Mødedato: 27.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Festivalplads i København

Se alle bilag

Det er ikke muligt at etablere en festivalplads i den kommende park i Ydre Nordhavn. På den baggrund skal Kultur- og Fritidsudvalget drøfte det videre arbejde med realisering af en festivalplads i København.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter det videre arbejde med realisering af en festivalplads i København.

Problemstilling

I Budget 2019 er der afsat 2,5 mio. kr. til planlægning af en stor kommunal naturpark i Nordhavn. I budgetnotatet, der ligger til grund for det afsatte beløb, blev der bl.a. lagt vægt på, at der skabes en naturpark med vild natur, biodiversitet og med mulighed for idræts- og fritidsfaciliteter, herunder fx naturgræsbaner og en festivalplads.

Den kommende park placeres på et areal i Ydre Nordhavn (bilag 1). Arealet er fastlagt ved Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S § 26 b, stk. 3. Transportministeriet, som administrerer loven, har vurderet, at en festivalplads ikke er foreneligt med arealet, hvor parken planlægges (bilag 2).

Løsning

Hvis man vil etablere en festivalplads i København, skal der arbejdes videre med at finde en egnet placering.

Kultur- og Fritidsudvalget har på møder den 27. februar 2019, 22. august 2019, 4. september 2019, 14. november 2019 og 16. juni 2020 drøftet mulige placeringer i Valbyparken, Valby Idrætspark, Selinevej, Kløvermarkens Idrætsanlæg, Kløverparken, Nordhavn og Refshaleøen. Ingen af lokationerne opfylder de rette betingelser for en festivalplads.

Festivalplads ikke muligt i parken i Ydre Nordhavn
Arealet til en park i Nordhavn er på ca. 28 ha. Den 16. juni 2020 tog Kultur- og Fritidsudvalget redegørelsen "Festivalplads i København" (bilag 3) til efterretning, med henblik på at den kan indgå i det videre arbejde med en festivalplads i København.

Med udgangspunkt i redegørelsen har Københavns Kommune anmodet Transportministeriet om at vurdere, hvorvidt det er muligt at etablere en festivalplads, hvor der kan afholdes koncerter med op til 45.000 gæster på et areal på mellem 12 og 27 ha. inklusive parkeringsareal i den kommende park i Ydre Nordhavn.

Transportministeriet vurderer, at en festivalplads ikke vil kunne etableres inden for lovens rammer, da området hovedsageligt skal henlægges til rekreative faciliteter så som vådområder, udkigstårne og andre mindre støttepunkter til fysisk aktivitet. Transportministeriet vurderer, at en festivalplads ikke vil falde ind under nogen af disse kategorier.

Transportministeriet vurderer derimod, at det vil være muligt at etablere fx et amfiteater, som kan benyttes som en scene og samtidig også kan understøtte fysisk aktivitet.

Andre mulige placeringer af en festivalplads
I dag anvendes Refshaleøen til afvikling af en række store festivaler som Engage, Distortion og COPENHELL. Det forventes, at der kan afvikles festivaler på Refshaleøen i en kortere årrække, hvorefter området skal byudvikles. Foruden Refshaleøen anvendes Femøren og Tiøren i dag til større arrangementer. De to pladser lever arealmæssigt ikke op til den størrelse, som festivalaktørerne efterspørger.

Det betyder, at skal der også i fremtiden være muligheder for større festivaler i København, skal der findes en ny placering til en festivalplads. En ny placering fordrer, at de planmæssige forhold indledningsvis belyses nærmere. Heri indgår en kortlægning af fx fredningsforhold, eventuel forurening og belysning af de miljømæssige konsekvenser ved en festivalplads.

Den umiddelbart mest oplagte mulighed, der kan belyses nærmere, er Prøvestenen (bilag 4). Tidligere var Prøvestenen et lukket område, men i 2020 åbnede By & Havn en del af området op for gående og cyklende. By & Havn er grundejer, og der har været indledende drøftelser med By & Havn om muligheden for en festivalplads her. Hvis Prøvestenen skal undersøges nærmere som mulig ramme omkring en festivalplads, skal plan- og miljømæssige udfordringer, lejeforhold, infrastruktur m.m. drøftes nærmere med blandt andet By & Havn.

Andre faciliteter i parken i Nordhavn
I Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S af 29. november 2018 er det angivet, at området til parken i Ydre Nordhavn skal indrettes, så det understøtter sport og fysisk bevægelse, og at området kan anvendes til rekreative faciliteter som eksempelvis vådområder, udkigstårne og andre mindre støttepunkter til fysisk aktivitet.

Transportministeriet vurderer umiddelbart, at det er muligt at etablere en række kultur- og fritidsfaciliteter på land og vand som fx løbestier, klatring, mountainbike-spor, faciliteter til kajak, badning og en pier til fx fiskeri i den kommende park i Ydre Nordhavn. Transportministeriet vurderer ligeledes, at der umiddelbart kan etableres boldbaner samt tilhørende støttefaciliteter i den kommende park. Hvis der skal være fodboldbaner i parken, vil det kræve en videre undersøgelse for at afklare, om der kan etableres lys til fodboldbanerne. Alle kommende faciliteter skal etableres med øje for de naturhensyn og den naturpleje, som området tilsiger.

Videre proces for parken i Nordhavn
Københavnerdialogen, parkens inddragelsesproces, forventes gennemført i perioden august – november 2021. Resultatet af Københavnerdialogen forelægges Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget til politisk behandling primo 2022 og efterfølgende til politisk behandling i Borgerrepræsentationen. Udvalgene og Borgerrepræsentationen skal i den forbindelse vedtage vision og pejlemærker for fremtidens naturpark og prioritere ønskerne til parkens fremtidige indhold, herunder omfanget og karakteren af kultur- og fritidsfaciliteter i parken.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med realisering af en festivalplads på baggrund af udvalgets bemærkninger.

 

Mette Touborg

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. maj 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med etableringen af en festivalplads i København på baggrund af udvalgets tilkendegivelser.

Til top