Mødedato: 28.01.2025, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Medlemsforslag om retningslinjer for borgernes brug af kommunens faciliteter

Se alle bilag

Medlemsforslag om retningslinjer for borgernes brug af kommunens faciliteter

Det foreslås, 

  1. at orientere Kultur- og Fritidsudvalget om hvordan udvalget kan fastsætte retningslinjer for støtte til kulturel aktivitet, der selvfølgelig ikke skal censurere det kunstneriske værk.
  2. at oplyse de folkeoplysende foreninger og aftenskoler om, at de fortsat kan lave debatskabende aktiviteter om både indenrigs-og udenrigspolitiske spørgsmål, som det fremgår af Folkeoplysningsloven,
  3. at udarbejde et juridisk grundlag for, at foreninger, borgere, kulturhusansatte og andre igen kan lave begivenheder og arrangementer, der også kan handle om anliggender som Borgerrepræsentationen ikke beskæftiger sig med.

(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Kashif Ahmad)

Motivering

Der har over det sidste halve år været stor diskussion om hvad der må foregå i forbindelse med kommunale faciliteter, og kulturinstitutioner, som kommunen giver støtte til. I forvaltningens besvarelse til Frederik W. Kronborg af 15. januar 2025 fremgår det, at forvaltningen arbejder på opdaterede retningslinjer.

Da de hidtidige retningslinjer har medført meget politisk debat mener forslagsstillerne/Enhedslisten, at det er på tide, at udvalget får mulighed for at diskutere mulighederne for at lave et nyt sæt retningslinjer, som sikrer at kommunen ikke udøver censur af kunst og kultur. Ligeledes mener forslagsstillerne/Enhedslisten, at der skal findes en juridisk løsning for, at der selvfølgelig skal kunne foregå oplysnings-, debat og solidaritetsarrangementer i kommunale faciliteter, som der er en mangeårig historisk tradition for.

Når et teater, udstillingssted, museum e.a. modtager kommunalt tilskud, betyder det ikke, at kommunen er arrangør af de aktiviteter, der finder sted. Kommunen blander sig ikke i sæsonplanlægning m.m. Kunst og kultur har til alle tider være underholdende, provokerende, debatskabende m.m. Revyerne er et godt eksempel herpå. Under besættelsen gik revyerne til grænsen, også når det gjaldt kritik af samarbejdspolitikken. I juleferien viste DR en optagelse af Peter Larsens: Mens vi venter på Irakkommissionen, en forestilling med klar indenrigs- og udenrigspolitisk kant. Optagelsen var fra Det kongelige teater, der modtager et klækkeligt tilskud fra Københavns kommune.

De folkeoplysende foreninger og aftenskoler hører under Folkeoplysningsloven, og de har som formål at være debatskabende. Derudover fremgår deres eget hovedformål af deres vedtægter. Medlemmerne kan naturligvis arbejde med ethvert emne, som er lovligt, og som de finder relevant. Vi anerkender som kommunen vigtigheden af, at alle borgere har et netværk, og det er en af foreningernes vigtige funktioner at understøtte netværksdannelse. Så selvfølgelig kan der tales om alt, der har betydning for medlemmerne.

Der er forvirring ude i kommunens kulturhuse, på bibliotekerne og i foreningerne og aftenskoler. Derfor er der brug for et helt klart juridisk notat, som de kan læne sig op ad, og som giver de videst mulige rammer. Kommuner må ikke blande sig i udenrigspolitik, sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, forhold i Rigsfællesskabet osv. Men kulturhuse og biblioteker er de vigtigste borgerhuse, hvor der er mulighed for at lave arrangementer af almen interesse. Af tidligere svar fremgår, at alt lovligt kan foregå, når der betales markedsleje. Men det kan ikke være rigtigt, at beboerinitiativer falder inden for rammen ad hvem der skal betale kommerciel markedsleje. Historisk har Lokaludvalget i Brønshøj/Husum f.eks. arrangeret EP-valgmøde i Kulturhuset Pilegården, og de betalte næppe leje.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2025

 

Medlemsforslaget blev vedtaget med stemmerne 9 for og 2 imod. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø, A, B, V og F.

Imod stemte: C.

Til top