Mødedato: 27.03.2008, kl. 16:00

Forslag om afsættelse af budgetmidler i 2009 til genopretning af bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen - Fællesindstilling SOF/KFF - Udsat sag fra 070208 (KFU 31/2008). Bilag tidligere udsendt.

Se alle bilag

Forslag om afsættelse af budgetmidler i 2009 til genopretning af bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen - Fællesindstilling SOF/KFF - Udsat sag fra 070208 (KFU 31/2008). Bilag tidligere udsendt.

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 27. marts 2008

 

Fraværende

 

 

 

14.      Forslag om afsættelse af budgetmidler i 2009 til genopretning af bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen  - Fællesindstilling SOF/KFF - Udsat sag fra 070208 (KFU 31/2008). Bilag tidligere udsendt.(KFU 116/2008)

 

 

Socialforvaltningen har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen ved Københavns Ejendomme opgjort udgifterne til at dække behovet for fysisk genopretning af bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen såvel indvendigt som udvendigt med henblik på, at sagen skal indgå i budgetforhandlingerne for 2009. 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Socialudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, 

1.                  at genopretningsplanen på i alt 985 mill. kr. for bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen tages til efterretning.

2.                  at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at 301 mill. kr., som vedrører den indvendige genopretning indgår i budgetforhandlingerne for 2009 

3.                  at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at 684 mill. kr., som vedrører den udvendige genopretning indgår i budgetforhandlingerne for 2009.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. februar 2008:

Sagen blev udsat ved mødets start (afventer Socialudvalgets behandling af sagen).

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2008

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktet.

Borgmester Mikkel Warming (Ø) foreslog at 2. at erstattes af følgende formulering:

"At Socialudvalget godkender, at 301 mill. kr., som vedrører den indvendige genopretning indgår i budgetforhandlingerne for 2009".

Indstillingen blev tiltrådt med ændringsforslaget fra Borgmester Mikkel Warming (Ø).

 

 

 

Problemstilling

På de bygninger og ejendomme der anvendes af Socialforvaltningen er der et vedligeholdelsesefterslæb, hvor der i lighed med folkeskoler og idrætsanlæg er behov for en særlig genopretningsindsats, der ligger ud over det niveau der er muligt med Københavns Ejendommes nuværende grundbudget til vedligeholdelse.

 

Den 29. august 2007 (SUD 330/2007) har Socialudvalget godkendt, at Socialforvaltningen i samarbejde med Københavns Ejendomme skulle fremlægge en indstilling om det samlede genopretningsbehov på bygninger og ejendomme, som anvendes af Socialforvaltningen.    

 

Løsning

På mødet den 29. august 2007 godkendte Socialudvalget en procesplan for udarbejdelse af en genopretningsplan for bygninger og ejendomme, som anvendes af Socialforvaltningen samt kriterier for vedligeholdelsesstandarden. Endvidere godkendte udvalget, at der indenfor en udgift på op til 750.000 kr. kunne gennemføres bygningssyn på ca. 100 ejendomme, der er repræsentative for de ca. 300 bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen.

 

De 100 bygningssyn, der omfatter såvel den indvendige som den udvendige vedligeholdelsesstand, er gennemført i november og december 2007. Udgifterne til at imødekomme det samlede genopretningsbehov er estimeret på baggrund af udgiften til genopretning af de besigtigede bygninger og ejendomme.

 

.

 

Det samlede behov til genopretning af bygninger og ejendomme, som anvendes af Socialforvaltningen er opgjort til 985 mill. kr., hvoraf den indvendige genopretning udgør 301 mill. kr. og den udvendige genopretning udgør 684 mill. kr.  Den indvendige genopretning er inklusiv skønnede udgifter til genhusning.

 

Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at beløbene afsættes i forbindelse med budget 2009 og udmøntes over en 5-årig periode (2009 – 2013). For at imødegå fremtidige prisstigninger i byggeomkostningerne foreslås endvidere, at beløbet løbende prisindekseres i takt med, at genopretningsplanen gennemføres over den 5-årige periode.

