008)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte forvaltningens forslag til digitalisering af valgprocessen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter rapporten om digitalisering af valg (bilag 1)

2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at rapporten og en elektronisk stemmeboks præsenteres nærmere på Kultur- og Fritidsudvalgets budgetseminar den 10. april 2008.

 

 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgets møde den 1. marts 2007, at forvaltningen skal udarbejde et oplæg til yderligere digitalisering af valget.

 

Denne indstilling med bilag er forvaltningens oplæg til yderligere digitalisering af valget.

 

Løsning

En digitalisering af valgprocessen indeholder en række fordele. Hovedformålet med en øget digitalisering af valgprocessen er at gøre selve valghandlingen nemmere og mere brugervenlig for borgerne samt at kunne levere valgresultatet hurtigere og mere præcist.

 

Endvidere indeholder en digitalisering af valget et demokratiudviklende aspekt og vil hjælpe til bibeholdelse af en høj valgdeltagelse, idet øget digitalisering vil appellere til den yngre generation af vælgere, som nok i nogen grad i dag oplever selve valghandlingen som utidssvarende – sammenlignet med den digitale udvikling i samfundet i øvrigt.

 

På lidt længere sigt er det Kultur- og Fritidsforvaltningens forventning, at øget digitalisering kan medvirke til, at der bruges færre ressourcer på gennemførelse af valg.

 

Digitalisering af valgprocessen er i øvrigt en naturlig del af kommunens og regeringens overordnede ambition om øget digitalisering, og Københavns Kommune bør gå forrest i arbejdet med digitalisering af valgprocessen. 

 

Arbejdet med digitalisering af valgprocessen relaterer sig i første omgang alene til en digitalisering af valgprocessen på selve valgdagen (digitale valglister og elektroniske stemmebokse). Der er pt. ingen konkrete overvejelser omkring afstemning i eget hjem via internettet.

 

Der henvises i det hele til Sekretariatets rapport om digitalisering af valg (bilag 1), hvor forvaltningens forslag til handlingsplan for digitalisering og modernisering af valg, herunder økonomi, og visioner på lidt længere sigt er uddybet.

 

Digitale valglister

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at digitale valglister anvendes ved alle afstemningssteder ved kommunalvalget i november 2009.

 

Københavns Kommune gennemførte ved kommunalvalget i november 2005 forsøg med brug af digitale valglister ved et afstemningssted (Rådhuset). Brug af digitale valglister indebærer blandt andet, at vælgerne kan benytte alle valgborde på afstemningsstedet og ikke skal henvende sig ved et bestemt bord. Endvidere medvirker digitale valglister til en hurtigere registrering af vælgerne ved valgbordene og er nemme at betjene for de tilforordnede vælgere. Forsøget var en stor succes. Der var ikke på noget tidspunkt kødannelse, hvilket ellers normalt er uundgåeligt. Systemet blev endvidere oplevet som brugervenligt af de tilforordnede vælgere.

 

Fordelene ved digitale valglister er således:

·        Ingen/kortere køer ved valgbordene

·        Reduktion i antallet af valgborde og dermed tilforordnede vælgere

·        Hurtigere registrering ved valgbordene

·        Brugervenligt system for de tilforordnede vælgere.

 

Endvidere vil brugen af digitale valglister give selve valgprocessen et "løft", som er helt i tråd med den digitale udvikling i samfundet generelt.

 

KMD kunne ikke levere digitale valglister til folketingsvalget i november 2007, hvorfor der som tidligere var lange køer på visse tidspunkter af valgdagen på afstemningsstederne.

 

KMD har ikke villet give endeligt tilsagn om, at systemudviklingen af digitale valglister kan være færdig til kommunalvalget i november 2009. KL har derfor i februar 2008 rettet henvendelse til KMD og opfordret til, at arbejdet med udvikling af digitale valglister prioriteres, så systemet er klar hurtigst muligt, gerne allerede til Europaparlamentsvalget i juni 2009. 

 

Elektroniske stemmebokse

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at forvaltningen indgår i et samarbejde med en række kommuner, KL og Velfærdsministeriet m.fl. om udvikling af elektroniske stemmebokse med henblik på, at der arbejdes hen imod forsøg med elektroniske stemmebokse på et afstemningssted ved kommunalvalget i november 2009.

 

Udgangspunktet er at selve valgprocessen med brug af elektroniske stemmebokse skal organiseres, så den ikke bryder med de overordnede kendte rutiner i den nuværende valgproces. Endvidere er det en forudsætning, at sikkerheden omkring valget fastholdes, og at vælgeren oplever en ny valgproces som genkendelig og gennemskuelig, så vælgerens fokus forbliver på selve valget og ikke på valgsystemet/-processen. Forvaltningen har sammen med andre kommuner, KL og Velfærdsministeriet mv. fået demonstreret en prototype af en elektronisk stemmeboks fra Siemens/Aion, som er meget brugervenlig. Det indledende arbejde består i at udarbejde en kravspecifikation med henblik på igangsætning af et udbud af systemudviklingen.

 

Brug af elektroniske stemmebokse giver mange fordele både for vælgerne og rent administrativt. Udover brugervenligheden for vælgeren, vil kommunen på længere sigt med elektroniske stemmebokse blive i stand til at levere et valgresultat umiddelbart efter valghandlingens afslutning til gavn for både offentligheden og de opstillede kandidater. Endvidere vil det på sigt være muligt at omlægge den nuværende fintælling, så der bruges betydeligt færre ressourcer herpå end i dag.

 

Der er ikke i dag hjemmel til at benytte elektroniske stemmebokse ved valg. Velfærdsministeriet har dog tilkendegivet, at ministeriet vil se positivt på et forslag til forsøg med henblik på, at der kan skabes lovhjemmel.

 

Udvidelse af antallet af brevstemmesteder

Inspireret af erfaringer fra Sverige, hvor det i dag er muligt at brevstemme på blandt andet bibliotekerne, foreslår forvaltningen som en serviceudvidelse at lave forsøg med at udvide antallet af steder, hvor vælgerne kan brevstemme. En udvidelse af antallet af brevstemmesteder vil give større fleksibilitet for vælgeren, som får mulighed for i højere grad at stemme, når og hvor det passer vælgeren og kombinere det at brevstemme med andre gøremål, fx et besøg på biblioteket. I dag kan vælgerne brevstemme i Folkeregisteret og i Borgerservicecentrene.

 

Forvaltningen vil udarbejde et oplæg om den nærmere tilrettelæggelse og praktiske gennemførelse af et sådant forsøg, herunder brevstemmestedernes antal og placering. Forvaltningen vil i den forbindelse inddrage erfaringer fra Sverige. Oplægget vil endvidere indeholde et forslag til forskellige valgrelaterede events for børn og unge i tilknytning til selve brevafstemningen. Det bemærkes i den forbindelse, at Københavns Biblioteker har stor erfaring med at arrangere events ved andre aktuelle begivenheder. Forvaltningen vil arbejde på at gennemføre forsøget i forbindelse med valget til Europaparlamentet i juni 2009. 

       

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser.

 

 

Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på budgetseminaret i april 2008 præsentere en elektronisk stemmeboks for Kultur- og Fritidsudvalget. Forvaltningen vil endvidere forelægge en ny indstilling for udvalget, når forvaltningens arbejde med udvikling af en elektroniske stemmeboks, herunder økonomien, kan konkretiseres yderligere.

 

Bilag

1.      Sekretariatets rapport om digitalisering af valg

 

 

         Carsten Haurum                              /Birgitte Rasmussen

 

 


 

Bilag

Til top