Mødedato: 27.10.2005, kl. 13:00

Copenhagen International Film Festival - evaluering

Se alle bilag

Copenhagen International Film Festival - evaluering

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. oktober 2005

 

Afbud:

·        Tanwir Ahmad (arbejdsmæssige årsager og andet offentligt hverv)

·        Helle Sjelle

·        Leslie Arentoft

 

 

Bjarne Fey mødte kl. 14.00 under behadlingen af pkt. 4.

 

 

For så vidt angår den del af mødet, der blev påbegyndt kl. 17.30, havde yderligere Taner Yilmaz, Finn Rudaizky,  Hellen Hedemann og Karin Storgaard meldt afbud.

 

 

 

 

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Copenhagen International Film Festival - evaluering

(KFU 370/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget tager vedlagte evaluering til efterretning.

 

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget har bevilget 2 mio. kr. i 2005 og 2 mio. kr. i 2006 til Copenhagen International Film Festival (CIFF). I følge resultataftalen for 2005 skal CIFF senest en måned efter festivalens afslutning udarbejde en evaluering med en gennemgang og vurdering af festivalens aktiviteter og økonomi.

Festivalen blev i 2005 afholdt for 3. gang. Festivalen satsede100 % på europæiske film, hvilket har skærpet profilen både nationalt og internationalt. Besøgstallet er faldet, men antallet af solgte billetter steget lidt. Samarbejdet med de øvrige filmfestivaler er kommet godt i gang.

I forhold til den kommende festival vil forvaltningens krav især koncentrere sig om muligheden for at flytte festivalen til efteråret, så sårbarheden i forhold til vejret bliver mindre, at filmfestivalerne "flytter sammen" med henblik på driftsfordele og styrkelse af synligheden af dansk film, og at der arbejdes videre med de gode erfaringer fra markedsdelen, så denne del fremover styrkes.      

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på møde d. 4. november 2004 (KFU 361/2004) at bevilge 2 mio. kr. i 2005 og 2 mio. kr. i 2006 til Copenhagen International Film Festival (CIFF), ligesom forvaltningen blev bemyndiget til at udarbejde krav i relation til bevillingen.

På udvalgets møde d. 31. marts 2005 (KFU 109/2005) blev resultataftalen mellem CIFF og Københavns Kommune for 2005 taget til efterretning. Ifølge resultataftalen skal CIFF senest en måned efter festivalens afslutning udarbejde en evaluering med en gennemgang og vurdering af festivalens aktiviteter og økonomi.

 

Historik

I forbindelse med sidste års evaluering blev det konkluderet, at CIFF efter en vanskelig start var kommet væsentlig bedre gennem festivalen i 2004. Der resterede dog et vanskeligt arbejde med at afklare profileringen, især forholdet til Natfilmfestivalen og indgåelse af samarbejder med denne og de øvrige københavnske festivaler. Ligeledes skulle kravene til kvalitet og levering af brugbart sammenligneligt talmateriale om festivalen skærpes.

 

Evaluering 2005  

Copenhagen International Film Festival blev i 2005 afholdt for 3. gang. Festivalen havde valgt kun at koncentrere sig om europæiske film, en beslutning der fik opbakning af branchefolk, presse, publikum og sponsorer. Programmet bestod af 115 spillefilm.

På trods af forventninger om en stigning på 10–15 % i besøgstallet blev det samlede besøgstal på 21.729 mod 23.814 besøgende i 2004. Årsagen til de færre besøgende er i evalueringen begrundet med, at 1.500 færre så festivalens Open Air på Rådhuspladsen, at der blev uddelt 2000 færre ubetalte billetter i forhold til 2004, og ikke mindst at det gode vejr satte ind samtidig med festivalen. Landets samlede biografpublikum i festivalugen lå 26,5 % under den tilsvarende uge i 2004.     

For første gang lykkedes det i samarbejde med de danske salgsselskaber og Filminstituttet at afholde en markedsdel for at tilføre et større erhvervsøkonomisk aspekt til festivalen. Tilslutningen var stor, og det konkrete resultat – salg af 9 film – oversteg forventningerne.

Festivalen satsede som noget nyt på store populære events rettet mod bestemte målgrupper. Dette initiativ blev godt modtaget af publikum, branchen og sponsorerne og medførte en større synlighed.

I det forløbne år har CIFF arbejdet på at styrke samarbejdet med de øvrige filmfestivaler. Der er indgået en samarbejdsaftale med børnefilmfestivalen BUSTER om sammenflytning i nye lokaler, der ligeledes kan rumme Gay & Lesbian og Salaam DK. Samarbejdet vil omhandle fælles marketing- og sponsorafdeling samt en intensivering af det daglige samarbejde omkring kontaktnet mv. Der har været ført forhandlinger med Natfilmfestivalen både på niveau af daglig leder og på bestyrelsesniveau, uden at dette har båret frugt.

Pressens dækning har været omfangsrig med ca. 500 artikler i den danske presse og indslag i bl.a. TV-avisen, TV2-Lorry og Deadline. Der har været 3 gange så mange udenlandske journalister som sidste år. 6 % af artiklerne har haft et negativt indhold. Herunder skyldtes en del, at Danske Biografers direktør udsendte en pressemeddelelse med en række skarpe udfald mod festivalen. Ifølge CIFF byggede pressemeddelelsen på misforståelser og ukorrekte fakta. Ved et efterfølgende møde mellem ham og CIFF blev parterne forligt, og de r var enighed om at tale sammen frem for at gå i pressen om interne samarbejdsforhold fremover.  

Om end festivalens regnskab endnu ikke har kunnet gøres op, ser økonomien ud til at balancere, og festivalen vil i følge evalueringen ikke resultere i et underskud i 2005.

 

Konklusion

Festivalen har med beslutningen om at satse 100 % på europæiske film fået skærpet sin profil både nationalt og internationalt. Selvom besøgstallet er faldet i forhold til sidste år, er antallet af solgte billetter steget lidt. Såfremt festivalen kan flyttes længere hen på efteråret, må det forventes, at besøgstallet kan udvides og målet om en stigning i besøgstallet på 10 – 15 % kan nås.

I forhold til de øvrige filmfestivaler er samarbejdet godt i gang. Dette gælder dog ikke samarbejdet med Natfilmfestivalen, som efter flere forsøg indtil videre er opgivet. 

I forhold til den kommende festival vil forvaltningens krav derfor især koncentrere sig om:

·        muligheden for at flytte festivalen til efteråret, så sårbarheden i forhold til vejret bliver mindre

·        at filmfestivalerne "flytter sammen" med henblik på driftsfordele og styrkelse af synligheden af dansk film især i forhold til den internationale filmbranche

·        at der arbejdes videre med de gode erfaringer fra markedsdelen, så denne del fremover styrkes.      

 

Indstilling

På baggrund af ovenstående indstilles det, at Kultur- og Fritidsud-valget tager evalueringen til efterretning

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser

Bilag

1.       Evaluering af 11. oktober 2005 fra Copenhagen International Film Festival

 

 

 

                                            Carsten Haurum

 

                                                                                       / Merete Evers

 


 

Bilag

Til top