Mødedato: 27.10.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-SAG: Opfølgning på Borgerrådgiverens beretning 2010 (Kultur- og Fritidsudvalget)

I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning skal de stående udvalg drøfte

Borgerrådgiverens beretning i efteråret 2010.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager nærværende indstilling om Borgerrådgiverens beretning 2010 til efterretning.

     

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 15. juni 2011 i forbindelse med behandlingen af Borgerrådgiverens beretning 2010 bl.a., at de stående udvalg i efteråret 2011 skal drøfte beretningen.

Borgerrådgiverens beretning 2010 er tilgængelig på internettet
http://www.kk.dk/~/media/5B93B315AB9D48CAA137854C90723EAB.ashx

og vil være fremlagt på mødet.

Løsning

Klager vedrørende Kultur- og Fritidsforvaltningen

Ud af i alt 1.626 klagepunkter i 2010 (2009: 979 klagepunkter) vedrørte 1 punkt (2009: 14 punkter) Kultur- og Fritidsforvaltningen, svarende til 0,1 % (2009: 1,4%).

 

 



Fortsat fokus på retssikkerhed

Kultur- og Fritidsforvaltningen er fortsat helt enig i, at retssikkerhed skal være et fast integreret princip i kommunen, og at retssikkerheden skal have en opmærksomhed, der ligger på linje med kommunens økonomi. Derfor bidrager Kultur- og Fritidsforvaltningen til, at der sker en fastholdelse af det igangsatte arbejde da kommunen derved kan fortsætte med at forbedre sagsbehandlingen og højne den juridiske kvalitet til gavn for retssikkerheden.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har bl.a. på denne baggrund fastsat mål for god sagsbehandling. Samtlige forvaltninger indrapporterer løbende til Økonomiudvalget om status herpå.

 

Herudover deltager Kultur- og Fritidsforvaltningen i den tværgående juridiske koordinationsgruppe for på denne måde at sikre, at der både internt i forvaltningen og også på tværs af forvaltningerne fortsat er fokus omkring korrekt sagsbehandling.

 

Spørgsmålet er imidlertid om svaret på den negative udvikling, der kunne konstateres i 2010 (både flere klager og en konstatering af, at de fejl, der begås, i vid udstrænkning er de samme som tidligere år), er fastholdelse af eksisterende mål, fastsættelse af yderligere mål og endvidere bringe eksisterende styringsredskaber som ledelsesinformation, direktørkontrakter o.lign. i anvendelse. Spørgsmålet er, om den konstaterede negative udvikling – efter flere års vedvarende indsats – bør give anledning til en grundlæggende revision af indsatsen og organiseringen omkring denne.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen kan fuldt ud tilslutte sig Økonomiudvalgets bemærkning om, at arbejdet med statusrapporteringer og evalueringer ikke må fjerne fokus fra det indholdsmæssige i arbejdet med at fremme den gode og korrekte sagsbehandling. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i det videre arbejde derfor forsøge at bidrage til at fokus flyttes i retning af et mere aktivt arbejde for i endnu højere grad end hidtil at sikre den nødvendige forankring af de grundlæggende sagsbehandlingsregler hos de sagsbehandlere, der møder borgerne.

 

I det omfang der på et konkret område kan konstateres systematiske sagsbehandlingsfejl o.lign. kan retssikkerheden kun højnes ved at der også sættes ind konkret. Udfordringen er for så vidt ikke at måle og opstille statistiskker på de (sagsbehandlings)fejl, der begås. Udfordringen er at gøre de berørte sagsbehandlere bevidste om fejlene og sikre de nødvendige rammebetingelser med henblik på at de korrekte sagssbehandlingsregler bliver implemeneteret. En overvejelse kunne derfor f.eks. være, at ressourcer fra Borgerrådgiverfunktionen sættes ind i de berørte forvaltninger og bruges aktivt til en målrettet højnelse af sagsbehandlingsniveauet.

 

 



Øvrige KFF-relaterede forhold i beretningen

Det fremgår af beretningen, at Borgerrådgiveren i 2010 har afsluttet en tilgængelighedsinspektion af Vesterbro Svømmehøl og at Borgerrådgiveren endvidere i 2010 har gennemført en tilgængelighedsinspektion af Grøndalcentret.

 

Herudover anføres i beretningen for 2010, at Borgerrådgiveren har iværksat en konkret egen driftundersøgelse af mulig aldersdiskrimation i Bellahøj Svømmestadion. Borgerrådgiveren iværksatte undersøgelsen ved brev af 27. januar 2011, og udbad sig i den forbindelse Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger i forhold til, på hvilket grundlag Kultur- og Fritidsforvaltningen anså forbuddet (det bemærkes, at der ikke var tale om et forbud, men en ordensregel) for sagligt begrundet (konkret om ”forbuddet” var i overensstemmelse med ligebehandlingsprincippet som kommunen er underlagt (forbud mod aldersdiskrimination). Kultur- og Fritidsforvaltningen afgav sin udtalelse den 11. februar 2011 indeholdende dels en redegørelse for sagsforløbet, dels det juridiske grundlag for iværksættelsen af den ændrede ordensregel.

 

Den 20. september 2011 afgav Borgerrådgiveren sin udtalelse i sagen og konkluderede heri bl.a., at Borgerrådgiveren er enig med Kultur- og Fritidsforvaltningen i,

 

  • at ordensreglen var lovlig,
  • at aldersbegrænsningen byggede på saglige kriterier og ikke gik videre end nødvendigt og
  • at den derfor udgjorde lovlig forskelsbehandling.

 

Borgerrådgiveren foretager sig ikke yderligere i sagen.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

-

 

 

 



Carsten Haurum

/Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. oktober 2011:

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede sagen umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsordenen).

Indstillingen blev godkendt.
Til top