Modtagelse af Københavnermodel (bymodel) som fondsgave
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at det godkendes, at Københavns Kommune modtager en gave til Københavns Museum fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene Formaal i form af en ny bymodel af København til en værdi af 12,8 mio. kr.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. januar 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen af tidsmæssige grunde.
Problemstilling
A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene Formaal (herefter Fonden) har bevilget en gave i form af en ny model af København til Københavns Museum.
Københavnermodellen skal etableres i museets nye bygning i Stormgade 18 og stå færdig samtidig med det øvrige Københavns Museum i sommeren 2019. I henhold til den indgåede aftale mellem fonden og arkitektvirksomheden JAC Studios har Københavnermodellen en værdi på 12,8 mio. kr.
Løsning
Københavns Museum har gennem en årrække haft en meget velbesøgt keramisk bymodel foran museet på Vesterbrogade 59. Med åbningen af det nye Københavns Museum i Stormgade 18 er der fortsat et museumsfagligt behov for og efterspørgsel på en visualisering af byen, som man kan samles om.
Københavns Museum har på baggrund af dette fået tilbudt en Københavnermodel af Fonden. Fonden har valgt arkitektvirksomheden JAC Studios til at udføre den samlede entreprise og vil stå for at få modellen bygget. Efterfølgende gives modellen som fondsgave til Københavns Kommune.
Københavnermodellens centrale element er en stor fysisk model, hvor besøgende og grupper kan samles og få et fælles overblik over byens form og dynamik. Se materiale vedlagt i bilag 1.
Udover den fysiske model består Københavnermodellen af en formidling af byens puls og liv gennem lasermapping, lys og animation samt et dynamisk lydbillede med udgangspunkt i ét døgns aktiviteter i København.
Elementerne er således:
-
en fysisk 3D model over København i skala 1:750 støbt i cesmonite
-
udvalgte orienteringsbygninger i København, som de besøgende kan aktivere langs modellen gennem tryk på knap
-
lasermapping over modellen, der forholder sig til byens puls og flow
-
en horisont, der opløser rummet og skaber dybde og stemning gennem skift i lys efter døgnets timer
-
et lydbillede
Foruden dette indgår en film, der formidler Københavns udvikling fra fortid til nutid med et fokus på København som en by for havn og handel. Filmen tager udgangspunkt i de 14 kronotoper, steder i byen, som Københavns Museums permanente udstilling er opbygget omkring.
Kronotoperne optræder som ‘locations’, og deres fortællinger bringes til live gennem et nutidsmenneskes brug af stedet og dets refleksioner over fortid og nutid. Med dette greb er det hensigten at sammenkæde en fortælling om byens udvikling med en personlig fortælling, den besøgende kan spejle sig i.
Kultur- og Fritidsforvaltningen forventer 150.000 besøgende om året eller gennemsnitligt 425 besøgende om dagen på Københavns Museum. Det er målsætningen, at to tredjedele heraf oplever Københavnermodellen.
Økonomi
Indstillingen har ikke bevillingsmæssige eller økonomiske konsekvenser. Da der er tale om en gave, der gives uden modydelse af nogen art, pålægges der ikke moms, ligesom gaven ikke tæller med i udvalgets anlægsmåltal.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af modtagelse af gaven vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætte dialogen med fonden om at få Københavnermodellen bygget, så den kan stå færdig, når det nye museum åbner i sommeren 2019.
Mette Touborg
/Marius Hansteen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.