Mødedato: 27.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Handleplan: Byen & Teknologien

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til Handleplan: Byen & Teknologien herunder forslag om at lade udgiftsforslagene indgå i forhandlingerne om budget 2014.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Handleplan: Byen & Teknologien, og
 
2. at Kultur- og Fritidsudvalget
lader handleplanens initiativer indgå i budgetforhandlingere for 2014.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog den 27. november 2011 en ny Kultur- og Fritidspolitik for 2011 – 2015, som sætter rammerne for de næste fire års udvikling af kultur- og fritidslivet i København. Det blev besluttet, at der skulle udarbejdes 11 handleplaner, som omsætter politikkens visioner til konkrete indsatser.

Løsning

Handleplanen Byen & Teknologien (bilag) tager udgangspunkt i Kultur- og Fritidspolitikkens formulering om, at KFF skal:

”…øge tilstedeværelsen [af kultur] udenfor bygningerne – i byens rum og via teknologiske platforme.”

En ny bølge af digitale teknologier er skyllet ind over landet de seneste år. Både i form af ”dimser” – smart phones og tablets - og i form af indhold til dimserne og til internettet generelt. Danskerne forbruger mere kultur – samlet set – og en større og større del af kulturforbruget foregår digitalt. Digital kultur erstatter dog ikke traditionel kultur, men er tværtimod med til at skabe yderligere kulturforbrug. Det har betydning for den måde, Kultur- og Fritidsforvaltningen skal tænke, formidle og producere kultur- og fritidstilbud på.

 

Principper for handleplanen

Asynkrone kultur- og fritidsoplevelser
: Borgerne vil have mere kultur og tilgang til den uafhængigt at tid og rum. Digitale kultur- og fritidstilbud skal tænkes asynkront; oplevelsen skal være til stede hos brugerne, når brugerne har brug for den.

Co-creation, samskabelse og crowdsurfing: KFF vil understøtte samskabende og co-creative elementer - også digitalt - både ifht til selve udviklingen af digitalt indhold, men også når fysisk indhold skal digitaliseres. 

Tilgængelige data: Brugerne ønsker løsninger, som gør dem i stand til at få oplysninger om kultur- og fritidstilbud (også det, de ikke vidste, de gerne ville vide) på en overskuelig og individuelt tilpasset måde. KFFs data skal i højere grad gøres tilgængelige, så de kan anvendes af eksterne aktører.

Sociale medier og teknologier: Brugervurderinger og brugerkommentarer er retningsanvisende ift. brugernes præferencer og ses integreret flere og flere steder. KFF skal i højere grad tænke sociale medier ind i formidlingen af tilbud og sociale teknologier ind i KFF's digitale løsninger.

Digitale lag og oplevelser:  KFF skal understøtte udviklingen af digitale kulturlag i byens indre og ydre rum. Fx. podwalks, brugergenerede digitale kulisser til teaterforestillingen og GPS-koordinerede filmklip giver ekstra dimensioner til oplevelser i byen.

Viden og læring i nye digitale formater: Podcasts med radiomontagens elementer og apps, som visuelt fører én gennem universets skabelse er eksempler på, at viden og læring i større grad bliver tilgængelig i andre formater og rum end tidligere. Den tendens skal KFF udvikle og understøtte i vores tilbud. 

Intuitive løsninger: Apps, hjemmesider, portaler etc. skal bare virke; man skal kunne finde rundt i dem, og de skal nærmest selv kunne finde ud af, hvad man leder efter, før man selv ved det. Derfor skal det intuitive i højere grad tænkes ind i KFF's digitale løsninger.

Digitale kreative: København har en boblende undergrund af gamere, spiludviklere, app-udviklere etc. Digitalt kreatives virke skal understøttes for at kunne udfolde sig og dermed sikre den fortsatte kreative udvikling og industri - også på den digitale side. Det vil KFF understøtte. 

