Kunstnerpladser på Halmtorvet
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at beholde lejemålet Halmtorvet 11 som kunstnerpladser mv.
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at beholde lejemålet Staldgade 8 som lager.
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at afsætte 0,3 mio. kr. til leje i resten af 2021.
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser finansiering af standardleje fra 2022 til forhandlingerne om Budget 2022.
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender principper for tildeling af atelierpladser, og bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at tildele kunstnerpladser i samarbejde med Rådet for Visuel Kunst.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på sit møde den 29. april 2021, at forvaltningen skulle udarbejde et konkret forslag til model for omdannelse af Warehouse 9's tidligere lokaler på Halmtorvet og i Staldgade til atelier/kunstnerpladser, som Kultur- og Fritidsudvalget kan tage stilling til.
Løsning
Kultur- og Fritidsudvalget konstaterede med den visuelle kunstplan, at der er et stort behov for kunstnerpladser i Københavns Kommune. Rådet for Visuel Kunst har som opfølgning foretaget en undersøgelse af den aktuelle situation (bilag 1).
Af undersøgelsen, som er foretaget i 2021, fremgår bl.a. følgende:
- Manglen på atelierer og værksteder i København er en stor udfordring for kunstnerne. Blandt andet svarer 75% af respondenterne, at de overvejer at forlade København på grund af stigende ejendomspriser og knaphed på atelierer.
- 74% svarer, at de arbejder hjemme, da det ikke er muligt for dem at finde et atelier eller værksted på grund af økonomi og manglende pladser i byen.
- 72% af dem, der arbejder i et atelier, lejer det af private. 6% lejer det af kommunen. Størstedelen af de adspurgte har mellem 11-15 kvm til rådighed og betaler 1.600-2.000 kr. om måneden i leje.
I undersøgelsens afsluttende kommentarer har respondenterne fremhævet de store udfordringer, der kommer som følge af forsvindende atelier- og værkstedspladser i byen, korte lejeperioder og dyre og dårlige forhold de steder, der er til rådighed.
Lokalerne på Halmtorvet og i Staldgade
Warehouse9 fraflytter lokalerne i Staldgade 8A-B og Halmtorvet 11A-F den 30. juni 2021.
Lokalerne i Staldgade 8 er ikke godkendt til ophold og må kun benyttes til lager. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at disse lokaler bevares til opbevaringsformål for kunstnerpladserne.
Den årlige leje for Staldgade 8 er ca. 109.000 kr. eksklusiv forbrugsudgifter, som udgør ca. 19.000 kr. årligt. Lokalerne på ca. 175 m2 er godkendt til omklædning og bad og må herudover kun anvendes til lager. Opsigelsesfristen på lejemålet er seks måneder.
Den årlige leje for lokalerne på Halmtorvet 11 er ca. 371.000 kr. eksklusiv forbrugsudgifter, som udgør ca. 110.000 kr. årligt. Lokalerne udgøres af ca. 175 m2, der er godkendt til lager samt ca. 272 m2, der er godkendt til forsamlingsaktiviteter og dermed kan anvendes til ophold og kunstnerpladser. En oversigt over lokalerne fremgår af bilag 2. Opsigelsesfristen på lejemålet er seks måneder.
Forvaltningen har i samarbejde med KEID iværksat en teknisk gennemgang af lokalerne, og forvaltningen vurderer, at flere af lokalerne på Halmtorvet kan anvendes til kunstnerpladser under hensyntagen til eventuelle krav om udluftning.
Kunstnerpladserne etableres som et fælleskab, hvor der er adgang til arbejdspladser, men ikke individuelle aftaler om brugsret for konkrete pladser. Det vil således være muligt at etablere plads til ca. 25-30 kunstnere, når det antages, at kunstnerne hver skal kunne arbejde på 11-15 m2, at flere kunstnere kan deles om pladserne, og når der skal være plads til fællesarealer og lager/opbevaring til kunsterne i lejemålene.
Da lejemålet er på standardlejeaftale, må der udelukkende foregå lovlige kommunale aktiviteter i lokalerne og dermed ingen salg eller anden kommerciel aktivitet. Kultur- og Fritidsforvaltningen skal afholde leje og administrationsudgifter, og har ansvaret for vedligehold og udbedringer ved fraflytning. Lokalerne er udbedret af KEID, men fremstår ret rå, og er som resten af Kødbyen noget nedslidt.
