Mødedato: 28.02.2008, kl. 16:00

Evaluering af handleplaner og indsatsområder for handicappolitikken

Se alle bilag

Evaluering af handleplaner og indsatsområder for handicappolitikken

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 28. februar 2008

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Evaluering af handleplaner og indsatsområder for handicappolitikken(KFU  66/2008)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte og tage forvaltningens bemærkninger til evalueringen af handleplaner og indsatsområder for handicappolitikken til efterretning.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og tager forvaltningens bemærkninger til evalueringen af handleplaner og indsatsområder for handicappolitikken til efterretning.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 30. august 2007, at evaluering af handicappolitikkens handleplaner og indsatsområder oversendes til fagudvalgene med henblik på, at udvalgene drøfter evalueringen og eventuelle behov for at revurdere handleplanerne på deres respektive område (BR 335/07).

 

Løsning

Det er en del af visionen i Københavns Kommunens handicappolitiske strategi (bilag 1), at kommunen ønsker, at borgere, der føler sig hæmmet på grund af deres handicap, får mulighed for at deltage i og bidrage til samfundslivet på lige fod med andre. Forudsætningen for at alle kan deltage og bidrage ligeværdigt i samfundslivet er, at de fysiske omgivelser er udformet ud fra en universel tankegang om tilgængelighed for alle og respekt for forskellighed. Handicapaspektet skal derfor inddrages i kommunens planlægning på alle politikniveauer, lige muligheder og tilgængelighed indtænkes og sikres i forhold til fysiske omgivelser og adgang til undervisning, oplysning, kultur, arbejde, kommunikation og deltagelse i den demokratiske proces.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har haft indsatsområder i tilknytning til følgende målsætninger i den handicappolitiske strategi: Tilgængelige byrum og boliger for alle, Fritids-, idræts- og kulturtilbud, Kommunikation og information samt Beskæftigelse. Indsatsområde, aktiviteter og evaluering fremgår af bilag 2, side 1-2.

 

Forvaltningen har følgende supplerende bemærkninger til de kommentarer, som fremgår af evalueringen:

 

Aktivitet: Registrering af ejendomme

Københavns Ejendomme har færdiggjort den nævnte undersøgelse af en repræsentativ gruppe af kommunens bygninger. Med udgangspunkt i denne kortlægning af handicaptilgængeligheden i de udvalgte bygninger vil Københavns Ejendomme udarbejde en rapport med forslag til, hvordan en registrering og forbedring af handicap­til­gæn­ge­lig­heden i alle kommunens ejendomme kan gri­bes an. Rapporten vil desuden indeholde en prioriteret rækkefølgeplan. Rapporten skal danne grundlag for en drøftelse i Kultur- og Fritidsudvalget af handicaptilgængeligheden i kommunens ejendomme generelt. Forvaltningen forventer at forelægge en indstilling herom for Kultur- og Fritidsudvalget i løbet af foråret 2008.    

 

Aktivitet: "Bogen kommer"

"Bogen kommer"-ordningen tilbydes fortsat af Københavns Biblioteker. Ordningen henvender sig til alle, som på grund af sygdom, handicap eller alder ikke er i stand til selv at besøge biblioteket. Mange borgere benytter sig af ordningen, som må siges at være en succes.

 

Aktivitet: Internetadgang og syntetisk tale og zoomtekst

Der er fortsat forsøg med zoomtekst, men få brugere benytter sig af tilbuddet. Det skyldes, at de teknologiske muligheder i form af oplæsningsprogrammer mv. på internettet for synshandicappede i dag er talrige, hvilket har mindsket behovet for tilbudet på biblioteket.

 

Supplerende kan det oplyses, at der på Københavns Bibliotekers hjemmeside (www. bibliotek.kk.dk) er mulighed for at få læst teksten op. Hertil kommer, at bibliotekerne gennem tilbuddet Lydavisen producerer otte forskellige lydaviser, som rummer artikler fra de københavnske lokalaviser og københavnerstof fra de landsdækkende aviser. Lydavisen udkommer på kassettebånd og på CD med MP3-lydfiler.

 

Aktivitet: Teleslynge og/eller tegnsprogstolk

Bibliotekernes tilbud til døve har frem til udgangen af 2007 været tilbudt af Biblioteket Ørnevej. Det drejer sig blandt andet om døvesamlingen, teleslynge og muligheden for at få tolk ved arrangementer. Fra 2008 indgår døvesamlingen som en integreret del af den almindelige materialesamling.

 

Generelt forsøger Kultur- og Fritidsforvaltningen at indtænkte tilgængeligheden for handicappede indenfor alle områder. Det drejer sig både om den fysiske tilgængelighed og om tekniske hjælpemidler. Forvaltningen er opmærksom på, at især manglende fysisk tilgængelighed er af afgørende betydning for, om borgere med fysiske handicap har mulighed for at deltage i og bidrage til samfundslivet på lige fod med andre. Forvaltningen vil derfor vedblive med at have fokus på handicaptilgængeligheden i kommunens ejendomme, selv om omkostningerne ved at sikre handi­cap­tilgængeligheden i alle kommunens ejendomme vil være så høje, at det vil kræve, at Borgerrepræsentationen ekstraordinært bevilliger midler til formålet.

 

Økonomi

-

 

Videre proces

Denne indstilling sendes til Socialforvaltningen som Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger til evaluering af handicappolitikkens handleplaner og indsatsområder.

 

Bilag

1.      Handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger

2.      Evaluering af aktiviteter under Kultur- og Fritidsudvalget

 

 

         Carsten Haurum                             

                                                                  /Thomas Jakobsen

 

 


 

Til top