Mødedato: 27.05.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Midtvejsstatus på integrationspolitikken 2021

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om midtvejsstatus på integrationspolitikkens mål 6: "Flere børn og unge med minoritetsbaggrund skal være en del af kultur- og fritidslivet."

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager midtvejsstatus på integrationspolitikken til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2021:

Sagen blev udsat til den 27. maj 2021 af tidsmæssige årsager.

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes integrationspolitik (2019-2022) blev det besluttet, at forvaltningerne forelægger deres respektive udvalg en midtvejsstatus på arbejdet med at indfri integrationspolitikkens mål.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget følger årligt op på de 12 mål med inddragelse af øvrige forvaltninger. Kultur- og Fritidsudvalget har ansvaret for opfyldelsen af mål 6: "Flere børn og unge med minoritetsbaggrund skal være en del af kultur- og fritidslivet".

Løsning

For at opnå målet om at flere børn og unge med minoritetsbaggrund skal være en del af kultur- og fritidslivet, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen med en række idrætssociale indsatser, som er indskrevet i integrationspolitikken: FerieCamp, FritidsGuiderne KBH, kontingentstøtteordningen og de Sociale partnerskaber. Denne midtvejsstatus forholder sig til nøgletal for 2020 for disse indsatser:

  • FerieCamp: 21.536 fremmøder på FerieCamp i ni udsatte byområder.
  • FritidsGuiderne KBH og kontingentstøtteordningen: 123 børn og unge blev guidet til aktiviteter i foreningslivet af FritidsGuiderne KBH, og 1.080 børn har modtaget kontingentstøtte til en foreningsaktivitet.
  • Sociale partnerskaber: I alt 13.552 medlemmer under 25 år i de 25 partnerskabsforeninger. Heraf 9.649 medlemmer under 25 år i de 16 foreninger, der også havde socialt partnerskab i 2018, samt 3.903 medlemmer under 25 år i de ni foreninger, som har indgået socialt partnerskaber i 2020.  

FerieCamp

Som det fremgår af bilag 1 er nøgletallene for FerieCamp og FritidsGuiderne i 2020 lavere end baselinemålingen. For FerieCamp gælder, at organiseringen blev lavet om fra 2020, så planlægningen af FerieCamps varetages af lokale værter, hvilket primært er foreninger og kulturinstitutioner. Formålet med den nye organisering er et større fokus på brobygning til faste fritidsaktiviteter efter FerieCamp og dermed kontinuerlig deltagelse i forenings- og kulturlivet. Enkeltstående aktiviteter såsom ture ud af huset og aktiviteter uden brobygningspotentiale er ikke prioriteret i den nye organisering, hvilket har resulteret i færre fremmøder.

Som en del af den nye organisering er kulturmidlerne blevet omplaceret fra FerieCamp til Børnekulturstedernes Netværk, hvor midlerne administreres særskilt. På denne måde er koblingen til det kulturfaglige felt blevet styrket, ligesom brugen af midlerne er mere fleksibel, da der ikke er samme forpligtelser til at gennemføre kulturaktiviteterne i ferierne. Dog er målgruppen for kulturmidlerne fortsat børn og unge i udsatte byområder. Placeringen af midlerne i Børnekulturstedernes Netværk har skabt smallere programmer på FerieCamp, hvilket også har medført færre fremmøder.

Tallene bærer desuden præg af covid-19 og de restriktioner, som pandemien har medført. Kultur- og foreningslivet var lukket ned i store dele af 2020, hvilket har udfordret arbejdet med at indfri målsætningerne. Covid-19 har blandt andet medført, at FerieCamp blev aflyst i påske- og juleferien. Det svarer til, at 19 ud af 70 planlagte camps er blevet aflyst. Samtidig har det ikke været muligt for foreningerne at afvikle aktiviteter i flere måneder af 2020.

FritidsGuiderne

Restriktioner og aflysninger er også den primære årsag til, at nøgletallene for FritidsGuiderne er lavere i 2020, da der ikke har været aktiviteter at guide børn og unge til. Samtidig har FritidsGuiderne oplevet, at en stor andel af de børn og familier, som får hjælp via indsatsen, har været bekymret for smitte med covid-19. Derfor har de ønsket at vente med at komme i gang med fritidsaktivitet.

Kontingentstøtte

Andelen af børn, der modtager kontingentstøtte, er steget fra 2019 til 2020, hvilket bl.a. kan skyldes, at der er større kendskab til ordningen blandt foreningerne. Desuden kan Covid-19 pandemien have betydet et øget behov blandt udsatte familier for økonomisk støtte til fritidsaktiviteter. Kultur- og Fritidsforvaltningen oplever en stor tilfredshed med ordningen blandt både foreninger og familier.

Sociale partnerskaber

Medlemstallet i de 16 foreninger, der har indgået i socialt partnerskab med Københavns Kommune siden 2018, er faldet fra 10.865 i 2019 til 9.649 i 2020. Desuden er der indgået partnerskaber med yderligere ni foreninger i 2020, og det samlede medlemstal for disse foreninger er 3.903. Kigger man på de enkelte foreningers medlemstal, ses det, at i ca. halvdelen af foreningerne er der sket en nedgang i antal medlemmer, hvilket Covid-19 pandemien og nedlukningen af foreningslivet i høj grad har været med til at påvirke. Dette er et billede, der også tegner sig i mange andre foreninger i landet.

Økonomisk grundlag for de idrætssociale indsatser

Flere af kerneindsatserne på det idrætssociale område, som indgår i integrationspolitikken, udløber med udgangen af 2021. Indsatserne indgår i forhandlingerne om Budget 2022. Det gælder FritidsGuiderne KBH, FerieCamp i Sydhavnen, Bellahøj og Amager Øst, kontingentstøtteordningen og ti af de Sociale partnerskaber.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 12. november 2020, hvordan de idrætssociale indsatser i København kan styrkes, udvikles og forankres over de kommende år, og bestilte i den forbindelse et budgetforslag til Budget 2022 om forankring af det idrætssociale område.

Yderligere indsatser målrettet voksne 

I relation til integrationspolitikkens målsætninger vil det være relevant at styrke og igangsætte indsatser, med henblik på at flere voksne med etnisk minoritetsbaggrund skal blive en del af kultur- og foreningslivet. Data fra den nationale sundhedsprofil viser, at andelen af fysisk inaktive voksne over 16 år er særligt høj i de udsatte byområder, hvor der bor mange voksne med etnisk minoritetsbaggrund. Udover bedre sundhed, inklusion i fællesskaber og højere trivsel for den enkelte voksne, er der er en positiv sammenhæng mellem forældre og børns aktivitetsniveau, således at der blandt fysisk aktive forældre ses en højere andel af fysisk aktive børn. Kultur- og Fritidsforvaltningen kan se store potentialer i indsatser såsom:

  • En kontingentstøtteordning, der skal muliggøre udsatte voksnes deltagelse i kultur- og foreningslivet
  • Sociale partnerskaber med kultur- og foreningslivet med fokus på inklusion og fastholdelse af udsatte voksne og forældre

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen informerer Kultur- og Fritidsforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandler midtvejsstatus på alle 12 mål i integrationspolitikken den 14. juni 2021.

 

 Mette Touborg

  /Thomas Bach

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. maj 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top