 

Vedlagte genopretningsplan "Genopretningsbehov for bygninger og ejendomme, som anvendes af Socialforvaltningen" (bilag 1) er udarbejdet i et samarbejde mellem det rådgivende ingeniørfirma Birch & Krogboe, Københavns Ejendomme og Socialforvaltningen. Planen beskriver genopretningsbehovet og principper for prioritering. Udmøntning af planen vil efterfølgende ske ved, at der vil blive søgt konkrete anlægsbevillinger for de enkelte projekter.  

       

Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at planen gennemføres som et fælles projekt mellem Socialforvaltningen og Københavns Ejendomme.

 

Der er tale om en vedligeholdelsesmæssig genopretning af de eksisterende bygninger og ejendomme, men ikke egentlig modernisering eller ombygning. Endvidere er administrative ejendomme ikke omfattet.

 

Bygninger og ejendomme, som bliver ombygget eller moderniseret gennem f.eks. moderniseringsplanen for botilbud til psykisk syge og handicappede eller omstillingsplanen på dag- og døgnbehandlingsområdet for børn og unge må forudsættes genoprettet i et vist omfang. Genopretningsbehovet for disse bygninger og ejendomme vil derfor ikke have det samme omfang, som gør sig gældende for de øvrige ejendomme og bygninger.

 

Socialforvaltningen er ansvarlig for at genopretningen koordineres med planer for kommende anlægsarbejder på forvaltningens område. Endvidere er forvaltningen ansvarlig for, at brugere inddrages i processen.

 

Københavns Ejendomme er ansvarlig for gennemførelsen af den samlede plan, herunder udarbejdelse af anlægsbevillinger, der vil blive fremlagt som fællesindstillinger fra Københavns Ejendomme og Socialforvaltningen.

 

Da planen foreslås gennemført etapevist over en 5-årig periode, hvor 2009 vil være et opstartår med lavere gennemførelsestakt end de øvrige år, anbefales det, at planen gøres fleksibel med mulighed for en årlig justering. Herved kan der tages højde for uforudselige udgifter til f.eks. myndighedskrav og eventuelle politiske beslutninger vedrørende de enkelte institutioner. 

 

Der laves en årlig afrapportering af planen til Kultur- og Fritidsudvalget og Socialudvalget, som udarbejdes af Københavns Ejendomme. Denne omfatter en status for den samlede plan og en status for de enkelte projekter. Såfremt det er nødvendigt udarbejdes en mellemstatus, som giver mulighed for en revision af planen.  

        

 

Økonomi

Tabel 1 – Budget til genopretning af bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialforvaltningen

Budget til genopretning – indeks 126,0 1

Mill kr.

Indvendigt

Mill. kr.

Udvendigt

Genopretningsbehov inkl. rådgiverhonorar og genhusningsudgifter 2

269

613

Uforudsete udgifter 10 %

27

61

Administrationsbidrag i Københavns Ejendomme 1,5 %

5

10

Genopretningbehov i alt

301

684

1 Vurderet byggeomkostningsindeks for boliger 3. kvartal 2008

2 Genhusningsudgifter er henført til indvendig genopretning

 

I genopretningsbehovet indgår udgifter til rådgiverhonorar, genhusning (skønnet), uforudsete udgifter og administrationsbidrag til Københavns Ejendomme. Genopretningsbehovet er nærmere specificeret i Genopretningsplanen, bilag 1

 

Videre proces

Under forudsætning af accept fra udvalgene skal sagen efterfølgende indgå i forhandlingerne om budget 2009 med ønske om, at der til genopretning af bygninger og ejendomme, der anvendes af Socialfo rvaltningen afsættes 301 mill. kr. til indvendig genopretning og 684 mill. kr. til udvendig genopretning i budget 2009. Det foreslås, at udmøntningen sker over en 5 årig periode (2009-2013)

 

 

Bilag

1. Genopretningsplan for bygninger og ejendomme som anvendes af Socialforvaltningen.

 

        

 

         Anette Laigaard                  /                Carsten Haurum

 

 


 

Bilag

Til top