Forslag til høringsvar til Spildevandsplan 2018
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som høringssvar til forslag til Spildevandsplan 2018.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 13. december 2018 at sende udkast til Spildevandsplan 2018 i offentlig høring. Høringsfristen udløber den 28. februar 2019.
Alle kommuner skal jf. miljøbeskyttelsesloven have en plan for bortskaffelse af spildevand.
Forslaget til Spildevandsplan 2018 er udarbejdet som erstatning for den nuværende Spildevandsplan 2008, fordi der er kommet ny viden om udfordringer på spildevandsområdet.
Spildevandsplanen 2018 gælder fra 2018-2028.
Spildevandsplanen 2018 består af en række tiltag, som sikrer, at målsætningerne fra statens vandområdeplaner opfyldes, og at Københavns arbejde med serviceniveauer for kloakken og skybrudssikring fastholdes. Baggrunden for tiltagene i Spildevandsplanen er, at fælleskloakken og de to rensningsanlæg i dag mangler kapacitet, hvilket gør det svært at opfylde målsætningerne på området.
Spildevandsplanen omhandler bl.a. planlægning og prioritering af nye overløb (udledning af kloak og regnvand), som er nødvendige for at klimatilpasse byen. Det er således også i Spildevandsplanen, at en indsats for at reducere overløbene i havnen overordnet prioriteres.
Løsning
Høringssvaret er udarbejdet med afsæt i temaerne til den nye udviklingsplan for havnen, som blev forelagt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 31. januar 2019 samt indstilling om nye bademuligheder i Københavns Havn, som forelægges Kultur- og Fritidsudvalget den 27. februar 2019.
Forslag til høringssvar:
Overløb til havnen har stor betydning for, hvor man kan placere badesteder i havnen. Det fremgår af Spildevandsplanen 2018, at Spildevandsplanen har fokus på, at belastningen fra kloakker skal mindskes, fx ved af håndtere regnvand via nye kloakker, så overløb fra kloakker til havnen og andre vandområder undgås. Dette bakker Kultur- og Fritidsforvaltningen op om.
Kultur- og Fritidsudvalgets vision for havnen er, at der skal være mange flere steder, hvor man lovligt kan bade i havnen. Dette understøttes også af Kultur- og Fritidspolitikken. De største udfordringer for at realisere visionen om flere lovlige badesteder i havnen er:
Placering af overløb i havnen
I Spildevandsplanen 2018 står der bl.a. følgende: "Ved planlægning af placering af nye havnebade og badezoner skal der som udgangspunkt holdes en respektafstand på minimum 200 meter fra overløbsbygværker." Nogle af de steder, hvor der potentielt kunne etableres badested, er udfordret af ikke at overholde Spildevandsplanens afstandskrav på 200 meter mellem badested og overløb. Samtidig sætter de eksisterende overløb en naturlig grænse for at kunne udvide listen med potentielle badesteder i havnen. Kultur- og Fritidsforvaltningen er bevidst om, at det er en dyr investering at omlægge og etablere overløb, hvorfor hensynet til flere potentielle badesteder skal opvejes mod en økonomisk prioritering. Alligevel anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at hensynet til badning prioriteres højt ved planlægningen af overløb i København. Dette omhandler både at se på muligheden for at omlægge overløb eller i højere grad separatkloakere, samt undgå at placere nye overløb ved potentielle badesteder i havnen. Det er fx uhensigtsmæssigt, at HOFOR overvejer at placere et nyt overløb syd for Langebro og nord for Kalvebod Bølge, som er et oplagt badested i Københavns Havn.
Helt konkret kunne der ses på muligheden for lukning, omlægning eller separatkloakering af eksisterende overløb fx ved Halfdansgade og Ofelia Plads samt det nye overløb nord for Kalvebod Bølge.
Hvis der skal placeres nye overløb, bør det ske med størst muligt hensyn til forsat at sikre badning flest mulige steder i havnen. Det er vigtigt, at Kultur- og Fritidsudvalget bliver aktivt inddraget og hørt i forhold til omlægning og oprettelse af nye overløb.
Afstandskrav på 200 meter
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der ses på kravet om en afstand på minimum 200 meter mellem badested og overløb. Ikke alle overløb i havnen har lige stor volumen eller skyller kloakvand ud med lige stor frekvens, og der er derfor stor forskel på overløbets betydning for badevandskvaliteten. Det bør derfor undersøges, om det er muligt at differentiere afstandskravet alt efter hvor hyppigt, der er overløb, således at afstandskravet i fremtiden bestemmes ud fra en konkret vurdering af det ønskede badested og nærmeste overløb. Spildevandsplanen bør også være fleksibel i forhold til nye teknologiske løsninger, som kan varsle hurtigere ved overløb, end de systemer, der findes i dag.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen sende høringssvaret til Teknik- og Miljøudvalget.
Mette Touborg
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.