Omlægning af Brobygningspuljen til særlige integrationsmidler til foreninger i udsatte byområder
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender retningslinjerne for særlige integrationsmidler til foreninger i udsatte byområder
2. at Kultur- og Fritidsudvalget henlægger udmøntningen af de særlige integrationsmidler til Folkeoplysningsudvalget
Problemstilling
Folkeoplysende foreninger, der ligger i udsatte byområder og som har en stor andel af etniske minoritetsbørn og -unge, står over for nogle særlige udfordringer, som foreninger, der ligger i andre områder - og som har en større andel af ressourcestærke medlemmer og deltagende forældre - ikke står overfor. Foreninger i udsatte byområder, som primært har medlemmer fra lokalområdet, har ofte problemer med at inddrive kontingent, inddrage forældre og tiltrække kompetente frivillige, der både kan træne og løse sociale problemstillinger. Derudover kan det være svært for foreningerne at finde tiden til at være aktiv i lokalområdet og indgå samarbejder med eksempelvis frivilliggrupper, skoler, opsøgende gadeplansarbejdere og andre foreninger i lokalområdet.
Det støttebehov, foreningerne i udsatte byområder har for at sikre kvaliteten i deres kerneaktiviteter, kan dog ikke imødekommes med de puljer, der findes i dag - hverken i Kultur- og Fritidsforvaltningen eller i andre regi.
Løsning
For nærværende sikrer mange foreninger i udsatte byområder deres integrationsindsatser og sociale opgaver via midlertidige udviklingsprojekter, som ofte involverer en lønnet projektmedarbejder. Når puljemidlerne - og dermed ansættelsen - ophører, formår foreningerne ikke længere at løfte så stor en indsats og den langvarige effekt af indsatsen udebliver ofte, med mindre der findes nye puljemider.
At foreningernes udfordringer på integrationsområdet ikke løses i løbet af en eller flere projektperioder, er i særlig grad blevet bekræftet gennem Kultur- og Fritidsforvaltningens treårige Integrationspartnerskaber med otte foreninger, som nu er afsluttet og evalueret. Erfaringerne viser, at foreningernes udfordring først og fremmest består i at opbygge en god organisation, et solidt fundament for frivilligheden og den basale drift, hvilket kræver en kontinuerlig indsats. Det er herigennem kvaliteten i tilbuddet sikres, og herigennem at foreningen opbygger muligheden for at rumme og fastholde udsatte børn og unge.
Brobygningspuljen, som er på 1,2 mio. kr. årligt og administreres af Integration & Fritid, bevilger projektmidler i størrelsesordenen 30.000 – 200.000 kr. over et eller to år. Midlerne gives udelukkende til udviklingsprojekter, og der kan ikke gives midler til det samme projekt flere gange. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår en ændring af formål og retningslinjer for Brobygningspuljen.
Formål og indhold
Ændringen har til formål at understøtte kerneaktiviteterne i foreninger, som ligger i udsatte byområder, og som både kan og vil løfte en særlig opgave i forhold til at integrere etniske minoritetsbørn og -unge i deres aktiviteter.
De særlige integrationssmidler tildeles for en treårig periode. Midlerne (max. 200.000 årligt pr. forening) vil kunne tildeles samme foreninger i flere treårige perioder. Herudover afsættes 50.000 kr. til aktivitetsmidler, som udelukkende kan søges af de foreninger, der modtager de særlige integrationsmidler. Kriterierne for tildeling af midler fremgår af forslaget til nye retningslinjer (se bilag 1).
Foreningerne udvælges efter deres behov og evner på integrationsområdet. For at sikre at de rigtige foreninger indstilles til støtte, foretager forvaltningen en omhyggelig screeningsproces. Her vurderes foreningernes egnethed på baggrund af bl.a. foreningens størrelse, foreningens adgang til faciliteter, eksisterende erfaringer med foreningens arbejde og foreningens udfordringer med og håndtering af målgruppen over en årrække.
Det vurderes, at der i København er mindre end 20 foreninger, der egner sig for denne type partnerskab, og som vil kunne leve op til kriterierne.
De særlige integrationsmidler skal sikre og bakke op om den almindelige, frivillige drift af foreningen gennem ansættelse af en koordinator. Koordinatorens funktion vil være at stabilisere og kvalificere foreningstilbuddene, sikre kompetente frivillige, styrke den interne organisering og sikre samarbejde og samspil med lokale arrangementer, boligsociale indsatser, institutioner og andre aktører.
For at forankre indsatsen i foreningen, er bestyrelsernes aktive deltagelse en forudsætning for tildeling af midler. Bestyrelserne skal påtage sig opgaver vedrørende visionsudvikling, organisering af indsatsen, handleplaner og ikke mindst at agere ledelse for den ansatte. For at sikre at foreningernes bestyrelser er klædt på til opgaven, forpligter de sig til at gennemgå et opkvalificeringsforløb, som består af fælles kurser og individuelle møder.