Handleplanens initiativer

Byen & Teknologien indeholder ti forslag til konkrete initiativer, som bygger på
Digital FORMIDLING, Digitale KULTUROPLEVELSER og
Digital INDDRAGELSE:

1Google Translate på udvalgte KFF platforme:
Størstedelen af KFFs webplatforme er ikke tilgængelige på andre sprog end dansk – hvilket gør, at KFFs kultur- og fritidstilbud ikke er lige tilgængelige for alle københavnere. Ved at arbejde hen mod en integration af Google Translate på (udvalgte) KFF webplatforme vil ikke-dansk-talende borgere kunne præsenteres for en oversat udgave af websitet og derved få lettere adgang til KFFs kultur- og fritidstilbud.

2. "Sugbare" datafeeds
Initiativet indebærer, at KFFs arrangementer, som pt. formidles bl.a. på kulturogfritid.kk.dk, på sigt gøres tilgængelige for eksterne formidlingsplatforme. Derved vil eksterne formidlingsaktører som fx AOK, Ibyen m.v. kunne ”suge” arrangementer og basisinformationer om KFFs institutioner og dermed give en bedre og bredere formidlingsplatform for KFF. Samtidig vil kulturaktører og -foreninger, der afholder arrangementer i KFF-regi, selv kunne lægge arrangementer og tilbud på KFFs platforme.

3. Digitale begravelsesprotokoller
Initiativet skal gøre Københavns Stadsarkivs begravelsesprotokoller tilgængelige digitalt ved at lade et stort antal frivillige transskribere oplysningerne (crowdsourcing).
 

4. Digitale kort 
Initiativet skal gøre de 700 ældste kort i Stadsarkivets kortsamling tilgængelige i digitaliserede kopier ved hjælp af
crowdsourcing.

5. Pulje til digitale kulturlag i byens rum
Understøtter muligheden for at skabe digitale lag af kultur i byens ydre og indre rum, dvs. på bygninger, monumenter, gader og stræder samt i biblioteker, kulturhuse eller svømmehaller (f.eks. audio-walks, videoklip, billeder og lydklip knyttet til bestemte områder via GPS-tags, billede-projektioner på facader m.v.)  

6. Pocket Wall
Udvikling af en en pocket wall app til mobiltelefoner, Ipads, tablets vil øge Københavns Museums VÆGGENs spændvidde i byrummet. 

7. Det Digitale Demotek
Initiativet sigter på at understøtte det kreative vækstlag digitalt og fysisk og derved styrke den første del af fødekæden ”fra kreativ til kreativ iværksætter.”

8. Projektspace
Understøttelse og formidling af den virtuelle projektmagerplatform Projektspace.

9. Sociale medier og teknologier

Kompetenceudvikling af medarbejdere og integration af sociale teknologier på KFFs webplatforme.

11. Digital kultur i tabletformat 
Udvikling af digitale KFF-tilbud og -services til tabletformatet.

Økonomi


Alle tal er i 1.000 kr. og i 2014 P/L.
 

INITIATIV

2014

2015

2016

2017

GOOGLE TRANSLATE PÅ UDVALGTE KFF-PLATFORME

0

0

0

0

SUGBARE DATAFEEDS

450

50

50

50

DIGITALE BEGRAVELSESPROTOKOLLER

295

95

0

0

DIGITALE KORT

165

0

0

0

PULJE TIL DIGITALE KULTURLAG i BYENS RUM

500

500

0

0

POCKET WALL

2.100

1.000

0

0

DET DIGITALE DEMOTEK

500

200

200

200

PROJEKTSPACE

0

0

0

0

SOCIALE MEDIER OG TEKNOLOGIER

0

0

0

0

DIGITAL KULTUR I TABLETFORMAT

0

0

0

0

 I ALT

4.010

1.845

250

250



























Videre proces

Hvis udvalget tiltræder indstillingen, indgår forslagene i forhandlingerne om budget 2014. Forslagene uden finansielle behov iværksættes umiddelbart efter den politiske behandling i Kultur- og Fritidsudvalget.



Carsten Haurum
                                        / Susanne Hovgaard Heunicke

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. juni 2013:

Indstillingen blev godkendt, idet initiativet "Pocket Wall" skal udgå af de forslag, der oversendes til budgetforhandlingerne.
Til top