Lejen i 2021 og fra 2022
Lokalerne skal stilles huslejefrit til rådighed for brugerne, hvorfor Kultur- og Fritidsudvalget skal afsætte 0,3 mio. kr. til betaling af leje i perioden 1. juli 2021 - 31. december 2021.
Lejen fra 2022 og frem søges tilvejebragt ved forhandlingerne om Budget 2022, hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen. Lejens størrelse vil være ca. 0,5 mio. kr. for begge lejemål og ca. 0,4 mio. kr. for lejemålet Halmtorvet 11 alene, uden forbrugsudgifter. De endelige tal beregnes efter reguleringen i 2021.
Økonomi i det nye atelier
Forvaltningen afholder udgifter til basisleje og administrationsbidrag gennem bevilling fra Kultur- og Fritidsudvalget/kommende budgetaftale, mens alle øvrige udgifter skal afholdes af brugerne af ejendommen.
De årlige forbrugsudgifter i de nye atelierer/kunstnerpladser forventes at beløbe sig til ca.130.000 kr. Den endelige pris pr. kunstnerplads er omkostningsbestemt og dækker blandt andet forbrugsudgifter, vagtordning m.v. Der skal desuden afsættes midler til administration og eventuelt midlertidigt tomme pladser ved udskiftning.
Forvaltningen forventer derfor, at prisen for adgang til plads pr. kunstner vil beløbe sig til 12.000 kr. årligt eller 1.000 kr. pr. måned. Indtægten for adgang til pladserne vil blive anvendt til forbrugsudgifter og administration. Betalingen opkræves af Historie og Kunst, som også afholder udgifterne.
Tildeling af pladser
Forvaltningen foreslår, at tildelingen af kunstnerpladser sker efter anvendelse af følgende principper (bilag 3), som er udviklet af Historie og Kunst på baggrund af den visuelle kunstplan og den opfølgende undersøgelse om atelierpladser fra 2021:
- Pladserne skal komme byens kunstneriske vækstlag og nyuddannede kunstnere til gavn.
- Pladserne gives fortrinsvis til kunstnere, der er dimitteret fra en formel kunstuddannelse inden for de sidste fem år.
- Pladserne prioriteres til kunstnere med børn.
- Der stræbes efter en bred sammensætning af billedkunstneriske udtryksformer i atelierpladserne.
- Alle interesserede uanset alder, køn, religion, etnisk tilhørsforhold, seksuel orientering eller handicap opfordres til at søge.
Ved ansøgning om atelierplads vægtes følgende i vurderingen:
- Faglighed og professionel praksis.
- Eksperimenterende og nyskabende tilgang.
- Seneste aktiviteter og planlagte aktiviteter/udstillinger.
Der nedsættes et udvalg med en repræsentant fra Historie og Kunst, medlemmer af Rådet for Visuel Kunst og en ekstern repræsentant for kunstmiljøet, der træffer endelig beslutning om valg af kunstnere ud fra de foreslåede principper.
Principperne har været i høring i Rådet for Visuel Kunst, som har udtalt følgende:
”Der er tale om et rigtig godt oplæg.”
Det forventes, at de første kunstnere vil kunne tage lokalerne i brug i løbet af sommeren 2021.
Økonomi
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder indstillingen, anvises kassemæssig dækning for 0,3 mio. kr. på konto 3.35.64.1 i 2021.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingens 1.-3. at-punkt, vil forvaltningen få ændret lejeaftalerne for Staldgade 8B og Halmtorvet 11F i overensstemmelse med udvalgets beslutninger.
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingens 1.-4. at-punkt, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2022 i overensstemmelse med udvalgets beslutninger om Staldgade 8.
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingens 1.-5. at-punkt, udsender forvaltningen et open-call om muligheden for atelierplads og sætter gang i tildelingsprocessen.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. maj 2021:
Der blev begæret afstemning om indstillingen.
Et flertal (Jens Kjær Christensen, Karina Vestergård Madsen, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Christopher Røhl Andersen, Kristian Nielsen, Birgitte Kehler Holst og Franciska Rosenkilde) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.
Indstillingen blev således godkendt.
Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det konservative Folkeparti synes ideen om et atelier i Kødbyen for byens kunstneriske vækstlag er god, men vi ønsker enten at det bliver på markedsvilkår eller at kunstnerne danner en forening, der bestemmer hvem der tildeles pladser ud fra hvilke kriterier. De angivne kriterier i oplægget kan vi ikke støtte.”