Partnerskab mellem kommune og forening
Ved bevilling af de særlige integrationsmidler indgås der forpligtende partnerskaber mellem foreningerne og Kultur- og Fritidsforvaltningen, repræsenteret ved Integration & Fritid.
Partnerskabet som ramme for samarbejdet bygger på erfaringerne fra Integrationspartnerskaberne. Én af erfaringerne er, at konsulentbistand fra kommunens side i høj grad bidrager til, at foreningerne kan lykkes med deres indsatser. Hver forening er forskellig og vil opnå deres mål med integrationsindsatsen på forskellig vis. Det indebærer, at konsulenten i samarbejde med den enkelte forening skræddersyr et forløb efter foreningens behov. Et forløb kan fx indeholde hjælp til organisationsudvikling, bestyrelsesarbejde, forældreinddragelse eller frivilligrekruttering. Konsulentstøtten kan være individuelle møder, temadage for flere foreninger sammen, besøg og dét, at stå til rådighed for rådgivning og vejledning i dagligdagen, både for den ansatte i foreningen og for bestyrelsen. Konsulenten fungerer som én indgang til kommunen og kan fx hjælpe foreningen med at skabe kontakt til andre forvaltninger og/eller lokale interessenter.
For Kultur- og Fritidsforvaltningen har partnerskabsmodellen til formål dels at sikre kvalitet og fremdrift på integrationsområdet, dels at sikre en god service til de enkelte foreninger. Partnerskabsmodellen kræver dog mange ressourcer fra forvaltningens side (over de tre år med Integrationspartnerskaberne med otte foreninger har Integration & Fritid i gennemsnit brugt 10-15 t/uge). Derfor afsættes der ud af den samlede bevilling på 1,2 mio. kr. 150.000 kr. til konsulentbistand i Integration & Fritid
Sammenhæng med andre puljer
En ændring af Brobygningspuljen til særlige integrationsmidler giver Kultur- og Fritidsforvaltningen en større bredde i puljemidlerne og dermed også større mangfoldighed i de integrationsindsatser, der igangsættes i Københavns Kommune. De seneste mange år har Brobygningspuljen og Udviklingspuljen i høj grad støttet de samme typer projekter, både hvad angår formål og størrelse på bevillingerne.
Forvaltningen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget er ansvarlig for retningslinjerne - og evt. ændringer heraf - men henlægger selve udmøntningen af de særlige integrationsmidler til Folkeoplysningsudvalget. Dette skyldes bl.a., at mulighederne for partnerskaber er skrevet aktivt ind i den nye folkeoplysninglov. Derudover betyder det, at puljemidlerne til det folkeoplysende område vil blive samlet ét sted til gavn for såvel foreningerne som koordineringen. Endvidere vil det være muligt at effektivisere ved at samkøre administrationen af de særlige integrationsmidlerne med den almindelige tilskudsadministration på folkeoplysningsområdet.
For de foreninger, som ikke har mulighed for at søge de særlige driftsmidler, vil omlægningen betyde, at de må udnytte en af de mange alternative muligheder, der findes for finansiering af korterevarende udviklingsprojekter. Foreninger, som ønsker at lave udviklingsprojekter, har stadig mulighed for at søge støtte til disse i Udviklingspuljen for børn og unge (under Folkeoplysningsudvalget). Ellers er forvaltningens ProjektVærksted altid behjælpelig med at finde muligheder for fundraising i andre puljer og fonde.
Sammenhæng med Politik for udsatte byområder
De særlige integrationsmidler bidrager til realisering af "Politik for udsatte byområder", idet der udøves en positiv særbehandling af foreninger i udsatte byområder. Med de særlige midler sikres det, at der gives støtte til kernedriften - i denne sammenhæng faste og velfungerende foreningstilbud forankret i en stærk frivillig indsats. Dermed understøtter omlægningen til særlige integrationsmidler politikkens vision om et opgør med kortsigtede og tidsbegrænsede projekter, der ikke kan forankres. Ved at støtte op om foreningerne sikres en mere langsigtet effekt af de bevilgede midler.
Økonomi
Puljen er på 1,2 mio. kr. årligt. Midlerne er afsat som en del af bevillingen til Integration & Fritid, som er sikret frem til udgangen af 2013.
De særlige integrationsmidler foreslås anvendt således:
Bevillinger til foreninger 1,00 mio. kr.
Konsulentbistand 0,15 mio. kr.
Aktivitetsmidler 0,05 mio. kr.
I alt 1,20 mio. kr.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter processen. Den første ansøgningsfrist forventes at være 1. februar 2012.
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.